SANATATE

Care sunt bolile care rezultă din consumul excesiv de sare

medicalnewstoday.com

Care sunt bolile care rezultă din consumul excesiv de sare. Consumul unei cantități prea mari de sare dintr-o dată, la o masă sau într-o zi, poate avea mai multe consecințe pe termen scurt.

Care sunt bolile care rezultă din consumul excesiv de sare

Retenția de apă

În primul rând, este posibil să observați că vă simțiți mai balonat sau mai umflat decât de obicei. Acest lucru se întâmplă deoarece rinichii dumneavoastră doresc să mențină un anumit raport între sodiu și apă în organism. Pentru a face acest lucru, ei rețin apă suplimentară pentru a compensa excesul de sodiu pe care l-ați consumat.

Această retenție crescută de apă poate duce la umflături, în special la nivelul mâinilor și picioarelor, și poate duce la o greutate mai mare decât de obicei.

CITEȘTE ȘI: Cum te ajută înmuierea picioarelor în apă fierbinte cu sare de mare atunci când ești răcit

Tensiune arterială crescută

Alimentele bogate în sare pot face, de asemenea, ca mai mult sânge să curgă prin vasele de sânge și artere, ceea ce poate duce la o creștere temporară a tensiunii arteriale.

Cu toate acestea, nu toată lumea poate experimenta aceste efecte. De exemplu, cercetările arată că persoanele care sunt tolerante la sare pot să nu experimenteze o creștere a tensiunii arteriale după ce au consumat mese bogate în sare.

Sensibilitatea unei persoane la sare este considerată a fi influențată de factori precum genetica și hormonii. Îmbătrânirea și obezitatea pot crește, de asemenea, efectele de creștere a tensiunii arteriale ale dietelor bogate în sare.

Setea puternică

Consumul de alimente sărate poate provoca, de asemenea, o gură uscată sau vă poate face să vă simțiți foarte însetat. Încurajarea de a bea este un alt mod în care organismul dumneavoastră încearcă să corecteze raportul sodiu-apă.

Creșterea rezultată a aportului de lichide vă poate determina să urinați mai mult decât de obicei. Pe de altă parte, dacă nu beți suficiente lichide după ce ați mâncat cantități mari de sare, nivelul de sodiu din organism poate crește peste nivelul de siguranță, ducând la o afecțiune cunoscută sub numele de hipernatremie.

Efectele pe termen lung ale consumului excesiv de sare

Consumul de prea multă sare pe o perioadă lungă de timp poate duce la mai multe probleme de sănătate.

Poate crește tensiunea arterială

Cercetările arată că dietele bogate în sare cresc semnificativ tensiunea arterială și că reducerea conținutului de sare din dieta unei persoane poate ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale.

Cu toate acestea, reducerile observate au fost de aproape două ori mai mari la persoanele cu tensiune arterială ridicată comparativ cu cele cu tensiune arterială în limitele normale.

În plus, aceste efecte sunt considerate a fi semnificativ mai puternice la persoanele sensibile la sare decât la cele care nu sunt sensibile la sare. De asemenea, se consideră că obezitatea și îmbătrânirea amplifică efectele de creștere a tensiunii arteriale ale dietelor bogate în sare.

Poate crește riscul de cancer la stomac

Mai multe studii au asociat o dietă bogată în sare cu un risc mai mare de cancer la stomac.

O analiză care a implicat peste 268 000 de participanți sugerează că persoanele cu un consum mediu de sare de 3 grame pe zi pot avea un risc cu până la 68% mai mare de cancer la stomac decât cele cu un consum mediu de sare de 1 gram pe zi.

Mecanismul care stă la baza efectului sării asupra cancerului de stomac nu este pe deplin înțeles, dar experții consideră că dietele bogate în sare pot face o persoană mai vulnerabilă la cancerul de stomac prin provocarea ulcerelor sau a inflamației mucoasei stomacului.

Efectul asupra riscurilor de boli de inimă și de deces prematur

Legătura dintre dietele bogate în sare, bolile de inimă și moartea prematură este încă oarecum controversată.

Unele studii au arătat că aportul ridicat de sare cauzează hipertensiune arterială și întărirea vaselor de sânge și a arterelor. La rândul lor, aceste modificări pot duce la un risc mai mare de boli de inimă și de deces prematur.

Deși este posibil ca consumul excesiv de sare să nu crească riscul de boli de inimă sau de deces prematur pentru toată lumea, sunt necesare mai multe studii înainte de a se putea trage concluzii solide.

Simptomele imediate ale consumului de prea multă sare includ:

  • Setea crescută
  • Picioare sau mâini umflate
  • Dureri de cap (în unele cazuri)
  • Tensiune arterială crescută

Aceste simptome nu sunt deosebit de debilitante pe moment. În plus, deoarece rinichii ajută mereu la echilibrarea cantității de sodiu din organism, ele nu durează mult.

Dar ceea ce se întâmplă în corpul dumneavoastră atunci când suprasolicitați rinichii cu sare nu este bun.

Dacă rinichii nu pot elimina sarea pe care o absorbiți din alimentație, sodiul începe să se acumuleze în corpul dumneavoastră. Iar atunci când rețineți mai mult sodiu, corpul dumneavoastră încearcă să îl dilueze cu apă – crescând volumul sângelui și determinându-vă să rețineți lichide.

De aici setea excesivă, balonarea și creșterea tensiunii arteriale. Iar dacă consumați adesea sare în exces, acest proces pune la încercare inima, vasele de sânge și rinichii.

Atunci când volumul sângelui crește, inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sânge în tot corpul. Acest lucru crește apoi presiunea din artere. Mai mult, atunci când inima pompează mai tare, aceasta pune presiune pe vasele din fiecare organ, inclusiv pe rinichi.

CITEȘTE ȘI: Cum afectează sarea intestinele: Răspunsul unui medic

De aceea, în timp, consumul de prea multă sare duce la consecințe pe termen lung asupra sănătății, inclusiv:

  • Tensiune arterială ridicată (hipertensiune arterială)
  • boli de inimă
  • accident vascular cerebral
  • Afecțiuni renale
  • Pietre la rinichi

Consumul excesiv de sare poate avea o serie de efecte. Pe termen scurt, poate provoca balonare, sete extremă și o creștere temporară a tensiunii arteriale. În cazurile severe, poate duce, de asemenea, la hipernatremie, care, dacă nu este tratată, poate fi fatală.

Pe termen lung, dietele bogate în sare pot provoca hipertensiune arterială și pot crește riscul de cancer la stomac, boli de inimă și deces prematur. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă aceste efecte se aplică în mod egal tuturor, relatează actualno.com.

Unele persoane pot fi mai afectate de consumul ridicat de sare decât altele. Pentru a compensa alimentele bogate în sare, încercați să beți mai multă apă, să consumați alimente bogate în potasiu și să reduceți aportul de sare la alte mese.

Comentarii:
preload imagepreload image