Care sunt motivele pentru care vitaminele NU sunt absorbite de organism

Care sunt motivele pentru care vitaminele NU sunt absorbite de organism. Luăm adesea diverse vitamine și suplimente pentru a ne îmbunătăți starea generală de sănătate. Dar există anumiți factori care pot reduce biodisponibilitatea sau absorbția acestora de către organism, potrivit nutriționistului Dr. Olga Bezugla.

„Este important să înțelegem cât de eficient poate absorbi organismul vitaminele. Acest proces, cunoscut sub numele de biodisponibilitate, determină cât de mult dintr-un nutrient dintr-un aliment, medicament sau supliment intră în celule și este utilizat de organism”, spune specialistul, explicând ce anume reduce sau blochează complet absorbția vitaminelor luate.

Care sunt motivele pentru care vitaminele NU sunt absorbite de organism

Mulți factori pot reduce biodisponibilitatea: calitatea alimentelor, sănătatea gastrointestinală, sarcina și genetica.

CITEȘTE ȘI: Deficiența acestei vitamine este cauza vânătăilor pe corp

„Este important de reținut că alcoolul reduce absorbția vitaminelor A, D, E, K, grupa B, magneziu și zinc, crește necesarul acestora și accelerează pierderea lor. Cofeina reduce absorbția nutrienților și inhibă absorbția vitaminelor din grupa B, a calciului, fierului și magneziului”, spune medicul.

Problemele digestive (boala Crohn, SCD, boala celiacă) fac dificilă absorbția nutrienților. De asemenea, medicamentele (cum ar fi statinele) afectează absorbția și utilizarea nutrienților, cum ar fi coenzima Q10.

Stresul crește nivelul de cortizol, epuizând nutrienții și deteriorând digestia.

„Biodisponibilitatea este cantitatea de nutrient dintr-un aliment, medicament sau supliment care este absorbită în intestine și devine disponibilă pentru acțiune în celule și țesuturi. Acesta este un factor important, dar adesea subestimat, care afectează durata de viață și sănătatea”, spune specialistul.

În farmacologie, biodisponibilitatea este procentul dintr-o substanță administrată care intră în sânge. Un medicament administrat intravenos are o biodisponibilitate de 100%. Atunci când este administrat pe cale orală, acest procent poate fi redus din cauza metabolizării în ficat și în tractul gastrointestinal.

În cazul suplimentelor alimentare, biodisponibilitatea depinde nu numai de cantitatea de substanță absorbită în fluxul sanguin, ci și de eficiența cu care organismul o utilizează sau o stochează.

Cum sunt absorbite vitaminele?

Potrivit expertului, sistemul digestiv, cu ajutorul enzimelor și emulsificatorilor, descompune vitaminele și substanțele nutritive din alimente și suplimente la nivel molecular, astfel încât acestea să poată fi absorbite prin mucoasa intestinală în fluxul sanguin. Acest proces este influențat de factori precum concurența digestivă și adăugarea altor suplimente.

Pentru o absorbție eficientă, mineralele trebuie să fie descompuse în ioni încărcați. În plus, multe suplimente conțin minerale sub formă de oxizi, care au o biodisponibilitate mai scăzută în comparație cu alte forme, din cauza dificultății de a forma ioni.

După digestie, aproape toate vitaminele și mineralele sunt transportate de proteinele mucoasei în sânge. Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate reduce eficiența transportului vitaminei C, deoarece ambele molecule utilizează transportoare similare (GLUT).

Când este cel mai bun moment pentru a lua vitamine?

Magneziul se administrează cel mai bine seara, datorită proprietăților sale calmante, în special sub formă de glicinat de magneziu.

CITEȘTE ȘI: Lipsa acestei vitamine poate sta la baza kilogramelor tale în plus

Vitaminele liposolubile A, D și E sunt mai bine absorbite cu alimente care conțin grăsimi. Vitamina C poate îmbunătăți absorbția fierului.

Nutriționistul recomandă ca suplimentele să fie depozitate într-un loc răcoros și uscat, iar uleiul de pește și produsele lichide să fie păstrate în frigider pentru a-și menține eficiența.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro