Ministerul Sănătății a publicat un ordin prin care se specifică clar modul în care vor fi tratați pacienții cu Covid-19 de-acum încolo.
Procedurile ce privesc persoanele bolnave de Covid-19, indiferent dacă sunt asimptomatici sau nu, se vor schimba conform noului ordin al ministrului sănătății, publicat miercuri seara în Monitorul Oficial.
CITEȘTE ȘI: Care sunt primele simptome ale infectării cu COVID-19 la copii: La ce trebuie să fii atent
Ce trebuie să știm?
În cazul în care cineva are simptome de infecție respiratorie acută, persoana respectivă trebuie să rămână acasă și să sune la 112 și la medicul de familie. Ambulanța va veni apoi pentru a-l transporta la spital, pentru un consult amănunțit. Cei cu simptome grave sunt internați direct, până în momentul în care va veni rezultatul testului ce va arăta dacă este vorba de o infecție cu noul coronavirus sau nu. Pacienții care prezintă simptome Covid-19, pe care medicii le pot observa și în urma unui CT sau a unei radiografii, vor fi tratați ca pacienți Covid-19 chiar dacă testul iese negativ.
Dacă o persoană are simptome uzuale, i se vor recolta probe pentru test, iar rezultatul va fi trimis la DSP, care vor anunța ulterior și rezultatul testului. Pacienții asimptomatici, dar fără modificări biologice, pot fi izolați în spital sau acasă, iar vindecarea acestora va fi stabilită de medicul de familie. Ei vor sta în carantină timp de 14 zile. Formele medii și severe vor fi internate în spitale care au terapie intensivă.
CITEȘTE ȘI: Vești bune de la medici: Cât timp ai imunitate după o formă ușoară de COVID-19
Pentru prima dată, s-au stabilit în detaliu reguli de igienă pentru pacienții aflați în carantină și izolare, cărora li se dau indicații cu privire la felul în care ar trebui să se spele pe mâini și cum să se șteargă. Alte indicații prevăd următoarele: Băile și toaletele trebuie dezinfectate cel puțin o dată pe zi cu substanțe pe bază de clor, iar hainele sau lenjeria de pat sau prosoapele de baie trebuie spălate la o temperatură de 60-90 de grade.
Comentarii: