X

Care sunt primele simptome ale acidului uric ridicat și ale gutei

Care sunt primele simptome ale acidului uric ridicat și ale gutei. Guta, care este asociată cu niveluri ridicate de acid uric, este mai frecventă la bărbați, dar apare și la femei – la vârstă mijlocie sau înaintată. În ciuda tuturor eforturilor medicilor și oamenilor de știință, mecanismele bolii nu au fost elucidate, dar nu există niciun medicament eficient care să poată vindeca complet patologia.

Prin urmare, se efectuează diferite tipuri de tratament, care vizează atenuarea cursului bolii și îmbunătățirea calității vieții.

Dar cum puteți suspecta prezența gutei, cu ce simptome se manifestă aceasta? Dr. Dinara Dadasheva, un important specialist rus, reumatolog, artrolog, alergolog-imunolog, oferă un răspuns la această întrebare.

CITEȘTE ȘI: 5 moduri de a vă „curăța” articulațiile de excesul de acid uric

Care sunt primele simptome ale acidului uric ridicat și ale gutei

Boala cronică guta se dezvoltă pe fondul afectării metabolismului acidului uric în organism. La pacienții cu această patologie, cristalele de urat – săruri ale acidului uric – sunt depuse în articulații și în țesuturile moi.

Guta este frecventă în special în rândul bărbaților de peste 40 de ani, dar și femeile după menopauză sunt expuse riscului. În plus, în ultimele decenii, boala a întinerit activ, ceea ce este în mare parte o consecință a unei diete dezechilibrate.

Durere bruscă

Guta afectează cel mai adesea articulațiile picioarelor, în special degetul mare. Mai rar, afectează articulațiile mâinilor, gleznelor, genunchilor sau coatelor. În stadiul inițial, boala nu are simptome externe, astfel încât poate fi diagnosticată doar prin teste. Primele semne apar atunci când articulațiile sunt afectate. Un semn caracteristic al gutei este durerea severă în articulație. Sindromul durerii apare brusc și durează câteva ore. Acest lucru se întâmplă de obicei noaptea sau dimineața devreme.

Roșeață și umflături

Zona articulației afectate se umflă, iar pielea devine roșie și fierbinte la atingere. Treptat, umflarea se poate extinde la țesuturile învecinate. Simptomul durează destul de mult timp – până la câteva săptămâni.

Sensibilitate crescută

Durerea acută de gută dispare de obicei rapid, dar articulația poate rămâne sensibilă pentru o perioadă lungă de timp. Pacientul poate simți disconfort și durere în timpul exercițiilor fizice – de exemplu, atunci când merge sau când tastează pe tastatură, dacă vorbim despre articulațiile mâinilor.

Mobilitate limitată

Durerea și inflamația interferează cu mobilitatea normală a articulațiilor. Ca urmare, devine dificil pentru pacient să efectueze mișcări normale și activități zilnice.

Guta apare în atacuri

Între perioadele de exacerbare, pacientul se poate simți destul de normal, dar în timp crește frecvența atacurilor și durata acestora. Este demn de remarcat faptul că cauza atacurilor este adesea nerespectarea regimului alimentar: supraalimentarea, abuzul de preparate din carne și alcool. Acesta este motivul pentru care gutei îi place să se agraveze după sărbători.

CITEȘTE ȘI: Băutura care reduce acidul uric și duce la eliminarea acestuia prin urină

Ce se va întâmpla dacă nu este tratată?

Guta este o boală foarte insidioasă care nu trebuie lăsată niciodată la voia întâmplării. Pe măsură ce progresează, boala poate duce la deformarea articulațiilor din cauza acumulării de cristale de urat în acestea. Procesul de deteriorare a articulațiilor este însoțit de dureri severe și de o scădere accentuată a mobilității. În cazurile avansate, depozitele de urați pot distruge țesutul cartilaginos și chiar oasele adiacente.

Stadiul avansat al bolii este indicat și de apariția unor mici noduli sub piele, sau tofi. Acestea se formează din excesul de acid uric și arată ca niște noduli duri. Tophi se formează nu numai în zona articulației afectate, ci și în alte părți ale corpului. Acestea pot fi picioarele, coatele, genunchii, pavilionul auricular sau urechile.

Lipsa unui tratament adecvat este grevată de o limitare gravă a mobilității, care duce chiar la invaliditatea pacientului. O complicație la fel de gravă este afectarea rinichilor. Depozitele excesive de acid uric pot provoca urolitiază, iar în cazurile grave, insuficiență renală. Prin urmare, la primele semne ale bolii, este important să consultați un artrolog sau un reumatolog, recomandă actualno.com.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro