Care sunt primele simptome ale deficienței de calciu. Hipocalcemia, sau nivelul scăzut de calciu din sânge, poate duce la simptome de deficit de calciu, cum ar fi dureri musculare și oboseală. Pentru a crește nivelul de calciu, medicii recomandă consumul mai multor alimente bogate în calciu sau administrarea de suplimente de calciu.
Deficitul de calciu pe termen lung poate duce la probleme dentare, cataractă, modificări ale creierului și osteoporoză, care provoacă oase fragile.
Deficitul de calciu poate să nu provoace simptome timpurii. De obicei, este ușoară, dar fără tratament poate deveni periculoasă pentru viață.
Care sunt primele simptome ale deficienței de calciu
Calciul este esențial pentru multe funcții corporale, astfel încât o deficiență poate avea efecte extinse, inclusiv asupra mușchilor, oaselor și dinților, precum și asupra sănătății mintale. Dacă aportul alimentar scăzut este cauza deficienței de calciu, de obicei nu există simptome timpurii.
Pe termen lung, o persoană poate observa osteopenie, sau densitate osoasă scăzută. Fără tratament, acest lucru poate duce la osteoporoză, sau oase fragile. De obicei, lipsa de calciu nu se datorează unei diete nesănătoase, ci este în principal rezultatul unor probleme de sănătate sau al unor tratamente precum insuficiența renală, îndepărtarea stomacului sau utilizarea anumitor medicamente precum diureticele.
CITEȘTE ȘI: Ceaiul care are de 22 de ori mai mult calciu decât laptele
În rândurile următoare, vom prezenta care sunt simptomele deficitului de calciu.
Probleme musculare
Dacă aveți o deficiență de calciu, vă puteți confrunta cu:
- dureri musculare, crampe și spasme
- dureri în șolduri și brațe atunci când mergeți sau vă mișcați
- amorțeală în mâini, încheieturi, picioare, picioare, în jurul gurii
Aceste simptome pot apărea și dispărea, potrivit medicalnewstoday.com.
În cazuri mai grave de deficit de calciu, puteți prezenta
- convulsii
- aritmie
- deces
Oboseală severă
Nivelurile scăzute de calciu pot provoca oboseală extremă, care include o lipsă de energie și un sentiment general de moleșeală. Aceasta poate duce, de asemenea, la insomnie. Oboseala asociată cu o lipsă de calciu poate include, de asemenea, amețeli și ceață cerebrală – caracterizată prin lipsă de concentrare, uitare și confuzie.
Simptome ale pielii și unghiilor
Deficitul de calciu pe termen lung poate provoca:
- piele uscată
- unghii uscate, rupte sau casante
- păr tare
- alopecie, care duce la căderea părului
- eczeme sau inflamații ale pielii, care pot duce la apariția unor pete uscate sau care provoacă mâncărimi
- psoriazis.
Osteopenia și osteoporoza
Oasele stochează bine calciul, dar au nevoie de niveluri ridicate pentru a rămâne sănătoase. Atunci când nivelurile generale de calciu sunt scăzute, organismul poate deturna calciul de la oase, făcându-le fragile și susceptibile la leziuni.
În timp, nivelul scăzut de calciu poate provoca osteopenie, o scădere a densității minerale osoase. Acest lucru poate duce la osteoporoză, care face ca oasele să devină subțiri și vulnerabile la fracturi, precum și la dureri și probleme cu postura.
Dezvoltarea osteoporozei și a altor complicații ale deficitului de calciu poate dura ani de zile.
Sindromul premenstrual sever
Nivelurile scăzute de calciu sunt asociate cu sindromul premenstrual (PMS) sever.
Participanții la un studiu din 2017 au raportat o stare de spirit îmbunătățită și niveluri reduse de retenție de lichide după ce au luat 500 mg de calciu zilnic timp de 2 luni.
Într-un studiu din 2019, cercetătorii au concluzionat că nivelurile scăzute de vitamina D și calciu din a doua jumătate a ciclului menstrual pot contribui la simptomele sindromului premenstrual. Echipa a sugerat că suplimentele de calciu pot ajuta la ameliorarea simptomelor.
Probleme dentare
Atunci când organismul nu are suficient calciu, acesta îl extrage din surse de calciu, cum ar fi dinții. Acest lucru poate duce la probleme dentare, inclusiv:
- carii dentare
- dinți casanți
- gingii iritate
- rădăcini dentare slabe
Deficitul de calciu la un bebeluș poate perturba dezvoltarea dinților.
Depresia
Unele studii sugerează că deficitul de calciu poate fi legat de schimbările de dispoziție, inclusiv de depresie, deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma acest lucru. Dacă credeți că deficiența de calciu contribuie la simptomele dumneavoastră de depresie, trebuie să consultați un medic. După ce vă verifică nivelul de calciu, medicul vă poate recomanda suplimente.
CITEȘTE ȘI: Cele mai bune surse de calciu care îți pot asigura necesarul zilnic
Este frecventă deficiența de calciu?
Deși medicii nu au stabilit încă cât de frecventă este deficiența de calciu, grupurile de risc includ:
- femeile aflate în postmenopauză
- femeile cu amenoree, lipsa menstruației
- persoanele cu intoleranță la lactoză
- veganii și vegetarienii.
Conform publicațiilor din 2015, 3,5 miliarde de persoane din întreaga lume sunt expuse riscului de deficiență de calciu din cauza aportului alimentar scăzut.
Deficitul de calciu poate fi rezultatul factorilor alimentari, al problemelor de sănătate sau al tratamentelor medicale.
Cea mai bună abordare este să adăugați mai mult calciu în dieta dumneavoastră. Atunci când acest lucru nu este suficient, medicul dumneavoastră vă poate recomanda suplimente sub formă de comprimate orale sau injecții.
Comentarii: