X

Care sunt valorile pentru o glicemie normală?

Glicemia normală diferă de la om la om, dar valoarea aceasta e atât de importantă că există deja paliere și valori furnizate de reputate organizații medicale în funcție de boala de care suferă o persoană sau alta, vârstă sau alte caracteristici personale.

CITEȘTE ȘI: Mit sau adevăr? Cât slăbești de fapt dacă renunți la pâine

Nivelul glicemiei diferă în funcție de foarte mulți parametri: măsurată dimineața, pe nemâncate, glicemia normală este, la o persoană sănătoasă, cuprinsă între 70 și 100 mg/dl.

Glicemia reprezintă nivelul zahărului din sânge. La o persoană sănătoasă, care nu suferă de diabet, glicemia normală este de 70-100 mg/dl (miligrame pe decilitru), măsurată dimineața, pe stomacul gol. În mod normal, după o masă, glicemia crește până la cel mult 140 mg/dl, iar după aproximativ 2 ore va scădea din nou sub 100.

O valoare a glicemiei care nu scade sub 125 mg/dl este considerată hiperglicemie, adică diabet. În schimb, o valoare care ajunge sub 70 mg/dl înseamnă hipoglicemie, care se manifestă prin senzație de slăbiciune, foame bruscă, amețeli, tremurături sau chiar leșin.

CITEȘTE ȘI: De ce vinul alb este MAI IEFTIN decât cel roșu?

La diabetici, stabilirea glicemiei este un proces mult mai dificil. Monitorizarea corectă și constantă a nivelului zahărului din sânge este esențială în cazul persoanelor care suferă de diabet. În cazul unei creșteri foarte mari a glicemiei, dacă nu se intervine rapid cu medicamente, bolnavul poate suferi complicații grave.

Cât este glicemia normală pentru bolnavii de diabet

Pentru diabetici, este foarte important de știut cât de mult diferă nivelul glicemiei înainte și după masă. Astfel, dacă inițial glicemia era de 150 mg/dl, iar după masă crește la 200 mg/dl, atunci evoluția poate fi considerată normală. Totuși, medicii recomandă menținerea glicemiei sub 180 mg/dl chiar și după masă.

CITEȘTE ȘI: TRUCURI pentru a scăpa de senzația de foame

Există persoane cu diabet care, deși au un nivel foarte crescut al zahărului în sânge, nu dezvoltă complicațiile specifice bolii și nu se resimt.

De asemenea, există bolnavi care, deși au o glicemie doar cu puțin mai mare decât cea considerată normală, se simt foarte rău, fac complicații și au nevoie de un tratament destul de agresiv.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro