Bibilica este o pasare de marimea unei gaini. Are capul fara pene sau puf si poate fi recunoscuta dupa o proeminenta cornoasa dura pe frunte, deasupra ciocului. Este valorificata pentru oua si carnea alba cu gust fin, textura frageda si suculenta, asemanatoare celei de vanat, precum fazanul.
Carnea de bibilica este slaba, cu un continut de 5% grasime, fiind cea mai slaba dintre toate tipurile de carne de pasare. Are un continut de 78% proteine, nu contine zaharuri naturale sau zaharuri adaugate si are un continut redus de colesterol (75 mg). Carcasa bibilicii este foarte usoara, astfel incat aproximativ 70-75% din greutatea pasarii se poate folosi la gatit.
Bibilicile sunt crescute si pentru oua. Bibilicile au perioade scurte de ouat in timpul anului, insa micile lor oua sunt mult mai delicate la gust decat ouale de gaina. Ouale de bibilica au proprietati deosebite prin faptul ca au în componenta lor 13,5% proteina, 12,5% grasimi, 0,8% glucide, 0,9% substante minerale si 72,8% apa. Procentul de substanta uscata este cu 3-5% mai mare decat la oul de gaina.
CITEȘTE ȘI: Ce TIPURI de OUĂ trebuie neapărat să încerci
Sfaturi pentru gatit:
– pentru o friptura aurie carnea se unge cu ulei de masline;
– pentru o carne frageda si in scopul economiei de timp, se fierbe carnea in supa de pui 10 minute inainte de a fi introdusa la cuptor
– se poate acompania friptura de bibilica atat cu legume cat si cu fructe.
1 bibilica
400 gr cotlet de porc
400 gr salote
2 linguri otet balsamic
100 ml vin porto alb
150 ml apa
1 cub de bulion
unt
2 aluat de foietaj
150 gr foie gras
1 galbenus
Forma de copt cu diametrul de 26 cm
caserola din fonta
hartie de copt
In caserola topiti untul. Adaugati bibilica si prajiti-o pe toate laturile. Apoi se adauga ceapa curatata, cotletul tocat, otet balsamic, vinul ab de porto, apa, cubul de bulion, sare si piper. Acoperiti si gatiti la foc mediu timp de 1h 30min, potrivit petitchef.ro.
CITEȘTE ȘI: Ce NU știai despre spaghetele bolognese: Majoritatea rețelelor sunt FALSE! Care este rețeta originală
Dupa acest timp, lasati sa se racească bine pentru a manipula carnea. Impartiti bibilica si curatati-o bine de toata carnea. Desfaceti si carnea din cotletul de porc. Taiati salotele in jumatate si amestecati.
Recuperati sosul din caserola si puneti-l intr-o cratita la pe foc mediu timp de o ora, amestecand ocazional.
Se pune un aluat de foietaj in forma de copt si se toarna amestecul de carne si ceapa. Nivelati bine, apoi acoperiti cu felii de foie gras. Indoiti marginile aluatului peste umplutura.
Acoperiti cu un alt aluat de foietaj si introduceti marginile sub primul aluat, pentru a da forma unei placinte.
Faceti o gaura in centru si plasati o bucata de hartie de copt rulata pentru a permite aburului sa iasa.
Aplicati galbenusul peste intreaga placinta si desenati modelele cu varful unui cutit.
Coaceti 40 minute la 210° C. Si acum placinta dvs. de bibilica este gata sa fie gustata cu sos delicios.