NUTRITIE SANATATE

Cartofi prăjiți seara: Un mare NU sau chiar recomandat?

foodstory.stirileprotv.ro

Cartofi prăjiți seara: Un mare NU sau chiar recomandat? Există multe opinii despre ceea ce ar trebui să mănânci sau să nu mănânci înainte de culcare. În timp ce unii cred că consumul unui aliment bogat în carbohidrați, precum cartofii dulci, te-ar putea face prea energizat înainte de culcare, acesta este, de fapt, o gustare excelentă de consumat seara.

Cartofi prăjiți seara: Un mare NU sau chiar recomandat?

Cartofii dulci sunt bogati în vitamina B6, care ajută la îmbunătățirea stării de spirit și stimulează producția de melatonină. Acest lucru înseamnă că consumul de cartofi dulci înainte de culcare te poate ajuta să te simți obosit și relaxat în timp ce te pregătești să adormi.

Cartofii dulci sunt, de asemenea, bogati în fibre, ceea ce poate contribui la menținerea unui sistem digestiv sănătos. Acest lucru înseamnă că consumul de cartofi dulci seara te poate ajuta să eviți orice disconfort sau balonare care te-ar putea ține treaz în timpul nopții.

Fibrele te ajută, de asemenea, să te simți sătul și mulțumit, astfel încât să ai mai puține șanse să experimentezi foamea în miez de noapte. Atunci când pregătești o gustarecu cartofi dulci înainte de culcare, asigură-te doar să eviți adăugarea de toppinguri zaharoase sau grăsimi nesănătoase, care ar putea anula beneficiile acestui aliment sănătos, potrivit Health Digest.

CITEȘTE ȘI: Oamenii de știință au dezvăluit ce se întâmplă cu inima atunci când mănânci cartofi

Beneficiile pentru sănătate ale cartofilor dulci

Cartofii dulci reprezintă o mâncare delicioasă și nutritivă, care poate fi savurată în multe feluri diferite. Sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale, inclusiv vitamina A, potasiu și fibre. Cartofii dulci conțin, de asemenea, antioxidanți care pot ajuta la protejarea împotriva unor boli cronice.

Consumul de cartofi dulci poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv controlul îmbunătățit al glicemiei, reducerea inflamației și îmbunătățirea sănătății intestinale.

Cartofii dulci sunt, de asemenea, o sursă bună de carotenoide, care sunt legate de mai multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de boli de inimă și anumite tipuri de cancer. Îi poți savura pe cartofii dulci gătiți în diferite moduri, inclusiv copti, prăjiți, piure sau sub formă de chipsuri sau cartofi prăjiți.

Cartofii dulci pot fi, de asemenea, utilizați în supe, tocane și casserole. Când alegi cartofii dulci, caută-i pe cei fermi și fără imperfecțiuni. Evită-i pe cei cu pielea zbârcită sau crăpată, deoarece ar putea fi vechi.

Cartofii dulci, conținut de vitamine și minerale

Cartofii dulci reprezintă o excelentă sursă de beta-caroten, vitamina C și potasiu.

  • Pro-vitamina A. Cartofii dulci sunt bogați în beta-caroten, pe care corpul tău îl poate converti în vitamina A. Doar 100 de grame din această legumă furnizează cantitatea zilnică recomandată a acestei vitamine.
  • Vitamina C. Acest antioxidant poate reduce durata răcelii comune și îmbunătăți sănătatea pielii.
  • Potasiu. Important pentru controlul tensiunii arteriale, acest mineral poate reduce riscul de boli de inimă.
  • Mangan. Acest mineral în urme este important pentru creștere, dezvoltare și metabolism.
  • Vitamina B6. Această vitamină joacă un rol important în conversia alimentelor în energie.
  • Vitamina B5. Cunoscută și sub numele de acid pantotenic, această vitamină se găsește într-o anumită măsură în aproape toate alimentele.
  • Vitamina E. Acest puternic antioxidant solubil în grăsimi poate ajuta la protejarea corpului împotriva deteriorării oxidative, potrivit Healthline.

Diferența dintre cartofii dulci și cei obișnuiți

Mulți oameni înlocuiesc cartofii obișnuiți cu cei dulci, crezând că aceștia din urmă reprezintă alegerea mai sănătoasă. Cele două specii conțin cantități similare de apă, carbohidrați, grăsimi și proteine.

Deosebit de important este faptul că cartofii dulci au uneori un IG (indice glicemic) mai mic și se laudă cu cantități mai mari atât de zahăr, cât și de fibre.

CITEȘTE ȘI: Oamenii de știință dezvăluie cât de des pot fi mâncați cartofii fără să dăuneze sănătății

Ambii sunt surse bune de vitamina C și potasiu, dar cartofii dulci oferă și cantități excelente de beta-caroten, pe care corpul tău îl poate transforma în vitamina A. Cartofii obișnuiți pot să sature mai mult, dar pot conține și glicoalcaloizi, compuși care pot fi dăunători în cantități mari.

Datorită conținutului lor de fibre și vitamine, cartofii dulci sunt adesea considerați alegerea mai sănătoasă dintre cei doi.

Comentarii: