X

Cartofii sunt benefici pentru acest organ: Cum îl ajută să fie mai sănătos

Cartofii sunt benefici pentru acest organ: Cum îl ajută să fie mai sănătos. Este general acceptat faptul că cartofii nu sunt cel mai sănătos produs. „Cu toate acestea, unele studii arată că poate avea un efect benefic asupra sănătății și chiar reduce riscul de boli cardiovasculare”, spune gastroenterologul rus Dr. Ekaterina Kashukh.

Cartofii sunt benefici pentru acest organ: Cum îl ajută să fie mai sănătos

„Cartofii sunt bogați în calorii și carbohidrați, așa că sunt considerați mai puțin sănătoși decât alte legume. Aceștia pot provoca creșterea nivelului de zahăr din sânge și, dacă sunt consumați în exces, pot duce la creșterea excesivă în greutate.

CITEȘTE ȘI: Rețeta de cartofi franțuzești în fața căreia nu poți rezista

Între timp, cartofii conțin mulți nutrienți importanți: potasiu, vitamina C, acizi fenolici, fibre. Cartofii tineri de sezon sunt deosebit de bogați în substanțe nutritive. Acest lucru se explică prin faptul că, în timpul depozitării pe termen lung, vitaminele și mineralele din ei sunt distruse”, spune Dr. Kashukh.

Potasiul și vitamina C din cartofi

Potasiul conținut în cartofi ajută la reglarea tensiunii arteriale și susține funcția cardiacă. Vitamina C servește ca un antioxidant puternic: ajută la întărirea sistemului imunitar și la vindecarea rănilor. Acizii fenolici au proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, protejează celulele de daune și reduc inflamațiile. Vitaminele B susțin sistemul nervos, iar fibrele îmbunătățesc digestia și au un efect benefic asupra sănătății intestinale. În plus, cartofii tineri sunt mai săraci în calorii și nu provoacă fluctuații bruște ale nivelului de zahăr din sânge.

Mai puțin predispuși la complicații cardiovasculare

Potrivit medicului, unele studii arată că persoanele care consumă în mod regulat cartofi sunt mai puțin predispuse la complicații cardiovasculare. Cu toate acestea, pentru ca cartofii să fie utili, este important să îi preparați într-un mod sănătos. Aceasta nu este cu siguranță prăjirea în ulei la temperaturi ridicate. Dr. Kashuch recomandă aburirea, coacerea sau fierberea cartofilor, deoarece în acest fel ei rețin mai mulți nutrienți.

Cum să gătești cartofii pentru a beneficia la maxim de proprietățile lor

Pentru ca leguma să aducă beneficii maxime, trebuie să o fierbeți, de preferință în coajă, și apoi să o răciți. În acest caz, se formează așa-numitul amidon rezistent, care nu este digerat în intestinul subțire și ajunge neschimbat în intestinul gros.

Acolo acționează ca un prebiotic, hrănind bacteriile benefice, descompunându-se mai lent și ajutând la menținerea stabilă a nivelului de zahăr din sânge. Amidonul rezistent reduce riscul de boli inflamatorii intestinale, ajută la scăderea colesterolului din sânge și îmbunătățește sensibilitatea la insulină, ceea ce este deosebit de important pentru persoanele cu prediabet sau diabet.

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă dacă mănânci cartofii cu pâine: Efectul pe care îl are asupra stomacului

În ciuda beneficiilor cartofilor, consumul lor necontrolat este plin de riscuri. Medicul vă recomandă să includeți în dieta dumneavoastră și alte garnituri: cereale, leguminoase, diverse tipuri de legume, potrivit actualno.com. Pentru a nu vă supraîncărca dieta cu amidon, nu trebuie să mâncați mai mult de 1-2 cartofi medii pe zi. Cei care au diabet, boli de inimă și colesterol ridicat ar trebui să mănânce această legumă cu prudență.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro