Nivelul ridicat de colesterol este responsabil pentru atacurile cardiovasculare, ateroscleroza, litiaza biliară şi o mulţime de alte boli, dar acest colesterol are un rol esenţial în menţinerea sănătăţii corpului.
În literatura de specialitate se vorbeşte despre colesterol bun şi colesterol rău. Diferentele dintre colesterolul bun şi cel rău sunt următoarele:
– lipoproteinele de joasă densitate (LDL) transportă 65% din totalul de colesterol sangvin; acest complex determină depunerile de colesterol în interiorul vaselor. Acest tip de colesterol este aşa-numitul colesterol rău.
– lipoproteinele de foarte joasă densitate (VLDL), precursorul LDL, transportă aproximativ 15% din totalul de colesterol sangvin, dar sunt necesare ficatului pentru a produce LDL.
– lipoproteine de înaltă densitate (HDL) transportă în jur de 20% din totalul de colesterol sangvin. Fiind compuse în principal din lecitină, lipoproteinele de înaltă densitate distrug depozitele de colesterol de pe vasele sangvine şi asigură circulaţia colesterolului fără a bloca arterele. Acest colesterol este aşa-numitul colesterol bun.
Care este ”CEA MAI PERICULOASĂ” vârstă pentru cuplurile căsătorite / STUDIU
Lucrurile pe care GINECOLOGUL tău ar dori să NU le mai faci
De ce trebuie să consumăm NEAPĂRAT bere: Cum ne ajută la sănătate
În acest context, este important raportul dintre LDL (colesterol rău) şi HDL (colesterol bun). Nivelul total de colesterol sangvin nu trebuie să depăşească valoarea de 200 mg/dl.
Principala metodă prin care puteţi ţine în frâu colesterolul este regimul alimentar
,,Regimul alimentar trebuie să conţină cât mai multe fructe şi legume, cereale integrale şi diverse lactate degresate, peşte atât slab cât şi gras. Evitați preparatele din carne de porc, oaie, miel, brânzeturile grase care au un conţinut de colesterol aproape similar cu cel al cărnii grase de porc, dulciurile concentrate şi alcoolul,” recomandă medicul cardiolog Luminiţa Iliuţă.
Băuturi pe care NU ar trebui să pui niciodată gura
Semnele care indică faptul că NU mănânci destule legume
De ce cumpărăm ATÂT DE MULTĂ mâncare? Explicațiile specialiștilor
Ouăle sunt o sursă importantă de proteine, vitamine şi minerale, însă conţin o canitate destul de mare de colesterol (aprox. 25mg pe ou). De aceea, nu ar trebui să consumăm mai mult de 3 pe săptămână.
Pilozitatea excesivă, cauzată de consumul ACESTOR alimente
Semnele care îți ARATĂ că mâncarea este stricată sau pe cale să se strice
INCREDIBIL! Și totuși soarele este VERDE!
Iată care este cantitatea de colsterol care se găseşte în alimentele pe care le consumăm cel mai des (pentru 100 gr. de produs):
– gălbenuş de ou: 504
– ficat: 300
– unt: 250
– carne roşie slabă: 100
– carne de miel: 98
– brânză: 90
– carne de pui: 81
– maioneză: 70
– ton: 65
– lapte: 14
– cacao: 10
De ce este indicat consumul de FISTIC cât mai des
Ce GREȘEALĂ faci atunci când te speli pe dinţi
Motivul pentru care MENTA este NERECOMANDATĂ bărbaților
Comentarii: