NUTRITIE SANATATE

Cât de bun e pentru sănătate magiunul de prune fără zahăr? Efectul pe care îl are asupra stomacului/ REȚETĂ

FOTO: lataifas.ro

Magiunul sau marmelada de prune ne-a îndulcit, probabil, multora dintre noi copilăria. În consumam la micul dejun, cu o felie de pâine și lapte sau ceai, ori ca gustare, atunci când aveam nevoie de energie pentru joacă. Cine nu se putea abține mânca magiun cu lingura sau chiar cu degetul, direct din borcan.

Și pentru că au fost vremuri când zahărul se găsea foarte greu, gospodinele alegeau să îl prepare fără acest ingredient, obținând astfel un produs sănătos.

Beneficiile magiunului de prune fără zahăr

Datorită faptului că are doar zahărul natural din fructe, această marmeladă poate fi consumată cu succes și de către bolnavii de diabet, simplă, sau poate intra în compoziția unor deserturi.

CITEȘTE ȘI: De ce să iei în considerare dieta cu prune: Remarcabilă, are rezultate rapide și se ține numai 7 zile

De asemenea, magiunul, foarte bogat în fibre și în antioxidanți, stimulează digestia și îi ajută pe cei care suferă de constipație sau tranzit intestinal lent, potrivit click.ro.

Are rol în întărirea sistemului imunitar, datorită conținutului bogat în magneziu, fier, bor, calciu, potasiu, seleniu.

Cum se prepară magiun de pune fără zahăr

Acum că am văzut care sunt beneficiile consumului acestei delicioase marmelade, haideți să vedem cum putem să o preparăm. Practic, muncă cea mai mare este să spălăm bine prunele, să le curățăm de sâmburi și să le tăiem în jumătăți sau sferturi, scrie emediilenaturii.ro. După ce avem fructele pregătite, le punem la fiert, într-o cratiță cu fund mai gros, sau ceaun, și le fierbem, până obținem o pastă groasă, de o culoare frumoasă, roșiatică până la violet.

Timpul de fierbere diferă în funcție de mărimea oalei și de cantitatea de fructe, însă, cu cât o fierbem mai mult cu atât magiunul devine mai gros, ajungând până la consistentă unei marmelade, care poate fi tăiată cu cuțitul.

CITEȘTE ȘI: Oricine poate prepara acasă gomboţi cu prune delicioşi. Un maestru în arta culinară dezvăluie reţeta

În tot timpul de fierbere, se amestecă constant cu o lingură de lemn, pentru a nu se lipi compoziția de fundul oalei. Către sfârșit, se adaugă zeama de la o lămâie, pentru a-și menține culoarea, și se mai lasă să fiarbă puțin, amestecând continuu.

E recomandat să se fiarbă la foc mic, minim o oră, pentru a se reduce cât mai mult cantitatea de apa conținută în fructe. Gemul obținut se toarnă fierbinte în borcanele sterilizate, se acoperă cu capace și se întorc invers pentru a se sigila și a se păstra cât mai bine peste iarnă. După răcire se duc la cămară, putând fi servite oricând.

Comentarii: