Cât de bună este varza murată pentru sănătate? Varza murată este un tip de varză fermentată. Dovezile sugerează că acest aliment poate susține sănătatea intestinală și poate avea alte beneficii pentru organism.
Consumul de alimente fermentate, cum ar fi varza, poate fi benefic pentru sănătatea digestivă, iar varza poate avea și alte efecte pozitive pentru sănătate. Acest articol prezintă potențialele beneficii pentru sănătate ale consumului de varză murată.
Varza murată este o sursă de bacterii lactice care pot susține sistemul imunitar și pot reduce inflamația. Într-un mic studiu clinic din 2018 s-a investigat efectul varzei pasteurizate sau nepasteurizate asupra microflorei intestinale a 34 de persoane cu sindromul intestinului iritabil (IBS). Microbiota intestinală sunt trilioanele de microbi care trăiesc în intestin.
Persoanele din ambele grupuri au avut o reducere semnificativă a severității simptomelor VRS. Cu toate acestea, numai cei care au consumat varză nepasteurizată au prezentat modificări ale microflorei intestinale.
Prin urmare, efectele pozitive ale verzei murată asupra sănătății intestinului și a îmbunătățirii HR se pot datora prebioticelor prezente în mod natural în varză, dacă nu chiar mai mult decât culturilor bacteriene asociate cu procesul de fermentare.
O revizuire din 2021 a concluzionat că alimentele fermentate, cum ar fi varza, pot promova o mai mare diversitate a bacteriilor intestinale și pot proteja împotriva inflamației. Unele studii pe animale sugerează că efectul antiinflamator al verzei murată se poate datora producției reduse de oxid nitric.
Alți compuși care pot juca un rol în capacitatea verzei de a preveni inflamația includ
Varza murată poate afecta sistemul imunitar și poate ajuta la reglarea funcției imunitare într-o varietate de moduri. Microbii și compușii din varza creață pot activa diverse aspecte ale imunității în organism. Unii cred că acest lucru se poate datora modului în care procesul de fermentare îmbunătățește varza.
Varza acră este bogată în vitamine antioxidante C și E. De asemenea, conține compusul vegetal kaempferol. În studiile de laborator, oamenii de știință au descoperit că kaempferolul poate proteja împotriva daunelor oxidative prin eliminarea radicalilor liberi, care sunt molecule instabile și foarte reactive care pot provoca inflamații.
Anumite bacterii lactice din varza crează acid linoleic conjugat. Studiile pe animale arată că această bacterie poate ajuta la protejarea împotriva cancerului și a aterosclerozei. Ateroscleroza apare atunci când arterele se îngustează și se întăresc din cauza acumulării de plăci.
În plus, într-un studiu realizat în 2021 la 284 de femei, consumul unor cantități mai mari de varză crudă și varză acră în adolescență sau la vârsta adultă a fost asociat cu un risc semnificativ mai scăzut de cancer la sân.
În general, varza acră este sigură pentru consum. Cu toate acestea, poate provoca o reacție la unele persoane. Intoleranța la histamină poate provoca simptome asemănătoare alergiilor la unele persoane. Varza acră este bogată în histamine. În timpul sezonului febrei fânului, persoanele cu alergii la polen care consumă varză murată pot prezenta simptome mai severe din cauza încărcăturii suplimentare de histamine.
Persoanele care iau anumite tipuri de antidepresive ar putea dori să consulte un profesionist din domeniul sănătății înainte de a adăuga varză murată în dieta lor. Acest tip de medicamente poate interacționa cu varza murată.
Studiul din 2018 oferă îndrumări cu privire la cantitatea de varză murată pe care trebuie să o consumați pentru beneficii maxime pentru sănătate. Participanții au consumat 75 de grame de varză pe zi.
Oamenii pot începe cu 1 lingură de varză murată zilnic și pot ajunge la cantități puțin mai mari. Se poate cumpăra varză murată de la un supermarket obișnuit sau de la un magazin naturist, sau se poate prepara singură, recomandă actualno.com.