X

Cât de des mergi la baie poate spune ceva despre sănătatea ta: Frecvența cu care ai scaun

Cât de des mergi la baie poate spune ceva despre sănătatea ta: Frecvența cu care ai scaun. Un sondaj recent al Healthline a constatat că aproximativ 50% dintre oameni au zilnic scaun. Dar cât de dese ar trebui să se întâmple, de fapt, acest lucru și ce se întâmplă când cadența nu e respectată?

Frecvența scaunelo spune multe despre sănătatea fiecăruia, scrie Yahoo! Life, care a publicat opiniile unor gastroenterologi, răspunzând astfel întrebărilor firești de mai sus.

De ce apare constipația

Ar trebui sau nu să te îngrijorezi dacă nu faci caca în fiecare zi? Ce ar putea sta în spatele absenței scaunului? Printre cauzele comune ale constipației se numără consumul inadecvat de fibre, deshidratarea, sindromul colonului iritabil, stresul, anumite medicamente, lipsa de exerciții fizice, mișcări necoordonate între mușchii abdominali și cei ai planșeului pelvian sau o schimbare în rutină, cum ar fi plecarea în vacanță ori o sarcină.

CITEȘTE ȘI: Mersul la toaletă te poate ajuta să îți dai seama dacă suferi de cancer tiroidian: Simptomul la care trebuie să fii atent

„De departe, cea mai frecventă este dieta pacientului”, spune, pentru Yahoo Life, Dr. Andrew Boxer, gastroenterolog la Gastroenterology Associates of New Jersey.

Cât de des înseamnă „normal”

În primul rând este bine de știut câte scaune într-un interval dat înseamnă „normal”.

„Orice valoare cuprinsă între trei scaune pe zi și trei scaune pe săptămână este considerată normală”, a declarat, pentru Yahoo Life, Dr. Ali Khan, gastroenterolog la Gastro Health din Fairfax, Virginia.

Andrew Boxer notează totuși că „în medie, majoritatea oamenilor au totuși o mișcare intestinală cam o dată pe zi”.

Chiar dacă, cel mai probabil, nu este este un semn că ceva ar fi în neregulă dacă nu ai scaun zilnic, cei doi medici recomandă să fii atent la eventuale simptome precum dureri abdominale, balonare și – în cazuri severe – greață și vărsături.

„Dacă cineva se chinuie să aibă o mișcare intestinală, se străduiește, este balonat, are constipație dureroasă, experimentează o urgență atunci când trebuie să aibă o mișcare intestinală, are o schimbare față de regimul standard al mișcărilor intestinale sau chiar orice altceva care este îngrijorător pentru pacient, atunci acestea sunt o preocupare pentru mine ca medic”, explică medicul. Andrew Boxer.

CITEȘTE ȘI: Mergi la baie când te scapă: Bolile pe care le poți face dacă nu mergi la timp la toaletă

Prezența unor simptome de alertă, cum ar fi sânge în scaun, pierdere în greutate, anemie și altele, necesită prezentarea la medic.

„Este important să solicitați asistență medicală în cazul în care există o schimbare a obiceiurilor intestinale, în special mai târziu în viață – de exemplu, o nouă constipație după vârsta de 50 de ani”, spune Khan.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro