Anual, când începe sezonul de gripă, sau în anumite momente în care la nivel mondial izbuncnește amenințarea unui virus, oamenii de pretutindeni încep să caute mijloace pentru a se feri de epidemie. Una dintre aceste măsuri preventive este purtarea măștii de protecție.
Multă vreme, cercetătorii nu au fost siguri că aceste măști erau eficiente pentru prevenirea răspândirii virusurilor, însă studii recente arată că, într-adevăr, purtarea unei astfel de măști de protecție este de ajutor. Condiția pentru ca masca să fie utilă și să scadă semnificativ riscul de îmbolnăvire pentru persoana care o poartă și pentru cei din jur, după caz, este ca ea să fie folosită corect.
Masca de protecție poate fi cumpărată de la orice farmacie. Există mai multe tipuri de măști, din hârtie sau țesătură, cu un strat sau cu mai multe, unele lasă spațiu pe față, iar altele se potrivesc perfect pe forma feței.
Pentru a te proteja de virusuri, este bine să cumperi o mască special făcută pentru protecția aparatului respirator, în genul celor pe care vezi că le poartă, de exemplu, medicii dentiști, recomandă doc.ro. Unele dintre aceste măști au patru fire, care se leagă două câte două la spate, altele au două benzi elastice care se trec peste cap pentru fixare, acestea din urmă având avantajul că nu riști să le legi prea slab și să se desfacă din greșeală.
Spală-te bine pe mâini cu apă și săpun, 15-20 de secunde;
Ia masca în ambele mâini și poziționeaz-o cu partea colorată spre exterior, ținând cont ca banda pentru nas să fie în partea de sus;
Așază masca de protecție pe față, asigurându-te că îți acoperi bărbia, gura, nasul și obrajii și leag-o la spate cu două funde bine strânse;
Încearcă să nu atingi masca până în momentul în care o vei scoate;
După ce ți-ai scos masca, nu o refolosi! Arunc-o și spală-te din nou pe mâini cu apă și săpun.
Evită să intri în contact cu persoane care strănută, tușesc și își suflă nasul și poartă masca de protecție de fiecare dată când te deplasezi în mijlocul unei mulțimi de oameni. Dacă este epidemie, stai departe de spațiile în care se strâng multe persoane.
Ai grijă la igiena personală și spală-te bine pe mâini cu apă și săpun (sau folosește geluri antibacteriene când nu ai unde să te speli) după ce ai mers cu mijloacele de transport și înainte de masă. Nu-ți atinge fața cu mâinile murdare!
Dacă folosești biroul împreună cu alte persoane, în ture, înainte de a începe lucrul șterge bine cu un dezinfectant masa, tastatura, mouse-ul și dulăpiorul.
În plus, ai grijă de sistemul imunitar. Consumă cât mai multe fructe și legume, nu uita de exercițiul fizic (măcar 30 de minute de mișcare pe zi), dormi 7-8 ore pe noapte și ia măsuri pentru combaterea stresului. De asemenea, poți lua în calcul administrarea anumitor suplimente alimentare. Vitamina D scade riscul de infecții respiratorii, iar flavonoidele din afine și din ceai negru contribuie la protecția împotriva virusurilor.
CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să ştii despre testul care detectează gripa în 10 minute
Dacă te-ai îmbolnăvit, stai acasă. Multe persoane nu renunță să meargă la serviciu în primele zile de boală, agravând astfel simptomele și punând în pericol persoanele cu care se întâlnesc pe drum (copiii, bătrânii și persoanele cu afecțiuni respiratorii au risc mai mare de îmbolnăvire). Astfel, rămânând acasă, pe lângă faptul că îi dai organismului posibilitatea să se refacă mai repede, nici nu îi mai pui în pericol pe cei din jur.
Dezinfectează de mai multe ori pe zi obiectele din casă pe care le atingi împreună cu alți membrii ai familiei (clanțe, mânere, mese etc.) și aerisește camerele.
Dacă tușești sau strănuți, acoperă-ți fața cu un șervețel.
Dacă ieși din casă pentru a merge la medic, poartă masca de protecție din casă și până ajungi în cabinetul acestuia.
În concluzie, purtarea măștii te protejează de virusuri, dar trebuie să o aplici corect pe față și să nu o refolosești. Pentru a preveni mai eficient îmbolnăvirile, e bine să duci un stil de viață echilibrat și să respecți regulile de igienă.