SANATATE

Cât de mare e riscul de a ne infecta cu COVID-19 dacă mergem la piscină sau la mare

inbucovina.ro

Odată cu sosirea verii, dorința de a merge la mare sau la piscină devine din ce în ce mai puternică, mai ales după ultimele luni, în care ne-am confruntat cu reguli stricte de carantină, stres și îngrijorare, în contextul pandemiei cu noul coronavirus.

Pe măsură ce oamenii de știință încearcă să înțeleagă mai multe despre SARS-CoV-2 și despre metodele reale de infectare, mai ales pe durata anotimpului călduros, multe persoane se întreabă dacă înotul în apa mării sau în piscină este lipsit de riscuri.

Purtătorii de cuvânt ai Centrului de Control și Prevenție al Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii susțin că, în momentul de față, nu există nicio dovadă potrivit căreia virusul SARS-CoV-2 poate fi transmis către persoane prin intermediul apei din piscine, bazine de înot, jacuzzi-uri sau spații de joacă acvatice, potrivit doc.ro.

Deși se cunoaște faptul că noul coronavirus se transmite pe cale aeriană, prin stropi de apă/salivă de la o persoană infectată, în ceea ce privește siguranța persoanelor în apă există alte motive de îngrijorare.

Teoretic vorbind, virusul SARS-CoV-2 poate supraviețui ore sau zile întregi în apă, dar acest mediu are un risc de transmitere mic. Adevăratul risc apare atunci când petreci timp în prezența altor persoane care înoată în aceeași apă cu tine și care ating aceleași suprafețe. Așadar, este foarte important de avut grijă la contactul față în față, pe perioade îndelungate, cu persoane diferite, la piscine sau bazine publice, precum și la atingerea acelorași suprafețe de uz comun (dușuri, șezlonguri, etc.).

CITEȘTE ȘI: Recuperarea pacienților infectați cu COVID-19 care au fost intubați: Cum arată viața lor după această boală

Apa din piscine și bazine

Înotul în piscine și bazine nu reprezintă un risc pentru contractarea virusului, deoarece noul coronavirus SARS-CoV-2 își pierde considerabil din putere odată aflat în apă, chiar dacă poate fi detectat ore sau zile de-a rândul într-un mediu acvatic.

Ce e de reținut este faptul că perioada de infectare este considerabil mai scăzută decât cea de detectare a prezenței virusului sau a rămășițelor de virus în apă, ceea ce înseamnă că riscul propriu-zis de infectare în apă este foarte scăzut.

În plus, apa din piscine și bazine este tratată cu substanțe chimice sanitare, care au capacitatea de a neutraliza o gamă largă de virusuri respiratorii. Problema apare atunci când se formează un conglomerat de persoane la o piscină sau bazin, deoarece spațiul din jur este restrâns, iar riscul de infectare crește, deoarece măsurile de distanțare socială nu mai pot fi păstrate.

La aceasta se adaugă riscul utilizării unor spații de uz comun, precum toalete și vestiare, alături de atingerea suprafețelor frecvent atinse, precum șezlonguri, robineți, mânere, etc. Așadar, deși contractarea virusului din apa din piscine și bazine este puțin probabilă, petrecerea unui timp îndelungat în prezența mai multor oameni, într-un spațiu relativ restrâns, crește, de fapt, riscul de infectare.

Apa din mări și oceane

Deși apa din mări și oceane nu este tratată cu substanțe dezinfectante, riscul de contractare a virusului SARS-CoV-2 rămâne la fel de scăzut. Specialiștii CDC afirmă că nu există dovezi care să ateste faptul că transmiterea noului coronavirus în ape dulci sau sărate este posibilă, dar subliniază că măsurile de protecție și distanțare socială de la piscine și bazine publice se aplică și în acest caz.

Oceanele și mările sunt spații acvatice vaste, care au propriile mecanisme de autoreglare în ceea ce privește apariția și dezvoltarea de bacterii și virusuri, atât în larg, cât și pe coaste și țărmuri, pe durata verii. Dispersia rapidă a agenților infecțioși în oceane, mări sau lacuri, scade, de faptul, riscul infectării la contactul cu apa.

CITEȘTE ȘI: Hainele sau încălțămintea? Care dintre ele reprezintă un risc mai mare de a aduce COVID-19 în casă

De asemenea, plajele și țărmurile sunt medii mai sigure, deoarece nu includ multe suprafețe de trafic intens, la fel ca în cazul piscinelor și bazinelor publice. Singurul pericol real aici este apropierea față de grupuri mari de persoane, așadar este importantă alegerea unor plaje cât mai puțin populate cu turiști, pentru a evita riscul de infectare.

Nu în ultimul rând, spălarea și dezinfectarea frecventă a mâinilor, alături de cea a suprafețelor și a obiectelor atinse des, precum și limitarea contactului cu alte persoane sunt de reținut și de practicat atunci când mergi la mare sau la piscină.

Comentarii: