SANATATE

Cât de mult contează densitatea osoasă: Factorii de risc care pot duce la o densitate osoasă scăzută

Foto: Pinterest.com

Oasele sănătoase sunt oase puternice! Când oasele își pierd densitatea, devin fragile și se pot rupe. Sub microscop, oasele cu osteoporoză au găuri ca un fagure. Fracturile de osteoporoză sunt o cauză principală de dizabilitate și chiar pot pune viața în pericol. Nimeni nu vrea o fractură de șold!

Deși osteoporoza afectează cel mai frecvent persoanele de peste 50 de ani, construirea și protejarea oaselor noastre este o parte esențială a medicinei preventive în fiecare an de viață. Copilăria, adolescența și vârsta adultă timpurie sunt momentele în care creștem rapid oase noi.

Majoritatea oamenilor își vor atinge maximul de masă osoasă între 25 și 30 de ani, potrivit naturalmedicineofseattle.com. Până la 40 de ani, începem încet să pierdem masa osoasă. La vârste mai înaintate, este imperativ să protejăm masa osoasă pe care o avem, progresia lentă a pierderii osoase și să continuăm să susținem creșterea osoasă nouă.

CITEȘTE ȘI: Leguma care luptă cu tumorile canceroase: Este plină de vitamine și minerale

Cât de multă masă osoasă avem la bătrânețe este direct determinată de cât de mult os construim când suntem tineri.

Cât de comună este densitatea osoasă scăzută?

Densitatea osoasa scazuta este foarte frecventa – aproximativ 50% dintre femeile de peste 50 de ani au densitate osoasa scazuta si 18% au osteoporoza. Aproximativ 18% dintre bărbații peste 50 de ani au o densitate osoasă scăzută, iar 2% au osteoporoză (2).

Cum știu dacă am o densitate osoasă scăzută?

Osteoporoza este considerată o boală „tăcută” deoarece, în general, o persoană nu are simptome, chiar și cu osteoporoză severă, cu excepția cazului în care există o fractură. Prevenirea sau încetinirea progresiei pierderii osoase în fiecare etapă a vieții este importantă.

Densitatea osoasa este testata cu un test special cu raze X numit Absorbtiometrie cu raze X duble (DEXA). Orientările de la mai multe organizații, inclusiv Fundația Națională pentru Osteoporoză (NOF), recomandă începerea screening-ului DEXA pentru osteoporoză la vârsta de 65 de ani la femei și bărbați la vârsta de 70 de ani, fără factori de risc (3). Cu toate acestea, mulți indivizi mai tineri prezintă un risc crescut de densitate osoasă scăzută și poate fi recomandat să începeți screening-ul mai devreme, în funcție de riscul personal.

Cine prezintă un risc crescut de densitate osoasă scăzută?

Estrogen scăzut

Atunci când producția de estrogen scade sau este blocată, cum ar fi în cazul menopauzei, după o intervenție chirurgicală care îndepărtează ovarele, luând anumite medicamente anti-estrogeni sau suferind de insuficiență ovariană prematură, riscul de osteoporoză crește dramatic.

Testosteron scăzut

Noi cercetări arată că nivelurile scăzute de testosteron sunt puternic asociate cu densitatea osoasă scăzută chiar și la bărbații relativ tineri (4).

Alte tulburări de endocrinologie

Hipertiroidism, hipogonadism (producție scăzută de testosteron, estradiol și/sau progesteron), hiperparatiroidism, diabet zaharat (tip 1 sau tip 2), deficit de hormon de creștere

Tulburări de malabsorbție

Boala celiacă, boala inflamatorie a intestinului precum boala Crohn și colita ulceroasă, intervenții chirurgicale gastrointestinale, inclusiv operații de bypass gastric.

Boală autoimună

Cum ar fi lupusul eritematos sistemic, artrita reumatoidă, scleroza multiplă.

CITEȘTE ȘI: Leguma care îți crește sistemul imunitar: Îmbunătățește circulația sângelui și îți întărește oasele

Aport sau absorbție scăzut de minerale

Deficit de calciu, deficiență de vitamina D, tulburări de alimentație

Consumul de tutun și alcoolismul sunt ambii factori de risc pentru osteoporoză.

Istoric familial

A avea un părinte sau un frate cu osteoporoză vă expune un risc mai mare, mai ales dacă mama sau tatăl dumneavoastră și-au fracturat șoldul.

Expunerea la metale grele

Metalele toxice se acumulează în oasele corpului nostru și, de asemenea, pot perturba hormonii necesari sănătății oaselor. Plumbul și cadmiul sunt cunoscute în special pentru cauzarea osteoporozei (5).

Efecte secundare ale medicamentelor

Multe medicamente pot afecta densitatea osoasă, inclusiv medicamentele cu corticosteroizi, cum ar fi prednisonul și inhibitorii pompei de protoni, cum ar fi omeprazolul.

Comentarii: