Somnul nu este doar o binecuvântare când ești adult, ci este necesar. În timp ce dormi, corpul tău desfășoară nenumărate activități, inclusiv creșterea și repararea celulelor. De asemenea, acționează pentru restabilirea energiei și a nutrienților la mușchii și țesuturile uzate.
Somnul echilibrează, de asemenea, hormonii și sprijină sistemul imunitar în timp ce lucrează pentru a sprijini funcția de memorie. De aceea, un somn slab vă poate determina să vă simțiți iritat și ciudat, și chiar vă afectează capacitatea de concetrare.
Bolile de somn. Iată 6 afecțiuni cauzate direct de prea puțin somn.
Alzheimer
Somnul este necesar pentru a îndepărta deșeurile din celulele creierului obosit, precum și pentru a repara structurile uzate sau deteriorate. Dacă acest lucru nu se face corect, pot apărea declinul cognitiv, demența și alte afecțiuni ale creierului.
De fapt, în 2013, cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins au descoperit că un somn slab este una dintre cauzele posibile ale bolii Alzheimer, scrie doctorulzilei.ro.
Studiul a urmărit 70 de adulți cu vârste cuprinse între 53 și 91 de ani. Participanții care au avut un somn slab în mod frecvent s-au dovedit a avea cantități mai mari de depunere de beta-amiloid în creierul lor pe scanările PET.
Deoarece compusul este un marker pentru boala Alzheimer, cercetătorii au emis ipoteza că somnul slab a împiedicat creierul să elimine „risipa” beta-amiloidă, ducând la o incidență mai mare a bolilor cerebrale.
Obezitatea și diabetul
Cercetătorii de la Universitate sau Chicago au demonstrat că somnul slab este legat de obezitate și, în cele din urmă, de diabet .
Au descoperit că prea puțin somn a dus la acumularea de acizi grași, care a afectat atât metabolismul, cât și sensibilitatea la insulină. Analizând modelul de dormit a 19 bărbați pe parcursul a 3 nopți, cercetătorii au descoperit că bărbații care au dormit doar 4 ore aveau niveluri de acizi grași în sânge cu 15 până la 30 la sută mai mari decât participanții care dormeau 8,5 ore pe noapte.
Somnul scurt a prezentat, de asemenea, semne de prediabet și obezitate, în timp ce persoanele care au dormit mai mult nu.
Boala cardiovasculara
Bolile cardiovasculare sunt puternic influențate de dietă și stilul de viață, deci nu este de mirare că somnul intră în joc.
În cadrul unei reuniuni anuale, Societatea Europeană de Cardiologie a prezentat dovezi că somnul vă afectează în mod direct riscul de boli de inimă.
Studiul, care a urmărit 657 de bărbați ruși cu vârste cuprinse între 24 și 64 de ani, pentru un total de 14 ani, a constatat că două treimi dintre cei care au suferit un atac de cord sufereau și de o tulburare de somn.
S-au dovedit, de asemenea, că persoanele cu somn sărac prezintă un risc de 2,6 ori mai mare de infarct miocardic, un atac de cord cauzat de moartea mușchiului cardiac. Au avut chiar și un risc de accident vascular cerebral de o dată și jumătate până la patru ori mai mare.
Suicid
Somnul slab este cunoscut pentru a provoca probleme grave de sănătate mintală.
De fapt, un studiu din 2014 a găsit o legătură între incidența sinuciderii la adulți și somnul slab, indiferent de crizele de depresie din trecut.
Studiul de 10 ani al Universității de Medicină Stanford a examinat 420 de adulți tineri și de vârstă mijlocie. Din păcate, din grup, 20 de participanți care sufereau de un somn slab s-au sinucis.
Lipsa cronică de somn a fost, de asemenea, legată de un risc de 1,4 ori mai mare de sinucidere.
Cercetătorii și-au comparat rezultatele cu alte studii care au concluzionat că un somn slab a crescut și incidența problemelor de sănătate asociate vârstei, în special la bărbații de 85 de ani și peste.
Colită ulcerativă
Colita ulcerativă este o boală inflamatorie intestinală caracterizată prin ulcere de-a lungul tractului digestiv. Studiile au constatat că colita, împreună cu boala Crohn, sunt corelate puternic cu privarea de somn.
În 2014, cercetătorii din Massachusetts General au publicat un studiu care a studiat femeile înscrise în Nurses ‘Health Study (NHS) I din 1976 și NHS II din 1989 și au constatat că femeile care au dormit 6 ore sau mai puțin (în ciuda altor factori de risc, cum ar fi vârsta, greutate, fumat și băut) au fost mai susceptibile de a suferi de una dintre condiții.
În mod ciudat, a dormi mai mult de 9 ore pune, de asemenea, femeile în pericol, ceea ce înseamnă că a dormi cantitatea corectă în fiecare noapte este cheia pentru controlul inflamației din tractul digestiv.
CITEȘTE ȘI: Neurologul Vlad Ciurea avertizează: Lipsa somnului poate duce la depresie sau cancer
Cancer de prostată
Într-un studiu publicat în revista Cancer Epidemology, Biomarkers and Prevention, cercetătorii au descoperit că somnul vă poate proteja de fapt prostata.
Timp de 3-7 ani, studiul a urmat 2.425 islandezi cu vârsta cuprinsă între 67 și 96 de ani și le-a examinat tiparele de somn. Bărbații care au avut probleme cu somnul au fost cu 60% mai predispuși să dezvolte cancer de prostată, în timp ce bărbații care au avut probleme să rămână adormiți au fost cu aproape 120% mai predispuși să fie afectați de boală. În plus, acești bărbați au experimentat, în medie, o formă mai agresivă a bolii.
Cercetătorii islandezi au ajuns la concluzia că cancerul de prostată a fost afectat de melatonină, un hormon al somnului. Ei au menționat că alte studii au dovedit că nivelurile mai ridicate de melatonină suprimă de fapt creșterea tumorii.
Dacă nu dormi suficient, verifică aceste mici trucuri care te ajută să adormi și să rămâi adormit.
Comentarii: