În timpul ciclului menstrual, diferiți hormoni sexuali determină schimbări la nivelul țesutului mamar, aspect care poate duce la apariția durerilor de sâni. Deși durerea de sâni nu este anormală, afectând între 50 și 70% dintre femei, mai ales în perioada menstruației, există și situații când acest disconfort poate semnala o afecțiune ascunsă.
Mastalgia (durerea de sâni) poate fi ciclică, asociată cu ciclul menstrual sau aciclică, atunci când provine de la nivelul sânului sau de la nivelul mușchilor ori articulațiilor din apropiere.
Cauze durere de sâni
Durerile de sâni pot avea mai multe cauze, printre care:
Existența unor noduli la sân
O femeie poate avea țesut fibrochistic la nivelul sânilor, ceea ce înseamnă că va dezvolta noduli benigni, deci necanceroși, care tind să se mărească și să se micșoreze în funcție de menstruație, potrivit doc.ro.
Chisturile mamare
Printre cauzele durerilor de sâni se numără și chisturile mamare, care provoacă dureri frecvente cu o prezentare bruscă.
Fluctuațiile hormonale
Hormonii importanți pentru reproducere pot influența mastalgia; durerea de sâni ciclică pare să aibă o legătură puternică cu hormonii și cu ciclul menstrual. Acest tip de durere adeseori scade în intensitate sau dispare odată cu apariția unei sarcini sau odată cu menopauza.
Nivelurile mari de prolactină
Nivelurile crescute de prolactină, un hormon eliberat de glanda pituitară, pot cauza, de asemenea, durere de sâni.
Traumatismele sau infecțiile
Și traumatismele sau infecțiile la nivelul sânilor, mastita sau abcesul mamar, pot provoca dureri.
CITEȘTE ȘI: Cum îți sunt afectați sânii dacă nu mai porți sutien
Ectazia ductală
Ectazia ductală provoacă o dilatare a ductului produsă de intrarea materialului lipidic prin peretele ductului ducând la inflamație, febră și durere de sâni non-ciclică; adeseori rezultă din modificările care au loc în ductele mamare (canalele galactofore din sâni). Acest lucru poate avea ca rezultat dezvoltarea chisturilor mamare.
Anumite medicamente
Și unele medicamente (antidepresive, contraceptive orale, tratamente de substituție hormonală etc.), unele terapii hormonale, inclusiv unele tratamente pentru infertilitate sau contraceptivele orale pot fi asociate cu durerile de sâni.
Sânii foarte mari
Întinderea ligamentelor Cooper din cauza sânilor mari, pendulari poate fi o cauză a durerii de sâni. În cazul dimensiunilor mari ale sânului, neplăcerile sunt însoțite de dureri cervicale, dorsale și la nivelul umerilor; femeile cu sânii foarte mari pot avea dureri de acest gen non-ciclice.
Cancerul de sân
Foarte rar cancerul de sân este cauza durerilor, pentru că de cele mai multe ori această boală nu se manifestă în acest mod.
Alimentația
Dieta și stilul de viață pot fi asociate cu durerea de sân; unele dovezi indică faptul că aportul mare de grăsimi animale și cofeină, precum și fumatul, pot declanșa durere de sâni.
Terapia de substituție hormonală
O altă cauză a durerii de sâni poate fi terapia de substituție hormonală la femeile aflate la menopauză.
Alte afecțiuni
Tromboflebita subcutanată a sânului și venelor peretelui toracic poate cauza dureri de sâni.
Dacă durerea persistă mai mult de câteva săptămâni, este localizată într-o zonă bine delimitată, pare că se agravează cu timpul și interferează cu activitățile zilnice, programează-te la medic pentru un consult de specialitate (control senologic).
Simptomele durerii de sâni
Durerea de sâni este descrisă ca o sensibilitate cronică, arsură ascuțită sau senzație de constricție la nivelul sânului. Durerea de sâni ciclică se manifestă prin:
- Disconfort la nivelul ambilor sâni în preajma ovulației și până la începutul menstruației;
- Tumefacție mamară (umflarea sânilor);
- Durere localizată în special în partea superioară și cea laterală a sânului, care poate iradia la nivelul axilei.
- Durerea de sâni aciclică este mai rar întâlnită și se caracterizează printr-o senzație de strânsoare sau de arsură constantă ori intermitentă la unul dintre sâni, durerea extinzându-se ulterior difuz.
Tratament pentru durere de sâni
Tratamentul durerilor de sâni variază în funcție de cauza acestora. Terapia poate consta în:
- schimbări de ordin alimentar, cum ar fi reducerea consumului de metilxantine (găsite în băuturi precum cafeaua, ciocolata, ceaiul și unele băuturi răcoritoare), dar și de sare de bucătărie;
- administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene topice (AINS); acestea oferă o ușurare la 70-92% dintre femei;
medicamente care reglează activitatea hormonală și suplimente cu vitamina E și calciu; - administrarea unor suplimente pe bază de plante precum piperul călugărului (Vitex Agnus Castus), acizi grași Omega 3, vitamina D
- purtarea unui sutien ferm, dar confortabil, care poate, de asemenea, să contribuie la atenuarea durerii de sâni.
În cazul în care, după 6 luni de utilizare a terapiei de primă linie, pacientele au dureri de sân persistente si puternice, care le afectează calitatea vieții, se poate administra tamoxifen, de obicei prima alegere pentru tratament, în special la pacientele cu mastalgie refractară severă.
CITEȘTE ȘI: Veşti proaste pentru femeile cu sânii mari: De ce răcesc mai grav şi au imunitatea mai slabă
Unele dintre efectele secundare ar putea fi uscăciunea vaginală, bufeurile, creșterea riscului de cheaguri de sânge, cataractă, accident vascular cerebral, dureri articulare și crampe la picioare. Pacientele ttrebuie chestionate cu privire la un risc crescut pentru unele dintre aceste afecțiuni înainte de a iniția acest medicament.
Implicarea suplimentară poate fi benefică din partea medicilor endocrinologi pentru inițierea unor terapii de substituție hormonală precum danazolul, aprobat în SUA pentru gestionarea durerii de sân, care s-a dovedit că ușurează simptomele mastalgiei la 80% dintre femei sau medicamente modulatoare selective ale receptorilor de estrogen – ormeloxifenul pare a fi eficient, dar nu este autorizat in Uniunea Europeană.
În unele cazuri, chiar și specialiștii în medicină holistică, în acupunctură și kinetoterapie pot fi de folos pentru a gestiona durerile de sâni. O altă abordare poate implică psihoterapia; dovezile dintr-un studiu de cohortă au demonstrat că 70% dintre femeile cu mastalgie ar putea diminua durerile, fără a fi nevoie de intervenție farmacologică.
Comentarii: