Descoperită deja la câţiva români, noua tulpină de coronavirus provenită din Marea Britanie este cu până la 70% mai transmisibilă decât cea originală, dar epidemiologii spun că nu există dovezi care să sugereze că este mai letală sau că provoacă boli mai severe.
Totuşi, această variantă a noului coronavirus poate creşte necontrolat numărul de cazuri, fapt care poate pune sistemul sanitar în mare pericol de colaps. Asta pentru că mai multe persoane infectate duc automat la mai multe cazuri care au nevoie de tratament specializat.
Toate indiciile arată că vaccinurile Pfizer şi Moderna sunt eficiente şi pentru această tulpină de SARS-CoV-2. Vaccinurile antrenează sistemul imunitar pentru a ataca mai multe părţi diferite ale virusului, astfel încât, chiar dacă o parte a acestuia a suferit mutaţii, serul funcţionează în continuare.
CITEȘTE ȘI: Medicul Virgil Musta avertizează: Care este contraindicația categorică a vaccinului anti-COVID
„Într-un studiu recent care vizează evaluarea eficienţei răspunsului imun indus de vaccin asupra noii tulpini nu s-au identificat diferenţe semnificative în ceea ce priveşte activitatea neutralizantă a anticorpilor din serul a 16 persoane vaccinate cu Comirnaty (BioNTech/Pfizer) asupra tulpinii britanice comparativ cu tulpina de referinţă (varianta iniţială a virusului)”, arată autorităţile sanitare din România, potrivit adevarul.ro.
Cunoscută sub denumirea B117, această tulpină a fost detectată pentru prima dată în septembrie. În noiembrie, aproximativ un sfert din cazurile din Londra erau legate de noua variantă. Aceasta a atins aproape două treimi din cazuri la jumătatea lunii decembrie.
Conform experţilor, cel mai probabil varianta B117 a noului coronavirus a apărut la un pacient cu un sistem imunitar slăbit, care nu a reuşit să învingă virusul. În schimb, corpul lui a devenit un teren de reproducere pentru ca virusul să sufere mutaţii.
Comentarii: