Cât de repede simți că ți-a crescut glicemia: Schimbările care au loc în organism. Creșterile de zahăr din sânge apar atunci când glucoza, un zahăr simplu, se acumulează în sânge. În cazul persoanelor cu diabet, acest lucru se întâmplă din cauza incapacității organismului de a utiliza în mod corespunzător glucoza.
Cea mai mare parte a alimentelor pe care le consumați este descompusă în glucoză. Organismul are nevoie de glucoză deoarece este combustibilul principal care face ca mușchii, organele și creierul să funcționeze corect.
Dar glucoza nu poate fi folosită ca și combustibil până când nu intră în celulele tale.
Insulina, un hormon produs de pancreas, deblochează celulele pentru ca glucoza să poată intra în ele. Fără insulină, acea glucoză continuă să plutească în fluxul sanguin fără să aibă unde să se ducă. Aceasta poate deveni din ce în ce mai concentrată în timp, potrivit Healthline.
Atunci când glucoza se acumulează în sânge, nivelul glicemiei, adică nivelul zahărului din sânge crește. În timp, acest lucru poate provoca leziuni ale organelor, nervilor și vaselor de sânge.
Creșterile de zahăr din sânge apar la persoanele cu diabet deoarece organismul lor nu poate utiliza insulina în mod eficient.
CITEȘTE ȘI: Alimentul cel mai bun pentru scăderea glicemiei
Cât de repede simți că ți-a crescut glicemia: Schimbările care au loc în organism
Unele persoane cu diabet simt imediat simptomele glicemiei ridicate. Alții nu o fac, deoarece simptomele lor sunt ușoare sau vagi.
Simptomele hiperglicemiei încep de obicei atunci când glicemia depășește 250 mg/dL. Simptomele se pot înrăutăți cu cât este mai mult timp netratată.
Simptomele unei creșteri bruște a glicemiei pot include:
- urinare frecventă
- oboseală
- sete crescută
- vedere încețoșată
- dureri de cap.
Mai mult, printre problemele care pot apărea din cauza glicemiei crescute se numără:
Probleme de piele
Piele uscată, mâncărime, piele crăpată, în special pe picioare, coate, picioare și mâini. În timp, nivelurile ridicate de glucoză pot deteriora și nervii. Aceasta se numește neuropatie diabetică și poate provoca răni pe piele. Fără tratament, ele pot deveni probleme mai mari, cum ar fi pierderea unui picior, sau o parte a piciorului.
Probleme de vedere
Zahărul din sânge ridicat poate deteriora vasele de sânge pe partea din spate a ochiului (retina). Aceasta poate cauza pierderea vederii pe termen lung și chiar orbirea.
Probleme digestive
Când zahărul din sânge este ridicat de prea mult timp, acesta poate deteriora nervul vag, care ajută la mutarea alimentelor prin stomac și intestine. Puteți pierde în greutate pentru că nu simțiți atât de tare foamea. S-ar putea să aveți probleme cu refluxul gastric, crampe, vărsături și constipație severă.
Cât de repede simți că ți-a crescut glicemia: Bătăile inimii dereglate, bătăi neregulate
Hormonii care vă ajută la creșterea nivelulului zahărului din sânge când este prea scăzut pot, de asemenea, să vă deregleze ritmul cardiac și să facă să se simtă ca și cum inima ar sări peste o bătaie. Medicii o numesc aritmie.
Tremurat
Pentru că glicemia scăzută poate tulbura sistemul nervos central, ceea ce controlează modul în care vă mișcați. Corpul eliberează hormoni, cum ar fi adrenalina, pentru a vă ajuta să aduceți nivelurile înapoi. Dar aceleași substanțe pot face și mâinile și alte părți ale corpului să se agite sau să tremure.
Transpirații
Hormonii pe care corpul îi eliberează pentru a vă crește nivelul de zahăr din sânge, când devine prea scăzut, vă fac să transpirați mult.
Foame bruscă, intensă
Chiar și după ce ați mâncat, poate fi un semn că organismul nu convertește alimentele în glucoză din sânge, în mod corect.
Greață
Zahărul din sânge trece de la o extremă la alta, face sistemul digestiv confuz și vă face să simțiți rău la stomac.
Amețeli și dureri de cap
Pentru că celulele creierului au nevoie de glucoză pentru a funcționa corect.
Confuzie
Când zahărul din sânge devine foarte scăzut începeți să vă pierdeți coerența. Uneori se întâmplă atât de brusc, încât este posibil să nu realizați că acționați ciudat. În cazuri grave, ați putea avea o cădere în comă.
Mai mult, o creștere bruscă a glicemiei are loc atunci când glucoza se acumulează în sânge și nivelul de zahăr din sânge crește. Acest lucru se poate întâmpla după ce mâncați.
Este important să cunoașteți primele simptome ale glicemiei ridicate sau hiperglicemiei. Testarea și tratamentul timpuriu pot ajuta la prevenirea unor simptome mai severe.
CITEȘTE ȘI: Efectul benefic al unei lingurițe de oțet înainte de culcare: Ce impact are asupra glicemiei
Semnele timpurii ale glicemiei ridicate pot include:
- senzația de sete
- gură foarte uscată
- urinarea frecventă
- vedere încețoșată
Ce să faci să-ți scazi glicemia
Exercițiile fizice și consumul de apă după ce ați mâncat, în special dacă ați consumat mulți carbohidrați cu amidon, pot ajuta la scăderea glicemiei.
De asemenea, puteți folosi o injecție de insulină, dar aveți grijă să folosiți această metodă doar în timp ce urmați îndeaproape recomandarea unui medic în ceea ce privește doza. Dacă este folosită în mod necorespunzător, insulina poate provoca hipoglicemie (scăderea glicemiei).
Dacă glicemia rămâne ridicată pentru prea mult timp, puteți dezvolta cetoacidoză diabetică.
Comentarii: