NUTRITIE SANATATE

Cât de sănătos este să mănânci cartofi încolțiți: Ce spun medicii?

libertateapentrufemei.ro

Cât de sănătos este să mănânci cartofi încolțiți: Ce spun medicii? De obicei, cartofii germinați sunt folosiți pentru a pregăti diverse feluri de mâncare, dar sunt siguri pentru sănătate?

Cât de sănătos este să mănânci cartofi încolțiți

Gastroenterologul, candidatul de științe medicale Evgenia Atkova a dat un răspuns fără echivoc la această întrebare. Potrivit acesteia, numărul excesiv de germeni pe cartofi este un motiv pentru a refuza să îi mănânce, dar totul depinde de lungimea germenilor.

Cartofii fac parte din familia Solanaceae, care conțin alcaloidul vegetal solanină. Această substanță se acumulează în tuberculii de cartofi prea copți, iar produsul devine toxic. O nuanță verzuie pe suprafața tuberculului indică, de asemenea, un exces de solanină.

CITEȘTE ȘI: Care cartofi sunt mai sănătoși: Cei albi sau cei roșii?

„Excesul de solanină este recunoscut de organism ca o otravă și duce la diverse tulburări – de la diaree și greață până la tulburări de conștiență, deci consumul de tuberculi care conțin un număr mare de germeni mari nu numai că nu este util, dar este și periculos”, notează medicul.

Potrivit acesteia, germenii mari îi includ pe cei care depășesc 3 cm în lungime. Germenii mici nu sunt periculoși. Le puteți tăia pur și simplu, îndepărtați ochii și curățați, gătiți și mâncați tuberculii. Nu este recomandat să gătiți tuberculi vechi cu coajă.

Proprietăți utile ale cartofilor

Există puține proteine în leguma rădăcină, dar are o valoare biologică ridicată, iar cantitatea uriașă de carbohidrați ne permite să obținem rapid energia de care avem nevoie pentru viața activă și muncă.

În plus, cartofii conțin vitamine și alte substanțe utile care sunt atât de importante pentru organism încât produsul este utilizat în farmacologie și cosmetologie.

Antioxidanții din unele soiuri de cartofi reduc răspândirea celulelor canceroase de colon și ficat.

Carbohidrații, care sunt atât de abundenți în cartofi, sunt descompuse în organism și se formează glucoză, care este necesară pentru funcționarea creierului. În plus, leguma rădăcină ajută la sintetizarea hormonului fericirii, serotonina, hormonul dopaminei și norepinefrina. 100 de grame de cartofi conțin aproximativ 15% din necesarul zilnic de vitamina B6, care îmbunătățește viteza de reacție și memoria, reduce anxietatea și iritabilitatea.

Datorită conținutului ridicat de fosfor și potasiu (există mai mult potasiu în cartofi decât în banane), cartofii au un efect benefic asupra sistemului cardiovascular. Potasiul reglează ritmul cardiac, dilată vasele de sânge, este unul dintre cei mai buni asistenți pentru hipertensivi, care ajută la reducerea tensiunii arteriale în mod natural, potrivit actualno.com.

CITEȘTE ȘI: Cartofii sunt benefici pentru acest organ: Cum îl ajută să fie mai sănătos

Cartofii restabilesc microflora, sting excesul de acid din stomac, sunt utili pentru gastrită, ulcer gastric și duodenal. Amidonul din compoziția lor este nedigerabil, dar în cantități moderate are un efect benefic asupra tractului gastro-intestinal.

În plus, cartofii reduc nivelul colesterolului în ficat și sânge, ajută la eliminarea excesului de apă, vindecă rinichii și îmbunătățesc metabolismul.

Comentarii: