NUTRITIE

Cât de sănătos este untul? Un studiu pe peste 600.000 de oameni arată adevăratele lui efecte

Se pare ca untul nu este atat de daunator pe cat ne asteptam, daca este consumat in cantitati moderate. Cel putin asta sustine un studiu realizat la Universitatea Tufts din Boston.

Cercetatorii au analizat legatura dintre consumul de unt si bolile cardiovasculare, diabet si mortalitatea in randul adultilor.

Studiul a fost realizat pe 636.151 de subiecti, care au consumat diferite cantati de unt, de la o treime de lingurita pana la 2-3 lingurite pe zi. Specialistii si normele internationale considera ca o portie normala zilnica de unt este de aproximativ o lingurita. Asadar, unii dintre subiecti au consumat chiar mai mult decat doza zilnica recomandata.

Cu toate ca pe parcursul studiului mai multi subiecti au dezvoltat diabet sau boli cardiovasculare, nu s-a putut face o corelatie clara intre consumul de unt si aceste afectiuni.

CITEȘTE ȘI: Știai ce efect are cafeaua asupra ficatului? Care sunt aliații unui ficat sănătos

„Chiar daca oamenii care mananca mai mult unt au, in general, diete si stiluri de viata considerate mai proaste, se pare ca untul este, per total, un lucru destul de neutru”, a declarat Laura Pimpin co-autoare a studiului.

„Acest lucru sugereaza ca untul ar putea fi un aliment de «cale de mijloc» sau de compromis: este o optiune mult mai sanatoasa decat zaharul sau amidonul, cum ar fi painea alba sau cartofii, la care untul este un ingredient folosit frecvent si care au fost asociate cu un risc mai mare de diabet si de boala cardiovasculara; si, in acelasi timp, untul este o optiune mai rea decat multe margarine si uleiuri pentru gatit – acelea care sunt bogate in grasimi sanatoase, cum ar fi uleiurile de boabe de soia, de canola, de seminte de in si uleiul de masline extravirgin, care cel mai probabil ar scadea acest risc, in comparatie cu oricare dintre aceste variante: untul sau faina rafinata, amidonul si zaharurile”, a mai spus Laura Pimpin, potrivit now.tufts.edu.

„In general, rezultatele studiului nostru sugereaza ca untul nu ar trebui nici pus la colt, dar nici considerat un aliment care a „revenit”, fiind pe un drum pentru o sanatate de fier”, spune autorul principal al studiului, Dariush Mozaffarian.

„Este nevoie de mai multe cercetari pentru a intelege mai bine potentialul observat in privinta scaderii riscului de diabet, care a fost de asemenea sugerata in alte studii legate de grasimile din lactate. Acest lucru ar putea fi real sau ar putea fi datorat altor factori asociati cu consumul de unt – insa studiul nostru nu dovedeste o relatie de tipul cauza si efect”, mai spune Mozaffarian.

Ce contine untul

In general, o lingura de unt de calitate, contine:

aproape 101 calorii
aproape 12 grame de grasimi (99%)
0.01 grame carbohidrati
0.12 grame proteine (1%)

CITEȘTE ȘI: Un miracol alimentar! Adevărul despre UNTURĂ pe care NU îl spune nimeni

Regula pare sa fie moderatia, in special la persoanele sanatoase. Daca suferi deja de anumite afectiuni cronice, discuta cu medicul tau despre riscurile si beneficiile consumului de unt in cazul tau. Poti include regulat untul in dieta ta, insa nu consuma 3 felii de paine cu unt la micul dejun zilnic si nu „imbata” mereu friptura sau legumele in linguri de unt cand le gatesti la tigaie sau la cuptor!

Si poate cel mai important, achizitioneaza unt de calitate, fara adaos de sare, coloranti sau arome.

Cu ce poti inlocui untul, daca ai colesterolul mare

Exista cateva variante care pot inlocui cu succes untul, mai ales in retete si preparate culinare. Poti sa dai o mana de ajutor chiar tu in ceea ce priveste reducerea riscului tau de hipercolesterolemie (valorile mari ale colesterolului in sange), prin inlocuirea untului obisnuit cu alimente care sunt mai sarace in grasimi saturate sau alimente care s-au dovedit ca au un impact mai mic asupra riscului de boli cardiovasculare, cum ar fi:

untul obtinut din laptele unor animale hranite cu iarba
avocado
uleiul de avocado
uleiul de cocos
uleiul de masline
iaurtul
sosul (piureul) de mere sau o banana facuta piure pentru a inlocui jumatate din grasimea folosita in alimentele care necesita pregatire in cuptor.

De exemplu, pe cartofii copti la cuptor, in loc de unt sau smantana fermentata, poti pune putin iaurt.

Comentarii: