NUTRITIE SANATATE

Câtă bogăție încape în aceste semințe mici! De ce trebuie să luați în seamă susanul

Precum meme-urile de pe Facebook de care ne mai și amuzăm uneori, la semințele de susan ar suna cam așa. ”Cine n-a mâncat susane făcute de mamaie în tigaie cu zahăr ars pe vremea lui Ceaușescu, nu a avut copilărie”. Acum de unde lua bunica săraca semințe de susan pe care le mai amesteca si cele de floarea soarelui decojite, nu știu să vă spun. Știu doar că ciocalata era greu de găsit, așa că ne dedulceau bătrânii cu ce mai găseau și ei și inventau.

Bun, se pare că susanele bunicii nu au fost nici un desert chiar așa de nociv, dacă ne gândim că, spun experții, semințele de susan conțin vitaminele A, B, C și E. Conțin și proteine, cu 50% mai mult decât se află în carne. Sunt foarte bogate în calciu și înlocuiesc cu succes laptele, fiind recomandate în osteoporoză, scrie portalul doctorulzilei.ro.

Citește și: Planta din România care distruge în timp record celulele canceroase

Complex de vitamine, energie și tratament naturist

Dar beneficiile micilor semințe sunt multiple. Pun pariu că nu știați că au o mare valoare energetică, se recomandă în afecțiunile de nutriție, sunt laxative, emoliente, antitumorale și ajută la detoxifierea ficatului și a rinichilor. Întăresc sistemul imunitar, cresc fertilitatea și sunt afrodisiace.

Semințele de susan sunt o bună sursă de seleniu, magneziu și fosfor, având un conținut scăzut de colesterol și sodiu. Pentru detoxifierea organismului, se consumă câte 15-20 grame de pulbere preparată din semințe, cu puțină apă, de trei ori pe zi, cu 10-15 minute înainte de masă. Arsurile se tratează cu un terci din semințe de susan râșnite și apă. Se schimbă pansamentul de două-trei ori pe zi, până la vindecare.

Susanul poate înlocui sarea. Se amestecă cinci linguri de semințe de susan, cu trei linguri de semințe de in și o lingură de sare de mare, prăjită în prealabil într-o tigaie uscată. Amestecul se păstrează într-un borcan închis bine, mai scrie site-ul doctorulzilei.ro.

 

Comentarii: