Câte cești de cafea pe zi dăunează creierului. Studiile arată că un consum excesiv de cafea reduce treptat capacitățile cognitive. Însă oamenii de știință nu recomandă renunțarea completă la această băutură, relatează The Health Site.
Câte cești de cafea pe zi dăunează creierului
Cafeaua este una dintre băuturile cu cea mai controversată reputație. Se spune că crește tensiunea arterială, dar cu o utilizare regulată o normalizează. Crește nivelul colesterolului, dar numai cafeaua nefiltrată, iar cafeaua preparată altfel chiar reduce mortalitatea. Un alt plus: cafeaua reduce riscul de a dezvolta demență. Totuși, aici totul nu este atât de clar și există mai multe nuanțe.
CITEȘTE ȘI: Cum ți se va schimba tensiunea arterială dacă bei cafea în fiecare zi
Cum afectează cafeaua creierul?
Oamenii de știință de la Advent Health Research Institute din Orlando au studiat modul în care cofeina din cafea și ceai afectează inteligența fluidă – capacitatea de a gândi logic și abstract, de a rezolva probleme noi, necunoscute, fără a se baza pe experiența acumulată.
Studiul a inclus aproximativ 8.500 de persoane cu vârsta de peste 60 de ani, dintre care 60% erau femei. Acestea nu prezentau tulburări cognitive, însă aproximativ 26% erau purtătoare ale genei APOE e4, care crește riscul de apariție a bolii Alzheimer. În plus, prin cercetări, oamenii de știință au descoperit că:
- 18% beau 4 sau mai multe cești de cafea pe zi (consum ridicat);
- 58% au declarat că beau între unul și trei pahare (consum moderat);
- 25% spun că nu beau niciodată cafea.
În ceea ce privește ceaiul, 47% au declarat că beau patru sau mai multe cești, 38% beau între una și trei cești, iar 15% nu beau deloc. Studiul a evaluat funcția cognitivă la momentul inițial și la cel puțin două vizite de monitorizare.
După nouă ani de observații, oamenii de știință au ajuns la concluzia că cei care beau multă cafea au cel mai accentuat declin al inteligenței. Cu alte cuvinte, patru sau mai multe cești de cafea pe zi încetinesc funcțiile creierului.
În cazul cofeinei din ceai, imaginea s-a dovedit a fi destul de diferită. Persoanele care nu au băut niciodată ceai au prezentat un declin mai mare al inteligenței decât cele care l-au consumat moderat sau l-au consumat în cantități mari.
CITEȘTE ȘI: Prepară-ţi acasă cafeaua ideală: Condimetele care îţi dau o cu totul altă experienţă
Ca urmare, oamenii de știință au ajuns la concluzia că cafeaua poate avea un efect protector, dar în cantități moderate. Potrivit Dr. Kelsey Sewell, care a prezentat cercetarea la recenta Conferință internațională a Asociației Alzheimer, există probabil diferite niveluri de mecanisme de protecție, inclusiv la nivel molecular.
Expertul reamintește că studiile anterioare au arătat că cafeaua reduce producția de beta-amiloid, o proteină care este considerată una dintre cauzele bolii Alzheimer.
Comentarii: