X

Câte zile ești contagios când suferi de gripă

Câte zile ești contagios când suferi de gripă. Perioada de timp înainte de apariția simptomelor unei infecții se numește perioadă de incubație. În cazul gripei, aceasta este de obicei între una și patru zile.

Gripa, sau mai frecvent denumită „gripă”, este o boală respiratorie cauzată de un virus. Boala este contagioasă, ceea ce înseamnă că se răspândește de la o persoană la alta. Deși virusurile gripale pot circula pe tot parcursul anului, acestea sunt mult mai frecvente toamna și iarna. Această perioadă este denumită „sezonul gripal”.

În rândurile următoare, vom descrie cum se dezvoltă gripa și când devine contagioasă.

Perioada de incubație a gripei

Deși perioada standard de incubație a gripei este de obicei de 1-4 zile, aceasta poate varia de la o persoană la alta. Perioada medie de incubație este de 2 zile. Aceasta înseamnă că, în medie, oamenii încep să dezvolte simptome de gripă la aproximativ 2 zile după ce au fost expuși la virusul gripal.

CITEȘTE ȘI: Gripă: Pas cu pas, ce ai de făcut pentru a te vindeca

Mai multe lucruri pot afecta durata perioadei de incubație, printre care:

Câte zile ești contagios când suferi de gripă

Odată ce ați „prins” virusul gripal, îl puteți transmite altor persoane cu aproximativ 1 zi înainte de a observa primele simptome.
Amintiți-vă că perioada medie de incubație pentru gripă este de aproximativ 2 zile.

De exemplu, dacă intrați în contact cu virusul sâmbătă dimineața, ați putea începe să îl răspândiți altor persoane până duminică seara. Și probabil că veți începe să simțiți durerile corporale care însoțesc gripa de luni după-amiază.

Excremența virală se referă la eliberarea virusului din corpul dumneavoastră în mediul înconjurător. Aceasta tinde să atingă apogeul în prima zi de manifestare a simptomelor. Aceasta înseamnă că, de obicei, sunteți cel mai contagios în această zi. După apariția simptomelor, veți rămâne contagios pentru încă 5 până la 8 zile. Copiii, persoanele în vârstă și persoanele cu un sistem imunitar slăbit pot fi contagioase pentru o perioadă mai lungă de timp.

Care sunt primele simptome ale gripei?

Este adesea dificil să știm dacă suntem infectați cu gripă. Spre deosebire de simptomele răcelii comune, care se dezvoltă treptat, simptomele gripei apar de obicei brusc.

Simptomele comune ale gripei includ:

Copiii pot suferi de greață, vărsături și dureri de urechi.
Simptomele gripei durează de obicei între 3 și 7 zile. Vă puteți simți obosit sau slăbit timp de până la 2 săptămâni.

Cum se răspândește gripa?

Gripa se răspândește mai ales prin particulele respiratorii eliberate atunci când tușiți și strănutați. Dacă aveți gripă și strănutați într-un loc aglomerat, persoanele din jurul dvs. pot inhala particulele din strănutul dvs. și se pot infecta cu virusul. Virusul poate fi transmis și prin contactul cu obiecte sau suprafețe, cum ar fi încuietoarea unei uși sau tastatura unui computer, care sunt acoperite cu aceste particule respiratorii. Dacă atingeți un obiect contaminat și apoi vă atingeți ochii, nasul sau gura, puteți contracta gripa, potrivit healthline.com.

CITEȘTE ȘI: Cum știi dacă ai gripă sau doar o răceală: Micile mari diferențe care te vor ajuta să te tratezi potrivit cu ce ai

Dacă aveți deja gripă, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a reduce riscul de a o transmite altora:

Stați acasă

Gripa este foarte contagioasă, astfel încât se poate răspândi rapid în locuri aglomerate, cum ar fi școli și birouri . Încercați să vă limitați contactul cu alte persoane până când nu aveți febră timp de cel puțin 24 de ore.

Spălați-vă pe mâini

Spălați-vă des pe mâini cu apă caldă și săpun, în special după ce tușiți, strănutați sau vă atingeți fața. Dacă nu aveți acces la apă și săpun, folosiți un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool.

Acoperă-ți gura și nasul

Atunci când strănutați puternic, încercați să o faceți într-un șervețel sau în îndoitura cotului pentru a reduce răspândirea particulelor respiratorii. Asigurați-vă că aruncați rapid șervețelele folosite.

Gripa este o infecție respiratorie extrem de contagioasă, frecventă în timpul lunilor reci ale anului. După expunerea la virus, poate dura între 1 și 4 zile până la apariția simptomelor.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro