SANATATE

Cauzele uzuale ale răcelii prelungite

Foto: Pinterest.com

Oricat ati fi de atent cu igiena zilnica, acasa, pe drum sau la locul de munca, tot riscati sa prindeti o raceala de sezon, cand in jur parca toti stranuta sau tusesc. Este neplacut, desigur, dar nu raceala in sine ar trebui sa va alarmeze, ci durata ei.

CITEȘTE ȘI: Top 10 cele mai NOCIVE mezeluri din magazin

Simptomele clasice ale racelii, precum dureri in gat, nas infundat si o stare generala de slabiciune, se amelioreaza, de obicei, de la sine, in maximum o saptamana. Totusi, se poate intampla sa va pricopsiti cu o raceala recurenta care tinde sa se manifeste si sa revina tocmai cand credeati ca ati scapat de ea.

Daca simptomele racelii se perpetueaza mai mult decat va asteptati sau daca, in loc sa va insanatositi, va simtiti din ce in ce mai rau, iata care ar putea fi cauzele:

Sunteti stresat

Va simtiti extrem de slabit in ultima vreme? O cauza poate fi excesul de cortizol, cunoscut si ca hormonul stresului, care suprima activitatea sistemului imunitar, punandu-va astfel in situatia de a fi mai vulnerabil in fata racelilor. In plus, daca sistemul imunitar este slabit, nici insanatosirea dupa o raceala nu se produce prea usor. Apelati la yoga, meditatie si exercitii usoare pentru cresterea nivelului de endorfine din organism. Acestea vor stimula activarea sistemului imunitar.

Dormiti prea putin

Poate ca va vine greu sa va treziti devreme si va ganditi ca este normal, avand in vedere ca sunteti racit. Dar, cel mai probabil, in ultima perioada nu v-ati odihnit suficient si oboseala s-a acumulat, motiv pentru care ati si reusit sa raciti.

CITEȘTE ȘI: Topul celor mai buni taţi ai zodiacului

Organismul are nevoie de odihna pentru a putea lupta eficient cu infectiile, asa ca un program prelungit de somn ar putea face minuni. In timpul somnului, corpul isi reincarca bateriile, celulele se regenereaza, iar sistemele interne de functionare ale organismului se restaureaza. Sunt indicate sapte sau opt ore de somn in mod obisnuit, cu atat mai mult atunci cand sunteti racit.

Sunteti fumator

Potrivit studiilor, fumatorii racesc mai des decat cei care nu fumeaza, experimenteaza simptome mai acute si, in plus, se refac mai greu. Obiceiul fumatului afecteaza sistemul imunitar si distruge celulele din plamani, iar in cazul unei raceli irita si mai mult mucoasa nazala. Cu siguranta recomandarea ideala ar fi sa va lasati de fumat, insa daca nu puteti, chiar si o reducere a numarului de tigari fumate poate fi de ajutor pentru ameliorarea simptomelor racelii.

Exagerati cu decongestionantele nazale

Cand aveti nasul infundat si va este greu sa respirati normal, spray-urile de tipul decongestionantelor nazale va ofera o solutie temporara cu beneficii imediate.

CITEȘTE ȘI: Avertisment dur pentru fumători: La ce te expui dacă reaprinzi o țigară care s-a stins

Dar daca faceti exces, riscati sa deveniti dependent de substantele respective si puteti dezvolta o inflamatie nazala permanenta. Timp de trei zile puteti folosi fara probleme decongestionantele, dupa care este indicat sa consultati un medic in aceasta privinta pentru solutii alternative.

Vă antrenați prea mult la sală

In mod normal, puteti merge la sala chiar daca sunteti racit, atat timp cat simptomele nu sunt foarte intense. Cu toate acestea, un program de exercitii prea incarcat sau prea intens pune presiune atat pe sistemul respirator, cat si pe cel imunitar, deja suprasolicitat de lupta contra racelii. Implicati-va in activitati usoare, precum yoga sau plimbari in parc, si veti vedea rapid o ameliorare a simptomelor.

Aveti, de fapt, o alergie

Alergiile, despre care stim cu totii ca au unele simptome similare racelilor, se manifesta preponderent primavara, dar se pot declansa si in alte anotimpuri din cauza alergenilor de interior, precum praful sau parul de animale de casa. Asa ca daca va luptati cu tusea si stranuturile de aproximativ doua saptamani, investigati si posibilitatea ca nu cumva sa fie vorba, de fapt, despre o alergie.

CITEȘTE ȘI: De ce tresărim în timp ce dormim. Explicațiile specialiștilor

E ceva mai grav

Daca aveti si alte simptome precum oboseala, epuizare, febra, dureri musculare, presiune in zona sinusurilor si expectoratii, mergeti la doctor pentru a va asigura ca nu aveti o infectie mai grava. O raceala netratata la timp slabeste sistemul imunitar si poate duce la sinuzita, bronsita, infectii ale urechilor sau chiar pneumonie.

Comentarii: