X

Și tu ai căzut în capcană? Minciunile despre somn care ne distrug viața

Ştim că odihna de calitate repune pe picioare sistemul imunitar, echilibrează balanţa hormonală, reduce tensiunea arterială, curăţă creierul de toxine şi multe altele.

Studiile realizate până acum arată că, practic, nu există funcţie a organismului care să nu beneficieze de pe urma unui somn bun, potrivit independent.co.uk, citat de adevarul.ro.

Despre somn continuă să circule o serie de mituri, multe dintre ele create de cei care au interese să ne vândă produse care să ne îmbunătăţească odihna.

MIT. Poţi deveni o persoană matinală.

Adevărul este că ceasul organismului este influenţat de o serie de factori – lumina soarelui, genetica – şi foarte puţine persoane reuşesc să se transforme din bufniţe de nopate în indivizi fericiţi să se trezească dimineaţa, devreme.

CITEȘTE ȘI: Secretele unui somn sănătos: Șase trucuri pentru odihna perfectă

MIT. Poţi funcţiona bine şi cu mai puţin de 7 ore de somn pe noapte

Dacă ai nevoie de o cană de cafea dimineaţa pentru a te putea trezi, înseamnă că nu ai dormit destul. Oamenii de ştiinţă consideră că pentru a afla câte ore de somn avem nevoie, timp de o săptămână să dormim atunci când ne este somn şi să ne trezim în mod natural, atunci când suntem odihniţi. Majoritate oamenilor au nevoie de 7-9 ore de somn în fiecare noapte pentru a funcţiona normal. Mai puţină odihnă afectează capacitatea organismului de a face faţă cerinţelor activităţilor de zi cu zi.

MIT. Nu există o altă consecinţă a lipsei de somn decât oboseala.

Deci, sunteţi obosit, nu? Ce mare lucru? Din păcate, nu este atât de simplu. Somnul de bună calitate are o grămadă de beneficii pentru sănătate. Lipsa de somn duce, printre aletele, la probleme de memorie, creşterea riscului de cancer, depresie şi anxietate, boli de inimă, Alzheimer.

MIT. Sforăitul este deranjant, dar nu e mare brânză până la urmă.

Dacă sforăiţi constant pe tot parcursul nopţii – nu doar atunci când sunteţi răcit – ar trebui să consultaţi medicul. Sforăitul poate semn de apnee, precum şi de alte probleme de sănătate precum boli de inimă şi obezitate. Vestea bună este că apneea este tratabilă, iar cei care şi-o tratează au şanse să se trezească odihniţi dimineaţa.

CITEȘTE ȘI: Alimentele şi băuturile INTERZISE înainte de culcare: Îţi distrug somnul

MIT. Recuperez somnul în weekend

Dacă aţi avut o săptămână obositoare vă puteţi gândi că în weekend veţi putea dormi până la prânz pentru a recupera. Din păcate, nu merge chiar aşa. medicii somnologi recomandă să păstrăm acelaşi program şi în zilele libere. Dacă totuşi nu avem încotro putem „fura“ câteva ore de somn în plus, dar nu este o soluţie pe termen lung.

MIT. E mai bine să te trezeşti dimineaţa să faci sport decât să dormi.

Exerciţiile fizice au nenumărate beneficii pentru sănătate, îmbunătăţesc incluisv somnul, dar nu este indicat să sărim peste orele de odihnă pentru a face sport. Aceasta pentru că organismul are nevoie să se recupereze după efortul făcut în timpul activităţilor fizice. Suntem mai puternici atunci când suntem odihniţi.

MIT. Dacă te trezeşti în mijlocul nopţii, stai în pat.

Dacă staţi relaxaţi în pat s-ar putea să vă ia din nou somnul, dar dacă acest lucru nu se întâmplă nu vă străduiţi foarte tare. Dacă somnul nu vine în termen de 20 de minute, facţi altceva. Evitaţi însă activităţile care necesită un răspuns emoţional puternic şi staţi departe de ecranul computerului sau al telefonului mobil. Încercaţi să citiţi ceva sau să beţi un ceai.

MIT. Suplimentele cu melatonină vă ajută să dormiţi mai bine.

Dacă pastilele de somn nu sunt bune, atunci un ajutor „natural“ e ok, nu? În definitiv şi organismul nostru produce melatonină pentru a trage „cortina“. Dar studiile realizate pe aceste suplimente nu sunt prea încurajatoare. Unele cercetări arată că oamenii care iau aceste suplimente reuşesc să adoarmă în urma unui efect placebo. Analizele făcute în SUA pe aceste suplimente au arătat că fie nu avea deloc melatonină, fie aveau de 5 ori mai mult decât era înscris pe etichetă.

CITEȘTE ȘI: Lipsa somnului, efecte devastatoare: Impotenţă, pierderi de memorie, risc de cancer/ Sfatul unui renumit profesor american

MIT. E ok să foloseşti telefonul nopatea dacă elimini lumina albastră.

Mulţi dintre noi au aflat că lumina albastră emisă de computer sau telefon încetineşte producţia de melatonină, astfel că nu mai putem adormi. Asta a dus la apariţia pe piaţă a unor produse care blochează lumina albastră, însă le folosim de pomană. Nu ajută cu nimic, atrag atenţia medicii specialişti. De fat, ar trebui să îndepărtăm cu totul aceste instrumente.

MIT. Unele persoane nu visează.

Este posibil să nu vă amintiţi ce aţi visat, însă cu siguranţă aţi făcut-o. Atunci când visăm procesăm emoţiile şi experienţele acumulate pe parcursul zilei, ceea ce este benefic pentru sănătatea noastră emoţională şi mintală. Visele sunt, totodată, conectate cu rezolvarea problemelor şi creativitatea.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro