Ce anume te face să simți crampe la picioare în timpul somnului. Trezirea în mijlocul nopții cu crampe la picioare poate fi foarte inconfortabilă și dureroasă. Acest lucru este frecvent la femeile însărcinate, sportivii profesioniști și persoanele în vârstă. În plus față de disconfort, crampele provoacă un somn prost și lipsa unei odihne corespunzătoare.
Dr. Roberto Lowenstein explică acest fenomen.
El definește crampele ca tensiune musculară excesivă pe care organismul o folosește ca o alarmă pentru a indica faptul că este supraîncărcat, neglijat sau că există o deficiență de nutrienți. Pe de altă parte, potrivit National Institutes of Health (NIH) din SUA, spasmele musculare sunt contracții involuntare și dureroase ale unui grup muscular sau ale unei fibre individuale care durează de la câteva secunde la câteva minute.
CITEȘTE ȘI: Nu lăsa cârceii să te deranjeze: Trucurile care te scapă de crampele musculare
Ce anume te face să simți crampe la picioare în timpul somnului – Lipsa de magneziu
Deși acest fenomen este adesea asociat cu stresul sportiv sau cu o postură proastă, el poate fi cauzat și de diverși factori, cum ar fi sedentarismul, lipsa de flexibilitate și, cel mai important, o deficiență de nutrienți, în special de magneziu.
Acest element acționează asupra fibrelor și țesuturilor musculare pentru a le oferi structură și vitalitate. În deficiența sa, mușchii vor avea dificultăți în a funcționa corect.
Nefrologul Gabriel Lapman subliniază că magneziul este un mineral esențial deoarece interacționează cu peste 300 de enzime în diverse procese și funcții ale organismului. Printre acestea, specialistul menționează transmiterea semnalelor electrice din sistemul nervos, contracția musculară și reglarea tensiunii arteriale, deoarece magneziul afectează relaxarea vaselor de sânge. În plus, mineralul produce energie, proteine, reglează glicemia și contribuie la formarea oaselor împreună cu calciul și vitamina D.
Crampele, un simptom obișnuit
Un raport al Colegiului Medical din Carolina de Sud din Statele Unite estimează că 60 la sută dintre adulți se confruntă cu crampe la un moment dat în viața lor. Raportul avertizează că această afecțiune poate apărea atât la persoanele sănătoase, cât și la cele bolnave. Cu toate acestea, incidența crește odată cu vârsta, din cauza posibilei dezvoltări a diferitelor boli sau a deshidratării și deficiențelor nutriționale.
Dr. Ramiro Heredia menționează că, în cazul femeilor însărcinate, crampele nocturne apar mai frecvent pe măsură ce sarcina avansează, din cauza unei posibile scăderi a magneziului din organism, potrivit acestuia. După cum explică medicul, crampele sunt mai frecvente la nivelul vițeilor. Incidența este de 12% în primul trimestru, de aproape 30% în al doilea și de până la 50% în faza finală a sarcinii.
Cât magneziu ar trebui să consum?
În ceea ce privește cantitatea recomandată pe care fiecare persoană ar trebui să o consume zilnic, potrivit NIH, aceasta depinde de vârstă și sex. Pentru un bărbat adult sănătos cu vârsta de peste 18 ani, aportul recomandat este între 400 și 420 miligrame. Pentru femeile aflate în aceeași stare, recomandarea este între 310 și 320 mg. Pentru femeile însărcinate, între 350 și 360 mg.
Acest oligoelement este obținut în mod natural prin alimente, în special prin leguminoase, nuci, cereale integrale, legume cu frunze verzi precum spanacul sau varza kale, lapte și iaurt.
Un raport al Universității Harvard, publicat în revista Harvard Health Publishing, precizează că, de exemplu, o jumătate de cană de spanac fiert furnizează 78 de miligrame de magneziu, iar 3/4 de cană de cereale integrale furnizează 64 de miligrame din acest nutrient.
CITEȘTE ȘI: Gustarea ideală înainte de culcare – Elimină crampele nocturne și stresul, combate insomnia
Deficitul și excesul de magneziu
Deficitul pe termen scurt de magneziu ca nutrient nu provoacă simptome evidente deoarece rinichii ajută la reținerea magneziului, limitând cantitatea eliminată în urină. Cu toate acestea, pe termen lung, această afecțiune poate provoca dureri osoase, crampe, amorțeală și modificări ale ritmului cardiac.
Pe de altă parte, un exces de magneziu în sânge este cunoscut sub numele de hipermagneziemie, iar simptomele nu sunt adesea evidente până când nivelurile sunt foarte ridicate. În aceste cazuri, pot apărea oboseală, slăbiciune musculară, vărsături, dificultăți de respirație, tulburări ale ritmului cardiac și tulburări mentale.
Comentarii: