Mulți dintre noi simțim nevoia să consumăm alimente acre după mesele copioase, mai ales acum după atâtea bunătăți grase de Paște. Dar, dacă pofta de acru se accentuează, ar fi bine să știi ce riscuri poate ascunde pentru sănătatea ta.
Pofta de alimente acre, de lămâi și limonadă poate fi absolut firească după o masă copioasă, cu multe grăsimi. Dar când pofta de acru persistă mai multe zile și simți nevoia să mănânci mai multe murături, salate cu oțet, lămâi și băuturi acre, atunci trebuie să îți pui un semn de întrebare.
De ce are nevoie organismul de alimente acre
Gustul acru ne ajută să combatem gustul de grăsime sau dulce concentrat. Dacă am mâncat prea multă carne grasă, dacă am mâncat alimente preparate cu maioneză, multe ouă fierte, cozonac și prăjituri pline de cremă, simțim nevoia să bem o limonadă sau să gustăm din fructe acrișoare.
Indiferent ce alegi, alimente acre sunt sănătoase, sunt bogate în vitamina C și ajută digestia. Stomacul nostru folosește acizi concentrați pentru a descompune alimentele pe care le consumăm, mai ales pe cele foarte grase și foarte dulci, potrivit libertateapentrufemei.ro.
Când aciditatea naturală a stomacul scade, digestia nu se mai face în mod corect și trebuie să ajutăm organismul consumând mai multe fructe și legume proaspete. De aici vine și pofta de alimente acre.
CITEȘTE ȘI: Ai o senzaţie de acru în gură? Factorii care dereglează simţul gustului şi ce soluţii există
Trebuie să mai știi că vitamina C stimulează imunitatea și ajută la o mai bună absorbție a mineralelor precum fier și magneziu, astfel că alimentele acre sănătoase sunt bine venite în dietă.
Ce poate ascunde pofta de acru
În cazul unei persoane sănătoase, echilibrul digestiv se restabilește în câteva ore. O limonadă sau o salată acrișoară accelerează digestia și te ajută să simți iar stomacul ușor.
În schimb, la persoanele care au probleme persistente cu digestia, pofta persistentă de acru poate ascunde o gastrită sau chiar o hepatită care nu a fost depistată la analizele obișnuite.
Pofta de acru și pofta de amar poate apărea mai des și în cazul persoanelor care consumă frecvent alcool și care încep să aibă probleme cu stomacul, chiar dacă le ignoră.
Hiperaciditatea, arsurile gastrice, indigestia apar mai des la persoanele care au poftă de alimente acre. Aceste persoane au anumite deficite enzimatice care pot fi corectate prin alimentație și suplimente necesare digestiei.
Pofta de lapte acru și iaurt
Mulți dintre noi consumăm mai des iaurt în anumite perioade ale anului, mai ales după mesele copioase de Sărbători, iarna și primăvara. În acest caz, pofta de lapte acru poate ascunde nu doar probleme digestive, ci și un deficit de calciu și magneziu care trebuie verificat și compensat prin alimentație sănătoasă.
CITEȘTE ȘI: Importanţa sucului de merişoare: Te scapă de o problemă intimă
De asemenea, pofta constantă de lapte acru poate semnaliza probleme cu ficatul și este nevoie să apelezi la medicul de familie pentru analize amănunțite.
Comentarii: