NUTRITIE SANATATE

Ce ar trebui să mănânci la micul dejun dacă suferi de gastrită: Alimentele care sunt blânde cu stomacul tău

rd.com

Ce ar trebui să mănânci la micul dejun dacă suferi de gastrită: Alimentele care sunt blânde cu stomacul tău. Gastrita este probabil cea mai frecventă problemă a tractului digestiv. Potrivit statisticilor, până la 60% din populația lumii suferă de această boală.

Terapia dietetică joacă un rol important în tratamentul complex al procesului inflamator din stomac. Meniul pentru gastrită este alcătuit ținând cont de stadiul bolii și de aciditatea sucului gastric. În plus, cele mai stricte cerințe nutriționale sunt impuse în perioada de exacerbare a patologiei.

Pe măsură ce starea pacientului se îmbunătățește, lista produselor permise se extinde.

Principii generale de nutriție în gastrită

1. O dietă terapeutică este utilizată pentru diferite forme de gastrită. Numai un medic are dreptul de a prescrie terapia nutrițională.

CITEȘTE ȘI: Nu lăsa gastrita netratată: Poți ajunge la deficitul de această vitamină

2. În perioada de remisiune, dieta zilnică trebuie să fie alcătuită din 4-6 mese. În timpul unei exacerbări, se recomandă să se mănânce de până la 7-8 ori pe zi. Specialiștii îi sfătuiesc insistent pe pacienții cu gastrită să nu tolereze senzația de foame.

3. Porțiile trebuie să fie mici, de 150-250 g. Cantitatea mare de alimente din stomac prelungește timpul de digestie și provoacă o secreție suplimentară de suc gastric, care contribuie la iritarea mucoaselor.

4. Trebuie să se acorde prioritate metodelor de gătit blânde: abur, fierbere, fierbere, fiertură, coacere. Este interzisă prăjirea sau afumarea alimentelor.

5. Alimentele trebuie mestecate bine. Se recomandă să se ia caldă și blândă la aceeași oră în fiecare zi. Această abordare normalizează procesele de secreție a sucurilor digestive în stomac.

6. Meniul trebuie să fie echilibrat din punct de vedere al proteinelor, grăsimilor și carbohidraților, să conțină vitamine, minerale și alte substanțe biologic active.

Ce ar trebui să mănânci la micul dejun dacă suferi de gastrită

  • pâine din făină de grâu, preparată ieri sau ușor uscată;
  • uneori chifle sau chiftele din aluat sărat;
  • produse lactate neacidulate cu conținut scăzut de grăsimi: lapte integral, lapte organic, smântână, brânză de vaci și mâncăruri din aceasta;
  • ciorbe fierte cu legume, supe de lapte;
  • carne slabă de vițel și miel, pui și curcan fără piele, iepure, file de porc;
  • pește alb;
  • terci de pește;
  • macaroane mici, fierte;
  • legume prelucrate termic: cartofi, sfeclă roșie, morcovi, broccoli, dovlecei;
  • o cantitate mică de roșii proaspete;
  • fructe și fructe de pădure pasate sau prăjite;
  • conserve, gemuri, budinci, bezele, bezele;
  • ceai slab, cacao, sucuri diluate cu apă.

Exemplu de meniu zilnic

Pentru a nu întâmpina întreruperi în dietă și pentru a nu fi tentat de alimente interzise, trebuie să vă planificați din timp meniul zilnic. De exemplu, atunci când pregătiți o dietă zilnică, puteți folosi următoarea opțiune:

Mic dejun:

Terci de griș fiert în apă, ou fiert moale și ceai cu lapte.

CITEȘTE ȘI: Băutura care luptă cu gastrita: Scade durerea de stomac și disconfortul – Momentul din zi potrivit pentru a o consuma

Al doilea mic dejun

Suc diluat cu apă, sufleu de brânză de vaci.

Prânz

Supă cremă de dovleac, cartofi fierți cu bucăți de pește alb, compot de fructe uscate, o bucată de pâine de ieri.

Gustarea de după-amiază

Cacao și dulciuri sărate.

Cină

Tăiței mici fierți cu tocană de vită, ceai cu lapte.

Dieta pentru gastrită este cel mai bun mod de a preveni exacerbarea patologiei. Cu toate acestea, dacă pacientul prezintă simptome ale bolii, atunci terapia medicamentoasă fără o nutriție adecvată nu va da rezultatul dorit.

Medicul va întocmi un meniu care este necesar în mod specific pentru forma dumneavoastră de gastrită.

Cu respectarea strictă a dietei prescrise, șansele unei recuperări rapide și complete cresc semnificativ. De aceea, nu trebuie să vă auto-medicați, o astfel de abordare nu poate decât să vă dăuneze sănătății, potrivit actualno.com.

Comentarii: