Ce efect are brânza asupra ficatului. Brânza este unul dintre cele mai consumate produse lactate. Dr. Elena Strebkova, specialist rus în boli infecțioase, comentează modul în care acest produs afectează ficatul.
Ce efect are brânza asupra ficatului
Expertul avertizează că brânza se numără printre produsele care pot înrăutăți sănătatea ficatului dacă este folosită incorect. Specialistul șef în boli infecțioase din Samara, Elena Strebkova, a avertizat împotriva consumului prea multor alimente care ar putea afecta negativ sănătatea acestui organ. În special, acestea includ produse semifinite.
CITEȘTE ȘI: Brânza cea mai bună pentru inima ta: Are mai mult calciu decât un pahar de lapte
„Consumul frecvent de alimente procesate poate duce la faptul că celulele hepatice încep să fie înlocuite de grăsime și apar condițiile pentru dezvoltarea bolii ficatului gras”, spune medicul. Dr. Strebkova remarcă faptul că boala ficatului gras este una dintre problemele de sănătate comune în rândul adulților moderni.
Medicii asociază cazurile masive de obezitate a acestui organ cu un stil de viață nesănătos: supraalimentație, abuz de alimente nesănătoase și lipsă de exerciții fizice. Expertul amintește că creșterea grăsimii în ficat crește riscul de inflamație, care este strâns legată de apariția fibrozei și a cirozei.
Ficat gras
„Ficatul gras este mai frecvent la persoanele care sunt supraponderale. Simptomele acestei boli pot include o greutate moderată în partea inferioară a spatelui, greață, vărsături și amărăciune în gură”, spune medicul.
Dr. Strebkova adaugă că maioneza consumată în mod regulat, brânzeturile grase și alte produse lactate grase, cărnurile procesate, precum și alimentele bogate în carbohidrați și băuturile zaharoase pot agrava sănătatea ficatului, potrivit actualno.com.
CITEȘTE ȘI: Mihaela Bilic recomandă: Super-brânza pentru cei care au probleme cu inima sau colesterolul
„Pentru a menține sănătatea ficatului, este important să se limiteze consumul de băuturi carbogazoase și dulciuri, precum și de alimente grase, care sunt greu de descompus de către organism”, împărtășește sfatul expertului.
În 75% din cazuri, printre semnele bolii ficatului gras se numără:
- slăbiciune generală care se manifestă cronic;
- oboseală constantă chiar și după o odihnă îndelungată;
- scăderea semnificativă a productivității;
- stare de rău constantă;
- greutate resimțită în hipocondrul drept;
- creștere continuă în greutate;
- creșterea nejustificată a temperaturii generale;
- apariția unei erupții cutanate roșii pe piept sau pe abdomen;