NUTRITIE SANATATE

Ce efect are cacaua asupra sângelui: Efectul benefic la care nu te-ai fi așteptat

Foto: Pinterest.com

Ce efect are cacaua asupra sângelui: Efectul benefic la care nu te-ai fi așteptat. Cacao este o sursă bogată de antioxidanți – substanțe care combat inflamațiile și previn apariția aterosclerozei și a bolilor cardiovasculare.

Dr. Tatiana Zaletova, nutriționist rus, comentează beneficiile consumului băuturii sub formă de pudră fără adaos de zahăr.

Ce efect are cacaua asupra sângelui

Medicul subliniază că obiceiul de a bea această băutură protejează împotriva trombozei și prelungește viața.

„Compușii bioactivi care se găsesc în cacao reduc agregarea plachetară, ceea ce ajută la prevenirea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale. Prin urmare, putem spune că această băutură prelungește viața”, spune expertul.

CITEȘTE ȘI: Sănătate într-o ceașcă de cacao: Îți ferește inima de boli cauzate de stres

Dr. Zaletova adaugă că, datorită influenței antioxidanților și flavonoidelor conținute în cacao, funcția creierului se îmbunătățește. Sub acest aspect, această băutură apare ca un remediu natural pentru prevenirea problemelor cognitive legate de vârstă – de exemplu, pierderea memoriei, proasta dispoziție și apatia.

În plus, băutura are un efect pozitiv asupra ficatului

„Există dovezi că substanțele conținute în cacao ajută pacienții cu ciroză hepatică, încetinind evoluția acestei boli. Cacao poate fi o parte auxiliară a unei terapii complexe pentru diferite patologii care duc la ciroză, de exemplu, hepatita virală sau boala ficatului gras non-alcoolic”, subliniază Dr. Tatyana Zaletova.

„Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, nivelul lipoproteinelor cu densitate scăzută scade, iar starea pereților vasculari se îmbunătățește. Acest lucru, la rândul său, crește fluxul sanguin. Nu este o coincidență faptul că cacaua este recomandată persoanelor cu tendință la hipertensiune arterială, precum și pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. O porție de cacao de 3-4 ori pe săptămână poate fi o excelentă măsură preventivă”, spune expertul.

Medicul atrage atenția asupra faptului că cacaua este considerată sănătoasă, cu condiția să nu se adauge în băutură zahăr și alți îndulcitori. „Ideal ar fi să o beți fără lapte, urmând acest obicei de două-trei ori pe săptămână”, spune nutriționistul.

CITEȘTE ȘI: Gustarea care îţi dă energie şi NU îngraşă: Boabele crude de cacao, sursă excelentă de vitamine şi minerale

Antioxidanții de care este bogată pudra de cacao au un alt efect important: sunt capabili să stimuleze vasele de sânge ale creierului și astfel să activeze activitatea acestuia. Acest lucru se datorează faptului că alimentarea cu oxigen a creierului este îmbunătățită semnificativ, potrivit actualno.com.

Comentarii: