Ce efect are frigul asupra glicemiei: Este acesta periculos pentru cei care suferă de diabet? În timpul lunilor de iarnă, persoanele cu toate tipurile de diabet tind să aibă niveluri mai ridicate de zahăr din sânge decât în timpul lunilor calde. Deoarece zăpada, gheața și gerul sunt o amenințare, nivelul zahărului din sânge poate crește pe măsură ce temperaturile scad.
Temperaturile mai scăzute pot declanșa eliberarea hormonilor de stres precum cortizolul și adrenalina. Acești hormoni pot crește nivelul zahărului din sânge prin stimularea ficatului pentru a elibera mai multă glucoză.
Răspunsul natural al organismului la frig este de a conserva energia, ceea ce poate afecta și sensibilitatea la insulină.
Ținând cont de acest lucru, am adunat câteva sfaturi care să vă ajute să vă mențineți sub control nivelul de zahăr din sânge în timpul frigului.
CITEȘTE ȘI: Ce legătură este între vitamina D și diabetul de tip 2
Continuați să vă testați sângele.
Vremea rece vă poate lăsa cu mâinile reci, ceea ce poate face dificilă o analiză de sânge. Cu toate acestea, nu lăsați frigul să vă îndepărteze de teste.
Testele regulate vă vor ajuta să depistați orice creșteri sau scăderi și să vă mențineți nivelul de zahăr sub control. Dacă mâinile vă sunt reci, încercați să le încălziți pe o cană caldă sau să le așezați lângă un calorifer (cu un prosop sau haine groase peste ele) înainte de testare.
Este ușor să uitați să beți suficientă apă în timpul lunilor reci, dar a rămâne hidratat este esențial pentru controlul glicemiei. Deshidratarea poate duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge și face mai dificilă gestionarea glucozei de către organism. Asigurați-vă că beți multe lichide, chiar dacă nu simțiți sete, și urmăriți semnele de deshidratare, cum ar fi buzele uscate sau senzația de oboseală neobișnuită.
Chiar și doar un pic de activitate fizică în fiecare zi vă poate ajuta nivelul de glucoză în mai multe moduri importante:
Exercițiile fizice cresc sensibilitatea la insulină, ceea ce permite organismului dumneavoastră să utilizeze insulina mai eficient pentru a regla nivelul de zahăr.
Dacă utilizați insulină, rețineți că necesarul dumneavoastră de insulină poate scădea odată cu activitatea fizică, așa că monitorizați cu atenție nivelul zahărului din sânge. Amintiți-vă că activitatea fizică vă poate afecta nivelurile de glucoză timp de până la 48 de ore după exercițiu.
Exercițiile fizice vă ajută, de asemenea, să vă încălziți. Deși este posibil să vă fie frig imediat după ce vă opriți, efectul pe termen lung al exercițiilor fizice este de a vă stimula metabolismul, care ajută la menținerea temperaturii corpului. Dacă vă este adesea frig iarna, poate fi benefic să adăugați mai multă activitate zilei dumneavoastră.
În cele din urmă, exercițiile fizice sunt excelente pentru sănătatea dumneavoastră mentală. Dictonul „un corp sănătos, o minte sănătoasă” este valabil mai ales iarna.
Faptul că rămâneți activ vă va ajuta să vă mențineți mintea proaspătă, permițându-vă să gestionați mai bine provocările zilnice ale traiului cu diabet.
Dacă frigul de afară face ca exercițiile în aer liber să nu fie atractive, încercați să fiți creativi în interior. Dansul, săriturile, aerobica de interior, yoga, tai chi sau chiar urcatul scărilor vă pot menține activ.
Cu o expunere limitată la lumina soarelui în timpul iernii, mulți oameni se confruntă cu niveluri mai scăzute de vitamina D, care pot afecta atât starea de spirit, cât și sensibilitatea la insulină.
Vitamina D joacă un rol în capacitatea organismului de a gestiona glucoza. Luați în considerare să discutați cu furnizorul dvs. de asistență medicală despre administrarea unui supliment de vitamina D dacă credeți că ați putea fi deficitar.
Vremea mai rece vă poate afecta dieta în mai multe moduri. Oamenii mănâncă adesea mai mult iarna, optând pentru „alimente reconfortante”, iar vremea rece vă poate tenta să comandați la pachet în loc să gătiți.
Corpul tău poate tânji după mai multe calorii pentru a rămâne cald, ceea ce este un răspuns natural, dar ai grijă să nu mănânci în exces și să rămâi la alimente nutritive. Acest lucru este valabil mai ales în perioade precum Diwali, Crăciunul și Anul Nou.
Mesele gătite acasă, cerealele integrale, porțiile modeste de fructe, nuci și legume sunt alegeri excelente.
Mesele gata preparate, mâncărurile la pachet și gustările pot oferi satisfacție pe termen scurt, dar adesea vă lasă din nou flămând în câteva ore. Cumpărăturile de produse proaspete pot fi o șansă de a adăuga un plus de activitate fizică zilei dumneavoastră – trebuie doar să vă încălțați și să purtați mănuși pentru a vă proteja mâinile.
Fiind bolnav, diabetul este mai greu de controlat.
Boala provoacă stres fizic, iar hormonii de stres pot crește nivelul zahărului din sânge. De asemenea, atunci când sunteți bolnav, vă puteți simți obosit și mai puțin capabil să vă gestionați starea.
Pentru a reduce riscul de a contracta un virus, acordați prioritate păstrării căldurii, mâncării sănătoase și monitorizării nivelului de zahăr pentru orice tendință, recomandă actualno.com.
Iarna îți poate afecta starea de spirit. Vremea rece și întunecată, mai puțină lumină solară și stresul financiar din timpul sărbătorilor pot duce toate la sentimente de depresie.
Urmând sfaturile de mai sus puteți fi mai în măsură să gestionați depresia de iarnă.
Dacă sezonul pare încă dificil în ciuda eforturilor dumneavoastră, nu ezitați să apelați la alții. A sta de vorbă cu familia și prietenii vă poate ridica moralul. În plus, conectarea cu persoane care înțeleg diabetul poate fi incredibil de utilă.
Dacă aveți neuropatie diabetică sau senzație redusă la nivelul extremităților, aveți grijă sporită să vă protejați de degerături sau leziuni.
Purtați îmbrăcăminte adecvată, cum ar fi șosete termice și cizme izolate, pentru a vă menține picioarele calde și protejate de frig.