X

Ce efect au măslinele asupra nivelului de zahăr din sânge

Ce efect au măslinele asupra nivelului de zahăr din sânge. Oamenii de știință americani au efectuat un studiu și au constatat că un compus natural din măsline , acidul ellenolic, este promițător ca potențial tratament pentru obezitate și diabet de tip 2.

Ce efect au măslinele asupra nivelului de zahăr din sânge

După cum scrie sciencealert, cercetătorii de la Virginia Tech au efectuat un experiment pe modele de șoareci. După o săptămână, acidul ellenolic a redus nivelul zahărului din sânge la fel de bine sau mai bine decât cele două medicamente principale.

„Modificările stilului de viață și intervențiile în domeniul sănătății au un impact limitat asupra creșterii obezității, unul dintre principalii factori de risc pentru diabetul de tip 2. Medicamentele disponibile împotriva obezității sunt ineficiente în menținerea pierderii în greutate, sunt costisitoare și / sau prezintă riscuri potențiale pe termen lung pentru siguranță Scopul nostru a fost „să dezvoltăm agenți multi-țintă mai siguri, mai ieftini și mai convenabili care pot preveni apariția tulburărilor metabolice și a diabetului de tip 2”, spune profesorul D. Lui, nutriționist Virginia Tech, potrivit actualno.com.

CITEȘTE ȘI: Cât de bine e să consumi ulei de măsline zilnic: Efectul pe care îl are asupra sănătății inimii

Într-un studiu anterior efectuat pe șoareci în același laborator, s-a constatat că acidul elenolic a stimulat eliberarea a doi hormoni metabolici care ne ajută să simțim când să ne oprim din mâncat.

Unul este glucagon-like peptide-1 (GLP-1), pe care Ozempic și medicamentele similare îl imită pentru a regla glicemia și sațietatea. Cealaltă este peptida YY (PYY), mai puțin cunoscută, care este eliberată de celulele din intestin pentru a controla apetitul la sfârșitul unei mese.

Chiar și o singură doză de acid elenolic concentrat stimulează secreția de GLP-1 și PPY. Șoarecii obezi cu o dietă bogată în grăsimi au primit compusul timp de două săptămâni și au obținut toleranță la glucoză și niveluri ale glicemiei la post echivalente cu cele ale șoarecilor lor cu o dietă standard.

Studiul a constatat că, după doar o săptămână de tratament, șoarecii au cântărit semnificativ mai puțin și nivelurile lor de zahăr din sânge au fost mai bine reglementate decât înainte de tratament și comparativ cu șoarecii cu ambele boli care nu au primit acid elenolic.

Acidul elenolic din măsline

„În general, studiul a constatat că acidul elenolic din măsline are efecte promițătoare asupra eliberării hormonilor și sănătății metabolice, în special în obezitate și diabet. Acest compus pare să imite condițiile fiziologice ale consumului de alimente pentru a stimula direct secreția unui hormon metabolic intestinal care ajută la reglarea echilibrului energetic și a sănătății metabolice”, spune Prof. Liu.

Acidul elenoic se găsește în uleiul de măsline extravirgin și în măslinele coapte, dar poate fi produs mai ieftin prin descompunerea precursorului său, oleuropeina, care este prezentă nu numai în coaja și pulpa măslinelor, ci și în frunzele și semințele plantei.

CITEȘTE ȘI: Sfatul specialiștilor: Care sunt indiciile care te ajută să recunoști măslinele colorate artificial. Testul care îți arată măslinile naturale

În același timp, potrivit oamenilor de știință, este foarte probabil ca o persoană să nu poată consuma suficiente măsline sau ulei de măsline virgin pentru a obține aceleași efecte benefice care au fost găsite în studii. De fapt, oleuropeina a fost eliminată în mod deliberat din majoritatea produselor din măsline din cauza gustului său amar.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro