NUTRITIE

Ce face ca mierea falsă să fie diferită de cea adevărată

Foto: Pinterest.com

Ce face ca mierea falsă să fie diferită de cea adevărată. Mierea este binecunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene, antifungice și antioxidante. Aceasta conține vitamine, minerale, enzime și antioxidanți care întăresc sistemul imunitar.

Cum se obține mierea?

Procesul de creare a mierii începe cu florile plantelor melifere. Albinele își petrec o treime din viață colectând polen și nectar de la acestea. Polenul furnizează proteine, iar nectarul furnizează carbohidrați. Albinele poposesc pe aproximativ 5.000 de flori în fiecare zi. Ele beau nectarul și îl colectează într-un compartiment special din stomacul lor. Apoi se întorc la stup, transmit nectarul celorlalte albine de acolo și se întorc din nou pe „câmpul de flori”.

CITEȘTE ȘI: Combinația de miere cu propolis ajută la vindecarea rapidă a leziunilor

În mod normal, nectarul trece prin mai multe albine înainte de a fi colectat în celulele fagurelui. Pe măsură ce nectarul trece de la o albină la alta, zaharurile complexe sunt descompuse în unele mai simple – fructoză și glucoză. După ce nectarul este colectat în celulă, acesta este uscat.

În timp ce albinele bat din aripi, ele evaporă apa din nectar. Când nectarul este colectat, acesta are un conținut de apă de 70-80%, în funcție de diferitele plante. După ce este prelucrat în stup, conținutul său de apă scade sub 20%, deoarece s-a transformat deja în cupru.

Urmează sigilarea cu ceară. Albinele sigilează fiecare celulă plină de miere pentru a o conserva. Celulele sigilate indică apicultorului că mierea este gata să fie scoasă.

Cum se face mierea falsă?

Principalele metode de falsificare a mierii sunt prin diluarea ei cu sirop de glucoză-fructoză sau prin scoaterea ei din stup prea devreme. Adăugarea de diferite siropuri la miere îi crește volumul, dar îi reduce și costul de producție.

Prin scoaterea timpurie a mierii din stup, apicultorii produc mai multă miere într-un timp mai scurt. În ambele cazuri, se reduce calitatea produsului final, care nu corespunde standardelor de producție a mierii adevărate.

Sfaturi pentru a distinge mierea adevărată de cea falsă

La fel ca multe alte produse alimentare, mierea poate să nu fie adevărată. Este dificil să se distingă la prima vedere mierea adevărată de cea falsă. Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta. Un naturopat ne-a explicat cum să consumăm corect mierea

  • Prețul contează. Dacă mierea este prea ieftină, aceasta are impurități și nu este miere naturală pură.
  • Mierea adevărată are o consistență groasă, spre deosebire de mierea de slabă calitate.
  • Întoarceți borcanul de miere cu susul în jos. Dacă o bulă se ridică încet spre vârf, mierea este adevărată. Dacă bula de aer se ridică timp de 1-2 secunde, mierea este falsă.
  • Frecați puțină miere între degete – dacă se lipește, înseamnă că are zahăr sau îndulcitor artificial în ea.
  • Diluați mierea cu puțină apă și câteva picături de iod. Dacă devine albastră, este amestecată cu amidon.
  • Dacă se simte o aromă de caramel, mierea a fost încălzită la o temperatură foarte ridicată. Nu numai că este falsă, dar poate fi și dăunătoare.
  • Puneți câteva picături de oțet în miere. Dacă face spumă – mierea nu este adevărată.
  • Mierea adevărată se caramelizează foarte repede și nu face spumă. Turnați câteva linguri de miere pe fundul unui vas curat și uscat și încălziți-l. Mierea adevărată se caramelizează rapid și nu face spumă din cauza lipsei de apă din ea, în timp ce mierea falsă face bule și se caramelizează greu.
  • Dacă puneți miere într-o băutură și aceasta face spumă, înseamnă că nu este de bună calitate. Mierea falsă se dizolvă imediat, iar cea adevărată rămâne la fund.
  • Ungeți o bucată de pâine cu miere. Mierea adevărată va întări pâinea în câteva minute, iar cea falsă o va înmuia datorită prezenței apei.
  • Cuprul cristalizat este adesea considerat a fi real, dar nu este întotdeauna așa. Dacă albinele sunt hrănite cu sirop de zahăr, mierea lor se cristalizează și ea.
  • Se amestecă mierea și gălbenușul și se amestecă cu o furculiță. Dacă mierea este reală, gălbenușul începe să pară fiert.
  • Picurați puțină miere lângă un furnicar. Dacă furnicile o ating, înseamnă că mierea este falsă. Albinele își protejează mierea cu repelenți naturali, motiv pentru care furnicile nu atacă mierea adevărată.

CITEȘTE ȘI: Din ce cauză se zaharisește mierea: Mai este bună de consumat în această stare?

Cumpărați întotdeauna miere de la producători consacrați și nu vă lăsați păcăliți de prețul mic, recomandă actualno.com.

Comentarii: