Ce înseamnă că picioarele tale se îngălbenesc: Semnalul pe care ți-l dă corpul tău. Talpa picioarelor este o parte a corpului nostru la care, din păcate, nu prea acordăm atenție. Ele se pot îngălbeni din cauza unor situații patologice sau a unei probleme temporare, benigne.
Și aceasta este o zonă care, la fel ca și palmele mâinilor, poate reflecta diverse procese și/sau patologii care au loc în organismul nostru. De exemplu, mulți se pot întreba ce înseamnă colorarea gălbuie a picioarelor. Dr. Leonardo Biolato ne explică aici despre această problemă.
CITEȘTE ȘI: Neuropatia periferică: Simptomul, care se manifestă la mâini și la picioare, care anunță această afecțiune
Ce înseamnă că picioarele tale se îngălbenesc
Modificările de culoare ale tălpilor picioarelor apar frecvent și sunt cauzate de mai multe motive. De obicei, oamenii sunt îngrijorați dacă observă o colorație gălbuie în această parte a corpului lor.
Cu toate acestea, nu există niciun motiv de teamă; în realitate, o astfel de schimbare nu înseamnă neapărat că este vorba de ceva grav. Ea este cel mai adesea provocată de un exces de caroteni în alimente – așa-numita hipercarotenemie.
Aceasta este o afecțiune în care există un exces de caroten în corpul uman. Practic, carotenii sunt pigmenți care sunt prezenți în multe legume și fructe. Ei sunt, de obicei, cauza culorii lor roșii, portocalii sau galbene. De exemplu, în morcovi, portocale, cartofi dulci există o abundență a acestei substanțe.
Hipotiroidism
Hipercarotenemia este cauzată, în primul rând, de ingestia unei cantități mari de caroteni. De cele mai multe ori, însă, este provocată de alte boli care determină o creștere a acestei substanțe în sânge.
De exemplu, este frecventă în rândul persoanelor cu hipotiroidism. Este o patologie care nu provoacă niciun simptom, cu excepția culorii gălbui, de obicei pe palmele mâinilor și pe tălpile picioarelor. Cu toate acestea, este ceva temporar, trecător, iar efectul său este doar estetic.
Alte cauze ale picioarelor galbene
În afară de hipercarotenemie, și alte situații pot provoca decolorarea picioarelor, unele dintre ele fiind chiar patologice. Așa este, de exemplu, icterul. Acesta este un termen colocvial folosit pentru a se referi la niveluri peste normal ale substanței bilirubină, care provoacă, printre alte simptome, îngălbenirea mucoaselor și a pielii.
Bilirubina este un pigment galben care se găsește în bilă și, prin urmare, este un bun indicator al stării de funcționare a ficatului. În cazul icterului, nu numai tălpile picioarelor și palmele mâinilor se îngălbenesc, ci și ochii. Este posibil ca această patologie să fie cauzată de o insuficiență hepatică – de exemplu, ciroză sau colică biliară, precum și de alte motive.
Dacă vă îngrijorează motivul pentru care picioarele copilului dumneavoastră sunt galbene, este important să știți că aceasta este o situație relativ frecventă la această vârstă. De obicei, este temporară, dar cel mai bine este să mergi la un medic pediatru pentru un consult.
O afecțiune similară poate provoca și anemie – deși, într-un astfel de caz, culoarea nu este intens galbenă, ci mai ales într-o nuanță palidă. Acest lucru se datorează faptului că nivelul de hemoglobină din celulele roșii din sânge a scăzut sub nivelul normal. În astfel de cazuri, există de obicei și alte simptome asociate, cum ar fi oboseala și epuizarea.
CITEȘTE ȘI: Remedii naturale: Combate durerile de picioare punând în șosete acest condiment pe timpul nopții
Alte cauze mai puțin frecvente
De fapt, există unele otrăvuri care pot provoca îngălbenirea tălpilor picioarelor. Una dintre ele este compusul chimic trinitrotoluen (TNT). Acesta este utilizat în anumite ramuri ale industriei – prin urmare, este rar ca o persoană care se află departe de astfel de domenii să aibă o astfel de problemă.
În plus față de hipotiroidism, alte boli sunt, de asemenea, asociate cu îngălbenirea pielii – de exemplu, diabetul zaharat. Chiar și persoanele cu hiperlipoproteinemie (lipoproteine crescute) pot observa o astfel de decolorare pe tălpile picioarelor.
Concluzie
Dacă tălpile picioarelor sau palmele mâinilor sunt galbene, nu vă faceți griji. Cel mai probabil, acest lucru se datorează hipercarotenemiei, care nu reprezintă un risc pentru sănătate. Cu toate acestea, este necesar să consultați un medic pentru a exclude o altă cauză posibilă, recomandă actualno.com.
Comentarii: