Ți s-a întâmplat să te trezești dimineața cu buzele umflate și să nu știi ce s-a întâmplat? Poate fi o descoperire îngrijorătoare, mai ales dacă nu te-ai rănit în zona gurii cu o zi înainte.
Pe lângă traumatismele bruște la nivelul gurii, există mai multe afecțiuni comune care pot determina apariția buzelor umflate odată ce te-ai trezit. Acestea includ o serie de reacții alergice, precum și afecțiuni medicale care afectează pielea, nervii sau mușchii feței.
În funcție de cauză, buzele umflate pot să apară în decurs de mai multe ore. Aceasta înseamnă că te poți pune la somn fără vreun semn care să îți indice o problemă și te poți trezi arătând și simțindu-te diferit.
Cauze buze umflate peste noapte
Buzele umflate reprezintă rezultatul fie al unei inflamații, fie al acumulării de lichid în țesutul buzei, potrivit doc.ro.
Pentru a descoperi cauza poate fi necesar să cauți și alte simptome asociate acestei probleme. În majoritatea cazurilor, însă, o cauză probabilă poate fi determinată destul de ușor.
CITEȘTE ȘI: Micropigmentarea buzelor: Secretul unor buze senzuale – În ce constă procedura
Reacțiile alergice
Alergiile la anumite alimente, medicamente, mușcături sau înțepături de insecte sunt declanșează destul de frecvent, apariția buzelor umflate și a altor simptome. Alimentele asociate adesea cu alergii includ:
- laptele;
- ouăle;
- arahidele;
- nucile;
- crustaceele;
- peştele;
- soia;
- grâul.
De asemenea, este posibil să fii alergic sau să ai o sensibilitate ridicată la anumite condimente. Ardeiul iute poate declanșa o senzație de arsură a gurii, dar și apariția de buze umflate.
Până și condimentele mai ușoare sunt asociate cu reacții alergice. Printre acestea se numără:
- anasonul;
- țelina;
- coriandrul;
- feniculul;
- pătrunjelul.
Alergiile la anumite medicamente pot provoca, de asemenea, umflarea buzelor peste noapte. Penicilina și alte tipuri de antibiotice sunt printre cele mai des întâlnite medicamente care provoacă reacții alergice.
Reacțiile alergice ușoare pot include erupții la nivelul pielii sau senzația de mâncărime. Reacțiile mai semnificative includ urticarie, tuse, respirație șuierătoare și angioedem, adică umflarea severă a țesuturilor profunde ale pielii, în special la nivelul feței și buzelor.
Una dintre cele mai periculoase reacții alergice este anafilaxia. Simptomele sale includ senzația de apăsare în piept și umflarea limbii, buzelor și căilor respiratorii. Acest lucru poate îngreuna respirația. În general, anafilaxia se dezvoltă rapid la persoanele foarte sensibile la alergeni, așa că poate apărea la scurt timp după ce ai mâncat ceva sau ai luat un medicament la care ești foarte alergic.
Afecțiunile pielii și infecțiile
Coșurile de pe sau din apropierea buzelor pot provoca o umflare temporară a buzelor. Umflarea severă poate apărea, dacă ai acnee chistică. Acest tip grav de acnee poate provoca, oriunde pe corp, leziuni mari de tipul furuncului, adică o infecție bacteriană sau fungică a foliculului de păr.
Herpesul labial (herpes buze), infecțiile cu herpes și veziculele cu virusul Coxsackie, în jurul gurii pot provoca, de asemenea, umflarea buzelor. Aceste modificări sunt simptome care pot apărea peste noapte, chiar dacă virusul este prezent în corpul tău de mai mult timp.
De asemenea, dacă ai petrecut ziua la soare fără o protecție adecvată, te poți trezi cu arsuri solare grave. Buzele tale se pot umfla și crăpa, dacă sunt arse de soare. Din fericire, efectele arsurilor solare ale buzelor se retrag, de obicei, în câteva zile.
O infecție bacteriană comună a pielii, cunoscută sub numele de celulită, poate provoca umflarea buzelor sau a oricărei părți infectate a corpului.
Afecțiunile musculare și neurologice
O varietate de afecțiuni care afectează nervii și mușchii feței te pot face să te trezești cu buzele umflate sau cu simptome similare.
Distonia cauzată de ambușură (eng. embouchure dystonia/embouchure collapse) poate afecta trompetiștii și alți muzicieni care petrec ore întregi cu buzele strânse în timp ce cântă la instrumente. Tensiunea asupra mușchilor gurii poate lăsa buzele umflate și amorțite.
Distonia focală este o boală neurologică care afectează un anumit mușchi sau grup de mușchi dintr-o zonă a corpului, provocând contracții musculare involuntare, susținute, ducând adesea la distorsionarea posturii.
Distonia craniană afectează mușchii feței, inclusiv buzele.
O persoană cu distonie oromandibulară poate avea dificultăți la înghițire, mestecat, vorbit, deschiderea și închiderea gurii și poate avea spasme ale limbii.
Sindromul Melkersson-Rosenthal este o afecțiune neurologică rară care provoacă umflături la nivelul buzelor și feței, precum și o paralizie musculară. Declanșarea bolii începe, de obicei, în copilărie sau în adolescență.
Problemele dentare
Aparatele dentare și alte tratamente poate duce la umflarea buzelor în ziua următoare intervenției stomatologice.
Cel mai frecvent motiv pentru care un aparat dentar poate provoca umflarea buzelor este că se poate freca de țesutul moale din interiorul buzelor și obrazului, provocând umflături și iritații.
O infecție a gurii sau a gingiilor poate duce, de asemenea, la umflarea buzelor și la inflamație în interiorul gurii.
Cancerul de buze, deși nu este frecvent, poate provoca, de asemenea, umflături. Cu toate acestea, cancerul de buze se prezintă, de regulă, mai întâi ca o rană pe exteriorul sau interiorul buzei.
Rănirea
O vătămare directă a buzei poate provoca umflături care se pot forma lent peste noapte. Leziunile includ tăieturi, zgârieturi și vânătăi. Îți poți răni buzele, dacă le muști fără să îți dai seama.
De asemenea, dormitul în poziții incomode sau pe suprafețe dure poate pune presiune pe buze, provocând o umflare temporară, în timp ce dormi.
Buza superioară umflată vs. buza inferioară umflată
Dacă te-ai lovit sau tăiat la gură, buza care a fost afectată cel mai mult în timpul rănirii va fi și cea mai umflată.
Dacă ți s-a făcut o anestezie la stomatolog, în buza inferioară, atunci aceasta va fi cea umflată a doua zi dimineața.
O afecțiune care tinde să se dezvolte numai în buza inferioară este cheilita glandulară, o afecțiune inflamatorie rară, care tinde să afecteze mai mult bărbații. De asemenea, această situație este asociată cu cancerul de buze.
O afecțiune similară numită cheilită granulomatoasă, o altă afecțiune inflamatorie rară, afectează buza superioară, provocând umflături.
Sindromul Melkersson-Rosenthal tinde, totodată, să provoace umflarea buzei superioare, mai degrabă decât a buzei inferioare.
Buze umflate pe o parte a gurii
Dacă umflarea buzelor tale este strict o parte a buzei, este probabil din cauza unei leziuni a acelei părți sau din cauza prezenței unui chist sau a unei alte creșteri în acel loc.
De asemenea, dacă te trezești și o parte a gurii este lăsată, moleșită, dacă ai salivă în mod excesiv sau ai probleme cu vorbirea, ar putea fi un simptom al unui accident vascular cerebral sau al paraliziei lui Bell.
Cere ajutor medical de urgență, dacă crezi că ai avut un accident vascular cerebral. Paralizia lui Bell este o afecțiune temporară care rezultă din rănirea sau inflamația nervilor faciali. De asemenea, poate paraliza mușchii faciali. Orice paralizie trebuie evaluată de un medic.
CITEȘTE ȘI: Cancerul la buze: De ce apare și cum se manifestă
Tratament buze umflate
Tratamente acasă
Pentru a trata leziunile buzelor acasă, curăță rana cu un tampon steril și aplică presiune pe zona respectivă, cu ajutorului unei dischete de bumbac curate sau un bandaj pentru a opri sângerarea.
Aplicarea unui pachet de gheață învelit într-un prosop pe buzele umflate poate reduce adesea inflamația. Nu pune niciodată, însă, gheața direct pe piele, pentru a preveni arsurile!
Poți să îți ameliorezi buzele umflate cauzate de arsurile solare folosind loțiune cu aloe vera.
Uscarea sau crăparea excesivă a buzelor se poate remedia folosind un balsam de buze hidratant.
Tratamente medicale
Dacă ai buzele umflate din cauza unor afecțiuni inflamatorii, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot ajuta la reducerea umflăturii. Acestea pot fi, de asemenea, utile în cazul unei vânătăi sau a altor leziuni care provoacă umflarea buzelor.
Alte afecțiuni neurologice, cum ar fi distonia focală, pot necesita tratamente mai invazive.
Pentru distonia cauzată de ambușură, relaxanții musculari pot fi folositori. Injecțiile cu Botox pot ajuta, dar trebuie administrate cu grijă de către un medic!
Când să consulți un medic, dacă ai buze umflate
O alergie alimentară gravă poate provoca mai mult decât o buză umflată. Dacă ai și alte simptome, cum ar fi respirație șuierătoare, dificultăți de respirație sau umflarea gurii sau a limbii, mergi de urgență la medic.
Un dermatolog ar trebui să evalueze acneea chistică sau prezența de chisturi ori de creșteri suspecte pe sau sub suprafața buzei. Este posibil să fii îndrumat către un alt specialist, dacă se suspectează o altă afecțiune.
Dacă te trezești cu buzele ușor umflate și fără să ai alte simptome, urmărește dacă umflătura dispare sau nu. Dacă persistă mai mult de 24 de ore, consultă un medic!
Comentarii: