Ciupercile Champignon sunt unele dintre cele mai cunoscute ciuperci comestibile de la noi din tara, fiind specia care se pretează cel mai bine la cultivarea în seră. Datorită formei lor sunt uşor de recunoscut: au piciorul foarte scurt, pălăria bombată şi culoarea albă.
Prin consumul lor, acestea aduc numeroase beneficii sanatatii. Sunt bogate in riboflavina, niacina, acid pantotenic, seleniu, cupru si potasiu si o sursa buna de tiamina, zinc si mangan si substante fitochimice bioactive, toate extrem de importante pentru sanatatea umana.
Fibrele din ciuperci joaca un rol deosebit de important in prevenirea constipatiei si reglarea sistemului digestiv. Ciupercile contin amidon care, odata ajuns in sistemul digestiv, este transformat in hrana pentru bacteriile din colon, ajutand la mentinerea unui intestin sanatos.
Recunoscute pentru continutul lor scazut in calorii si grasimi, se pare ca proteina vegetala obtinuta din ciuperci se afla in momentul de fata pe locul doi, pe plan mondial, dupa cea din soia.
Cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit ca doar cateva ciuperci au de 12 ori mai multa cantitate de L-Ergothioneine, un puternic antioxidant, decat germenii de grau si de 4 ori mai mult decat ficatul de pui. In consecinta, au capacitatea de a intari sistemul imunitar.
Te trezești noaptea? Ce probleme de sănătate poate ascunde ORA la care te trezeşti!
Autostrada din România pe care NU va merge nicio mașină/ VIDEO
In acelasi timp, Universitatea Hanyang din Coreea de Sud a descoperit ca ciupercile pot scadea riscul de cancer la san. Specialistii sustin ca sansele de a dezvolta tumori mamare sunt cu atat mai mici, cu cat consumul de ciuperci este asociat cu cel de ceai verde. Nutritionistii, recomanda ciupercile in dieta si alimentatia femeilor, dar si a barbatilor pentru a preveni cancerul de prostata.
Acestea sunt si motivele pentru care ciupercile Champignon sunt foarte cautate de persoanele care tin cure de slabire, de vegetarieni, dar si de un numar mare de consumatori in perioadele de post. O cana de ciuperci asigura organismului 50 de calorii din care acesta isi poate extrage energia necesara. Putini insa stiu cum sa le prepare corect pentru ca aceste alimente sa nu-si piarda proprietatile benefice.
Ciupercile tinere au lamelele roz şi sunt acoperite de o pieliţă subţire, care se rupe atunci când ciupercile cresc şi rămâne apoi ca un inel în jurul piciorului. La ciupercile tinere se curăţă numai baza piciorului, iar pălăria nu se curăţă nici de membrana care o acoperă, nici de lamele.
Ciupercile mature se curăţă în plus de lamele.
ALTFEL de clătite: MURTABAK – clătita indiană umplută / REȚETE SIMPLE
Ciupercile curăţate se spală în apă rece, până când apa rămâne curată, fără niciun fir de pământ.
Ciupercile proaspete, neambalate într-un mod special, se pot păstra la frigider maxim 3 zile.
Conopidă întreagă la cuptor / REȚETE SIMPLE
Plăcintă împletită cu mere / REȚETE SIMPLE
Ciupercile congelate lasă foarte multă apă atunci când se gătesc şi de aceea se recomandă mai întâi să se călească în ulei şi apoi să se pună alături de celelalte ingrediente.
Cat timp trebuie sa fierbeti ciupercile Champignon?
Timpul de fierbere a ciupercilor Champignon depinde foarte mult de starea lor: prospata sau congelata. Daca sunt proaspete, se fierb in cratita cu apa deja clocotita timp de 7 minute.
Desertul care face furori în toata lumea /REȚETE SIMPLE
In oala sub presiune se lasa doar pentru 5 minute. In acest mod veti reusi sa pastrati toti nutrientii din ciuperci.
Daca alegeti sa le preparati in oala pentru gatit cu abur, le puteti lasa timp de 10 minute.
In cazul in care aveti la indemana ciuperci congelate, acestea trebuie initial decongelate la tamperatura camerei. Dupa aceasta, se spala si se pun la fiert in apa clocotita pentru 3 minute.
Mere coapte cu afine și cremă de vanilie / REȚETE SIMPLE
3 Rețete cu SOIA, ideale în postul Crăciunului
Rețete INEDITE de preparare a fructului de AVOCADO
Daca doriti sa fierbeti Champignoanele pentru salata, trebuie sa pregatiti intai de toate marinada. Puneti la fiert un vas cu apa, in care adaugati: piper negru boabe, cuisoare, frunze de dafin, o lingurita de sare si una de zahar. Adaugati aici ciupercile dupa ce marinada clocoteste. Lasati-le sa fiarba aproximativ 7-10 minute.