Colesterolul este raspunzator pentru o serie de procese biochimice din corp, de aceea este esential pentru buna functionare a organismului nostru.
Cu toate ca este perceput ca fiind inamicul numarul 1 al sanatatii inimii (atunci cand depaseste nivelurile recomandate), daca valorile sale sunt normale, colesterolul este benefic. Problemele intervin, insa, atunci cand nivelul de colesterol depaseste valorile normale.
Tipuri de colesterol
Colesterolul nu se poate dizolva in sange si este transportat de catre lipoproteine. Lipoproteinele sunt de doua feluri: lipoproteine cu densitate mica, cunoscute si sub numele de colesterol LDL (colesterol „rau”) si lipoproteinele cu densitate mare ce poarta denumirea de colesterol HDL (colesterol „bun”).
Potrivit doc.ro, studiile facute au aratat cum colesterolul „bun” protejeaza sistemul cardiovascular, in timp ce colesterolul „rau” se depune pe peretii arterelor si poate cauza afectiuni cardiace.
CITEȘTE ȘI: Aliaţii arterelor: 11 soluţii naturale împotriva colesterolului rău
Functiile colesterolului in organism
Producerea anumitor hormoni – una dintre cele mai importante functii ale colesterolului consta in producerea hormonilor. Colesterolul este depozitat in glandele suprarenale, ovare si testicule si este transformat in hormoni steroizi. Steroizii ajuta organismul sa functioneze. Daca apar dereglari la nivelul secretiei de steroizi, apar si probleme cu greutatea, cu digestia ori cu sanatatea psihica.
Ajutor pentru digestie – colesterolul sprijina si procesul de digestie, acesta contribuind la producerea bilei, lichidul secretat de ficat si folosit pentru digerarea alimentelor bogate in grasimi. Bila nu numai ca ajuta in realizarea procesului de digestie a alimentelor grase, insa faciliteaza si absorbtia nutrientilor din aceste alimente.
Componenta importanta a celulei – colesterolul este o componenta importanta a celulei, comportandu-se precum o bariera protectoare a acesteia. Atunci cand nivelul de colesterol scade sau creste, celulele sunt afectate si isi pierd abilitatea de a metaboliza si de a produce energie.
Esential pentru sistemul imunitar – colesterolul este esential pentru buna functionare a sistemului imunitar. Colesterolul ajuta in lupta cu infectiile, dar si la repunerea pe picioare a organismului dupa vindecarea bolii. De asemenea, colesterolul LDL protejeaza organismul de toxine. Persoanele cu nivel prea scazut de colesterol sunt predispuse infectiilor.
Are efecte antioxidante – colesterolul actioneaza si precum un antioxidant, ajutand organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi si a efectelor nedorite pe care acestia le au. Unele studii sugereaza ca, de fapt, colesterolul poate actiona precum un antioxidant, dar acest lucru trebuie, insa, confirmat de experti.
In timpul procesului de vindecare dupa o interventie chirurgicala, spre exemplu, colesterolul accelereaza procesul de vindecare. Tesuturile sunt taiate in timpul unei operatii, iar venele si capilarele sunt afectate. Ficatul incepe insa sa produca colesterol si il raspandeste in organism pentru a ajuta in procesul de vindecare si refacere a venelor si capilarelor.
CITEȘTE ȘI: Cum să reduci nivelul colesterolului: Cele mai eficiente exerciții fizice
Alte functii ale colesterolului in organism: previne cristalizarea acizilor grasi, previne acumularea fosfolipidelor in membrana celulara, sintetizeaza neurotransmitatori importanti, are un rol important in sintetizarea vitaminei D3.
Mentinerea colesterolului in parametri normali este esentiala pentru buna functionare a organismului. Te poti asigura ca nivelul de colesterol este optim adoptand un stil de viata sanatos. Dieta bogata in grasimi sanatoase si stilul de viata activ, din care sportul sa nu lipseasca, sunt elementele cheie pentru mentinerea “in frau” a colesterolului.
Fa-ti analizele periodic pentru a-ti verifica nivelul de colesterol din sange astfel incat sa iei masurile necesare daca situatia o cere.
Ce trebuie sa retii despre colesterol?
Colesterolul este o substanta produsa in ficat, care este vitala pentru vietile noastre. Poti obtine colesterol si prin intermediul alimentelor. Din moment ce nu poate fi creat de plante, colesterolul se gaseste doar in produsele de origine animala, precum carnea si produsele lactate.
In corpul uman, colesterolul serveste trei scopuri principale:
El ajuta in productia hormonilor sexuali.
El este un fel de ajutor in „construirea” tesuturilor din corpul uman.
El ajuta in productia de bila in ficat.
Acestea sunt functii importante si toate sunt dependente de prezenta colesterolului, dar daca acesta depaseste valorile normale, lucrurile nu sunt tocmai bune in ceea ce priveste sanatatea noastra.
Valorile mari ale colesterolului rezulta, in principal, in ateroscleroza (intarirea sau ingrosarea diferitelor artere din corp).
CITEȘTE ȘI: Adevăratele efecte ale colesterolului: Cum sunt afectate diferitele părți ale organismului
In functie de artera care este afectata, hipercolesterolemia poate sa aiba drept rezultat diferite complicatii, cum ar fi:
Infarctul miocardic, angina pectorala – cand sunt afectate arterele coronare
Accidentul vascular cerebral (tromboza oricareia dintre arterele care alimenteaza creierul cu sange) – cand sunt afectate arterele cerebrale
Anevrismul sau disectia aortica – cand este afectata aorta
Arteriopatia obliteranta a membrelor inferioare (numita si boala arteriala periferica) – cand sunt afectate membrele inferioare
Nefroangioscleroza – cand sunt afectate arterele renale.