SANATATE

Ce poți face dacă suferi de tensiune oscilantă – Principalele riscuri la care trebuie să ai grijă

Foto: Pinterest.com

Presiunea sângelui prin artere ar trebui să fie stabilă, iar dacă aceasta suferă oscilații destul de des, de la valori foarte mari ale tensiunii arteriale până la unele foarte mici, pot să rezulte multe complicații. De ce apare tensiunea oscilantă și cum se reglează?

Pentru a evita oscilațiile și pentru a-ți stabiliza tensiunea arterială, poți lua anumite măsuri. Mai întâi, e bine să știi că motivele care pot duce la tensiune oscilantă sunt multe:

Hipertensiunea de halat alb

Tensiunea arterială poate fi mai mare când este măsurată în cabinetul medicului, adeseori deoarece pacientul este anxios și îngrijorat în privința vizitei medicale.

Medicamentele

Anumite medicamente pot reduce temporar tensiunea arterială, cum ar fi diureticele, betablocantele și alte pastile pentru funcționarea inimii, antidepresivele triciclice, medicamentele pentru tratarea disfuncției erectile, medicamentele pentru boala Parkinson, alte medicamente pentru hipertensiunea arterială (mai ales dacă doza luată de pacient este prea mare).

Stresul

Stresul, anxietatea, tulburările emoționale și alte emoții puternice pot cauza un „vârf” în ceea ce privește tensiunea arterială, care crește foarte mult, potrivit doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Ceaiul ideal pentru cardiaci: Scade tensiunea arterială și reglează bătăile inimii

Temperatura camerei

Când ești într-o încăpere în care este foarte cald sau dacă faci o baie fierbinte, tensiunea arterială scade temporar, ceea ce nu este un motiv de îngrijorare.

Substanțele ilegale

Anumite substanțe, cum ar fi cocaina și metamfetamina, pot duce la valori foarte mari ale tensiunii arteriale.

Cum tratezi tensiunea oscilantă?

Înainte de orice, trebuie să mergi la medicul tău de familie, pentru a afla care este cauza care stă la baza oscilațiilor de tensiune arterială. Apoi, medicul îți va recomanda, dacă este cazul, o serie de teste sau investigații mai amănunțite.

Medicamentele pe care ți le va prescrie pot reduce tensiunea arterială și pot preveni oscilațiile periculoase. Stabilizarea tensiunii arteriale va fi favorizată și de unele intervenții în ceea ce privește stilul tău de viață. Ulterior, este important să mergi la controale în mod regulat, pentru a te asigura că tensiunea arterială rămâne în limitele normale și că medicamentele nu provoacă efecte adverse grave.

Ce măsuri de stil de viață se recomandă în caz de tensiune oscilantă?

Cum spuneam, dacă suferi de tensiune arterială oscilantă, medicul ți-ar putea recomanda să faci anumite modificări în stilul de viață:

Renunță la fumat

Acest viciu, despre care se știe că provoacă mai ales cancer pulmonar, este foarte nociv și pentru inimă, vasele de sânge și tensiunea arterială. Dacă ți-e greu să renunți, cere sfatul medicului de familie.

Scapă de kilogramele în plus

Dacă ești supraponderal sau obez, acest surplus de greutate vine cu multe dezavantaje pentru sănătate. Potrivit cercetărilor, pentru fiecare kilogram suplimentar pe care reușești să-l dai jos, îți scade și tensiunea arterială cu 1,6-1,3 mmHg. Este important să scapi de cel puțin 4 kg pentru a vedea efecte pozitive asupra sănătății.

Mănâncă mai sănătos

Pune-ți în farfurie mai multe legume, cereale integrale (pâine integrală, orez brun) și proteine slabe (pește, carne de pui și curcan fără piele, tofu) și consumă fructe ca gustare sau desert. Ia în calcul și suplimente care contribuie la sănătatea inimii, cum sunt cele cu Omega 3 (1200 mg) din pește de mare adâncime. Este bine, totodată, să reduci cât de mult consumul de zaharuri adăugate și de alimente procesate. De exemplu, dacă obișnuiești să-ți pui 3 lingurițe de zahăr în cafea sau în ceai, redu treptat cantitatea cu câte o jumătate de linguriță. Gustul se educă, așa că în timp te vei obișnui cu noile cantități.

Adaugă mai puțină sare în mâncare

Alimentele care conțin sare în exces pot duce la creșteri bruște ale tensiunii arteriale, așa că este bine să pui cât mai puțină în mâncare. Dacă reduci sarea adăugată la o cantitate sub 5 g, are loc o scădere în medie a valorilor tensiunii arteriale cu 4-5 mmHg. Cu cât renunți la o cantitate mai mare de sodiu cu care erai obișnuit, cu atât mai mare este reducerea tensiunii arteriale, mai ales în cazul vârstnicilor și diabeticilor.

Cum spuneam mai sus, gustul se educă, deci dacă reduci treptat sarea adăugată te vei obișnui cu mai puțină. Dacă faci o ciorbă de legume, de exemplu, adaugă doar la final o linguriță de sare în tot vasul, alături de o linguriță de ulei de măsline, zeama de la o jumătate de lămâie (sau mai mult, dacă îți place mai acru), ierburi aromate proaspete (de exemplu, pătrunjel tocat sau leuștean tocat) și condimente după preferințe (piper, boia iute, turmeric etc.). În acest fel, mâncarea va fi gustoasă fără să aibă multă sare.

Nu sări peste porția de mișcare

Efortul fizic de intensitate moderată (cum ar fi mersul pe jos prin parc sau la piață, plimbările într-un ritm rapid, mersul pe bicicletă, gimnastica în casă) este foarte bun pentru starea de sănătate fizică și psihică și pentru a ține kilogramele în plus la distanță. O persoană cu hipertensiune ar trebui să facă mișcare cel puțin 30 de minute pe zi, cel puțin 5 zile pe săptămână.

Limitează consumul de alcool

Experții atrag atenția că femeile nu ar trebui să consume mai mult de o băutură alcoolică pe zi (150 ml de vin sau 330 ml de bere), iar bărbații nu trebuie să consume mai mult de două băuturi alcoolice pe zi. Alcoolul în exces, pe lângă alte efecte nocive, poate să crească și tensiunea arterială.

Gestionează stresul

Caută opțiuni sănătoase care te ajută să-ți reduci stresul. Meditația, exercițiile de respirație profundă, yoga și alte tehnici de relaxare sunt câteva măsuri care te pot ajuta să eviți creșterile bruște ale tensiunii arteriale.

CITEȘTE ȘI: Fructul care reglează tensiunea arterială și stimulează creierul

Redu consumul de cofeină

Băuturile pe bază de cofeină pot cauza creșteri bruște, temporare, ale valorilor tensiunii arteriale. În plus, acestea agravează stările de anxietate, așa că o recomandare importantă pentru cei cu hipertensiune ar fi să consume cât mai puține produse pe bază de cofeină, fie că e vorba de cafea, băuturi energizante sau ciocolată.

Respectă programările la medic

Pentru un tratament personalizat, în funcție de cât de oscilantă este tensiunea arterială în cazul tău, este crucial să mergi regulat la medic. În funcție de antecedentele tale medicale, de afecțiunile de care suferi în prezent și de rezultatele analizelor, acesta îți va recomanda și îți va supraveghea constant tratamentul care te va ajuta să ții tensiunea arterială sub control, astfel încât să eviți complicațiile (infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, insuficiență renală, disfuncție sexuală, boală arterială periferică etc.).

Comentarii: