Ce probleme de sănătate putem avea de la un nivel scăzut de trigliceride. Deși până în prezent nu au fost specificate niveluri minime pentru nivelul trigliceridelor din sânge, valorile sub 50 ml/dL pot indica o dietă hipocalorică, precum și anumite boli precum hipertiroidismul sau simpla malnutriție.
Dr. Tatiana Zanin explică care este problema cu nivelurile lor scăzute. Trigliceridele sunt un tip de grăsime care este eliberată în sânge pentru a furniza energie organismului. Cu toate acestea, nivelurile ridicate de trigliceride cresc riscul unor probleme precum atacul de cord, ateroscleroza sau accidentul vascular cerebral.
Prin urmare, deși este important să se mențină nivelul trigliceridelor între 50 și 150 ml/dL pentru a menține sănătatea cardiovasculară, valorile care sunt prea scăzute trebuie evaluate de un medic pentru a determina dacă există o problemă de sănătate care trebuie tratată.
CITEȘTE ȘI: Trigliceridele mărite indică un risc de atac de cord: Ce anume duce la creșterea acestora
Principalele cauze ale trigliceridelor scăzute sunt următoarele.
1. Dieta săracă în grăsimi și carbohidrați
Grăsimile și carbohidrații sunt importanți pentru formarea trigliceridelor în organism. Din acest motiv, persoanele care urmează diete sărace în carbohidrați și grăsimi pot avea niveluri foarte scăzute ale acestora.
Ce trebuie să faceți? Este important ca, ori de câte ori țineți o dietă, să o faceți sub supravegherea unui dietetician, deoarece urmarea unor diete foarte restrictive pentru perioade lungi poate provoca deficiențe nutriționale și declanșa probleme de sănătate.
2. Hipertiroidismul
În timpul hipertiroidismului, metabolismul se accelerează și organismul consumă mai multă energie și, de asemenea, consumă depozitele de trigliceride, ceea ce duce la o scădere a nivelului de trigliceride din sânge. În plus față de modificările nivelului de trigliceride, hipertiroidismul poate provoca, de asemenea, pierderea în greutate, modificări ale ritmului cardiac, subțierea unghiilor și a părului și schimbări de dispoziție.
Ce trebuie să faceți? Trebuie să consultați un medic generalist sau un endocrinolog pentru a vă evalua hormonii tiroidieni și, dacă hipertiroidismul este confirmat, medicul poate recomanda utilizarea de medicamente pentru a regla producția acestor hormoni.
3. Utilizarea medicamentelor pentru scăderea colesterolului
Mai mult: Cum să vă protejați inima în timpul zilelor reci: 5 sfaturi importante pentru toată lumea
Unele medicamente utilizate pentru scăderea nivelului colesterolului din sânge, cum ar fi statinele, fibrații și acidul nicotinic, pot scădea, de asemenea, nivelul trigliceridelor.
Ce trebuie să faceți? Este recomandat să vă consultați cu medicul care v-a prescris medicamentul pentru tratamentul colesterolului ridicat pentru a evalua posibilitatea înlocuirii acestuia cu alte medicamente.
4. Malnutriția
Malnutriția sau alimentația deficitară este cauzată de și înseamnă un aport scăzut sau o absorbție deficitară a nutrienților, ceea ce duce la o scădere în organism a elementelor importante, cum ar fi trigliceridele.
Unele simptome care pot ajuta la identificarea malnutriției sunt următoarele
- pierderea în greutate, a masei musculare și a excesului de grăsime;
- lipsa apetitului;
- abdomen umflat;
- păr slab, unghii casante și piele uscată;
- schimbări de dispoziție.
Ce trebuie să faceți? Este important să consultați un medic generalist care poate confirma diagnosticul de malnutriție și recomanda un tratament adecvat, inclusiv suplimente nutritive și creșterea aportului de alimente adecvate și deficitare pentru organism.
5. Sindromul de malabsorbție
În acest sindrom, intestinele nu pot absorbi (digera) în mod corespunzător nutrienți precum vitamine, proteine, grăsimi și carbohidrați. Acest lucru are un efect limitativ semnificativ asupra procesului de formare a trigliceridelor în organism. Persoanele cu sindrom de malabsorbție au de obicei boala celiacă sau, de exemplu, boala Crohn.
Ce trebuie să faceți? Trebuie să consultați un gastroenterolog sau un proctolog, care va solicita unele teste, cum ar fi endoscopia și examinarea scaunelor, va determina cauza malabsorbției și va prescrie cel mai adecvat tratament.
Comentarii: