NUTRITIE SANATATE

Ce să consumi dacă ai hemoglobina scazută: Alimentele care sunt bogate în fier, acid folic și vitamina B

goodtoknow.co.uk

Ce să consumi dacă ai hemoglobina scazută: Alimentele care sunt bogate în fier, acid folic și vitamina B. Pentru a crește hemoglobina, ale cărei valori scăzute arată că suferi de anemie feriprivă, se recomandă creșterea consumului de alimente bogate în fier, acid folic, proteine, vitamine din grupa B. Astfel de produse alimentare sunt în special carnea, ouăle, peștele , spanacul, urzica.

Substanțele nutritive din acestea stimulează procesul de formare a globulelor roșii, care sunt în cantitate insuficientă cu hemoglobină scăzută. Cum să depășiți această afecțiune și ce dietă să aplicați? Dr. Tatiana Zanin explică această problemă aici.

Hemoglobina scăzută este mai frecventă la persoanele slabe, la adolescenții malnutriți și la femeile însărcinate. În acest caz, cel mai bun fier pentru organism este cel care se găsește în alimentele de origine animală. Acesta este cel mai bine absorbit de țesuturile intestinale.

În același timp, alimentele bogate în vitamina C, cum ar fi portocalele, kiwi, ananasul, ajută la întărirea procesului acestei asimilări – de aceea și acestea ar trebui să fie incluse cu regularitate în meniu.

CITEȘTE ȘI: Ce să faci dacă ai hemoglobina ridicată: Afecțiunile pe care le-ar putea semnala

Ce să consumi dacă ai hemoglobina scazută

Pentru a combate anemia , ar trebui să consumați alimente care abundă în următorii nutrienți.

1. Fier

Consumul de alimente bogate în fier este extrem de important pentru hemoglobina scăzută, deoarece acest mineral îmbunătățește procesul de formare a globulelor roșii. Biochimia definește două tipuri de fier.

Este vorba de fierul de tip „heme”, care provine din produsele alimentare de origine animală:

  • carne roșie și de pasăre,
  • pește,
  • ficat,
  • ouă și crustacee, și este absorbit mai intens de organism;

Și fierul „non-heme” – care este prezent mai ales în produsele vegetale:

  • fasole,
  • soia,
  • linte,
  • arahide,
  • sfeclă,
  • varză,
  • conopidă,
  • legume de culoare verde închis – spanac, hrean, urzici, broccoli.

Aceste produse trebuie incluse în meniul zilnic, de preferință cu alimente bogate în vitamina C:

  • portocale,
  • ananas,
  • căpșuni,
  • kiwi,
  • mandarine, deoarece astfel se va întări și accelera absorbția intestinală a fierului.

Recent, unele studii au demonstrat că alimentele bogate în vitamina A pot îmbunătăți, de asemenea, absorbția fierului – dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a dovedi acest efect.

2. Acidul folic

Cunoscut și sub numele de vitamina B9, acest acid stimulează producția de celule sanguine și formarea hemoglobinei.

Acest micronutrient poate fi găsit în alimente precum:

  • spanacul,
  • varza,
  • ficatul de pasăre și de animal,
  • germenii de grâu,
  • ouăle,
  • fasolea neagră,
  • soia verde gătită,
  • caju,
  • semințele de floarea-soarelui,
  • sparanghelul.

3. Vitamina B12

Deficitul de vitamina B12 este responsabil de producerea anemiei megaloblastice, ale cărei simptome sunt creșterea dimensiunii globulelor roșii și scăderea numărului de globule albe și trombocite.

Această anemie se evită prin creșterea consumului de alimente bogate în această vitamină:

  • ficat și alte măruntaie slabe,
  • carne,
  • ouă.

Alimente de evitat

În timpul tratamentului anemiei, trebuie evitat consumul de alimente bogate în calciu – acesta reduce absorbția fierului în intestin.

Prin urmare, este important să evitați laptele și produsele lactate, mai ales la prânz și la cină, când mâncați de obicei carne și alte alimente bogate în fier. De asemenea, ar trebui să evitați cafeaua și ceaiul negru – acestea sunt bogate în fitați și taninuri, substanțe care, de asemenea, îngreunează absorbția fierului în tractul intestinal.

CITEȘTE ȘI: Testarea sângelui: Care sunt posibilele boli semnalate de hemoglobina scăzută

Cantitățile de alimente incluse în meniu depind de sex, vârstă, activitate fizică și dacă persoana are alte boli concomitente. Cel mai bine este să consultați un nutriționist care va efectua o evaluare completă și va crea un plan nutrițional individual în funcție de nevoile specifice,recomandă actualno.com.

Pe lângă alimente, medicul sau nutriționistul poate evalua necesitatea suplimentării cu fier și alți micronutrienți, de exemplu vitamina B12, în funcție de tipul de anemie.

Comentarii: