SANATATE

Ce să faci dacă simți că nu poți respira cum trebuie: Sfaturile care te ajută să treci peste acest moment fără a chema ambulanța

medicalnewstoday.com

Ce să faci dacă simți că nu poți respira cum trebuie: Sfaturile care te ajută să treci peste acest moment fără a chema ambulanța. Diverse tehnici pot ajuta la ușurarea respirației, inclusiv respirația profundă sau respirația cu buzele strânse și schimbarea poziției de ședere.

Cu toate acestea, orice persoană care are dificultăți severe de respirație are nevoie de asistență medicală de urgență. Termenul medical pentru dificultăți de respirație este dispnee. Deși relativ frecventă, această afecțiune poate fi inconfortabilă și stresantă. Persoanele care se confruntă cu ea pot simți că respirația este inconfortabilă, superficială sau dificilă.

În rândurile următoare, ne vom uita la câteva metode de bază care ar ajuta la dificultăți de respirație pe care oamenii le pot încerca acasă, precum și la simptomele și cauzele acestei afecțiuni.

Ce să faci dacă simți că nu poți respira cum trebuie: Remedii la domiciliu

Atunci când oamenii știu ce cauzează scurtarea respirației și nu este nevoie de asistență medicală de urgență, această afecțiune poate fi tratată la domiciliu. Multe remedii la domiciliu sunt destul de populare, dar nu toate sunt susținute de cercetări științifice.

Iată câteva dintre cele mai populare remedii la domiciliu pentru dificultăți de respirație.

CITEȘTE ȘI: Respirație greoaie: Care sunt motivele pentru care te confrunți cu așa ceva – Când reprezintă ceva mai grav

1. Respirația profundă

Respirația profundă prin burtă poate ajuta la dificultăți de respirație.

  • Întindeți-vă și puneți-vă mâinile nu stomacul.
  • Inspirați profund pe nas, dilatând abdomenul și lăsând plămânii să se umple cu aer.
  • Țineți-vă respirația timp de câteva secunde.
  • Expirați încet pe gură, golind plămânii.

Deși exercițiile de respirație profundă sunt în general sigure, efectuarea lor incorectă poate reprezenta un risc în unele cazuri. De exemplu, la unele persoane cu boli respiratorii cronice grave, exercițiile de respirație profundă pot duce la hiperinflație, care apare atunci când o creștere a volumului pulmonar împiedică circulația eficientă a aerului în tot corpul.

2. Respirația cu buzele strânse

Un alt exercițiu de respirație care poate ajuta la ameliorarea dificultăților de respirație este respirația cu buzele strânse. Acesta ajută la reducerea scurgerii respirației prin încetinirea ritmului de respirație al unei persoane. Acest lucru este util mai ales dacă scurtarea respirației se datorează anxietății. Pentru a încerca această metodă, faceți următoarele:

  • Stați drept pe un scaun, cu umerii relaxați.
  • Apăsați buzele împreună, păstrând un mic spațiu între ele.
  • Inspirați pe nas timp de câteva secunde.
  • Expirați ușor prin buzele strânse, numărând până la patru.
  • Repetați exercițiul de mai multe ori.

3. Poziția confortabilă

Găsirea unei poziții confortabile în picioare sau culcat vă poate ajuta să vă relaxați și să vă rețineți respirația. Dacă scurtarea respirației se datorează anxietății sau suprasolicitării, această metodă este deosebit de utilă. Următoarele poziții pot reduce presiunea asupra căilor respiratorii ale unei persoane și îi pot îmbunătăți respirația:

  • Așezați-vă în față pe un scaun, de preferință folosind o masă pentru a vă susține capul.
  • Sprijiniți-vă de un perete, astfel încât spatele să fie sprijinit.
  • Stați cu mâinile pe o masă pentru a vă ușura picioarele.
  • Întindeți-vă cu capul și genunchii sprijiniți de perne.

4. Utilizarea unui ventilator

Deși nu a fost studiată pe deplin, metoda ventilatorului poate reduce senzația de lipsă de aer. Simțind forța aerului în timp ce inspirați vă face să simțiți mai mult aer intrând în corp și să reduceți senzația de lipsă de aer.

5. Inhalarea aburului

Mulți oameni cred că inhalarea aburului poate ajuta la ameliorarea iritației și la subțierea mucusului din sinusuri, permițând creșterea fluxului de aer. Nu există încă suficientă susținere științifică că inhalarea de abur este un tratament eficient pentru simptomele sinusurilor cronice.

Dacă doriți să încercați inhalarea aburului la domiciliu, puteți face următoarele:

  • Umpleți un bol cu apă foarte fierbinte.
  • Adăugați câteva picături de ulei esențial de mentă sau eucalipt.
  • Așezați-vă fața deasupra bolului și puneți-vă un prosop pe cap.
  • Respirați adânc și inspirați aburii.

Lăsați apa să se răcească ușor dacă tocmai a fiert. În caz contrar, aburul poate arde pielea feței sau a căilor respiratorii.

CITEȘTE ȘI: Crampe musculare sau tulburări de respirație? Semnele care ar putea să îți spună că ai probleme cu rinichii

6. Consumul de cafea neagră

Unele persoane pot constata că a bea cafea neagră ameliorează dificultatea de a respira. Un posibil motiv pentru aceasta este că aportul de cofeină poate relaxa mușchii căilor respiratorii. Un studiu din 2010 a arătat că efectul cofeinei îmbunătățește ușor modul în care funcționează căile respiratorii la persoanele cu astm. Acest lucru poate fi suficient pentru a ușura respirația, potrivit actualno.com.

Un studiu clinic din 2020 a constatat că consumul de băuturi cu cofeină nu a făcut mare lucru pentru a preveni scurtarea respirației indusă de medicamente. De asemenea, este important să știți că a bea prea multă cafea poate crește ritmul cardiac al unei persoane.

7. Ghimbirul

Consumul de ghimbir proaspăt sau adăugarea unui pic de ghimbir în apă fierbinte poate ajuta la reducerea dificultăților de respirație cauzate de infecțiile respiratorii și astm. Ghimbirul sau extractul de ghimbir pot avea efecte antivirale și antiinflamatorii și pot netezi mușchii căilor respiratorii la pacienții cu astm. Cu toate acestea, dovezile științifice în acest sens sunt încă insuficiente.

Comentarii: