Pentru a scăpa cu viaţă sau pentru a reduce pe cât posibil urmările grave ale unui incendiu, este bine să ţii cont de câteva recomandări. Iată câteva recomandări de la specialiştii în domeniu.
Dacă te afli într-o clădire în flăcări cel mai important lucru este să ştii ce să faci, pentru a nu deveni dificil să ieşi, se explică pe site-ul intitulat Fundaţia Pentru Pompieri. Şi asta pentru că, uneori, uşile şi ferestrele sunt închise sau blocate, aşa că poate fi posibil să nu poţi părăsi clădirea. Dacă nu ştii ce trebuie să faci în caz de incendiu, este bine să cunoşti aceste sfaturi.
Este indicat să ştii unde este ieşirea de urgenţă
Una dintre marile greşeli pe care le poţi face este să nu cunoşti decât o singură cale de ieşire din clădirea afectată de incendiu. Este important să ştii dacă există mai mult de o ieşire sau intrare. Ar trebui să ştii întotdeauna ce ieşire alternativă există, pentru că este posibil ca ieşirea principală să fie blocată sau închisă în timpul incendiului.
CITEȘTE ȘI: Scapă de diabetul de tip 2 – Lucrurile de care trebuie să ții cont pentru o remisie de durată
Evacuarea pe fereastră
Dacă spaţiul afectat are ferestre, este bine să le iei în calcul pentru a te salva, dar trebuie să ai mare grijă la câteva aspecte. Ai grijă la evacuarea pe fereastră, mai ales dacă aceasta se află la etajul al doilea al imobilului sau şi mai sus. În acest caz, este nevoie să fii asistat. Nu sări de la această înălţime, pentru că poate fi letal. Deschide fereastra şi foloseşte un cearşaf alb agăţat de tocul geamului drept semnal SOS. În acest fel, pompierii vor fi în măsură să te localizeze şi să te salveze.
Sfaturi utile
- Acoperă-ţi gura şi nasul cu o bucată de îmbrăcăminte, pentru a putea respira. Asigură-te că te poţi deplasa cât mai repede posibil spre ieşire.
- Când părăseşti o clădire incendiată, ar trebui să stai întotdeauna cât mai aproape de podea, pentru a inhala cât mai puţin fum. Inhalarea de fum este foarte periculoasă şi poate duce rapid la pierderea cunoştinţei.
- Pentru că incendiul se dezvoltă rapid, creşte nivelul cantităţii de fum şi căldură, iar în apropierea podelei există întotdeauna fum mai puţin asta îţi va permite părăsirea clădirii în situaţii mai bune. În plus, temperatura la nivelul podelei este mult mai mică în comparaţie cu plafonul, unde temperatura poate atinge 800°/1.000° C. Deplasează-te la un nivel cât mai jos, pentru a evita arsurile.
- Stabileşte din timp un loc de întâlnire cu membrii familiei tale. Pe măsură ce fiecare persoană din familie este evacuată în siguranţă, acestea ar trebui să meargă la locul de întâlnire.
- Nimeni nu ar trebui să se întoarcă după ceilalţi sau să plece în căutarea lor.
- Când toată lumea ajunge acolo, vei şti ce membri ai familiei sunt în siguranţă.
- Dacă cineva nu ajunge, anunţă imediat pompierii, iar aceştia vor căuta şi salva acea persoană.
- Niciodată să nu te întorci în casa cuprinsă de flăcări.
- Pentru a fi capabil să părăseşti clădirea în condiţii de siguranţă, montează-ţi în casă detectoare de fum.
- Dacă nu ai montate detectoare de fum, este foarte probabil să observi fumul după ce este deja prea târziu.
- Un detector de fum ar trebui să-ţi acorde timp suficient pentru a ieşi din casă.
- Cele mai bune tipuri de detectoare de fum sunt cele conectate direct la o centrală.
- Verifică bateriile acestora cel puţin de două ori pe an.
- Dacă electricitatea este oprită pentru un motiv oarecare, bateriile vor acţiona în calitate de backup, recomandă Fundaţia pentru Pompieri.
Cum acţionezi în caz de incendiu
- Sunaţi la 112, oferiţi date despre identitatea dumneavoastra, număr de telefon, adresa, eventuale puncte de reper şi indicii despre natura incendiului, informează isudb.ro.
- aşteptaţi confirmarea apelului;
- dacă pentru salvarea unor persoane trebuie să treceţi prin încăperi incendiate, puneţi pe cap o pătură umedă;
- deschideţi cu prudenţă uşile, deoarece afluxul rapid de aer duce la creşterea rapidă a flăcărilor;
- prin încăperile cu fum dens deplasaţi-vă târâş sau aplecaţi;
- strigaţi victimele (copiii de regulă se ascund sub paturi, în dulapuri etc.), găsiţi-le şi salvaţi-le;
- dacă vi se aprinde îmbrăcămintea, nu fugiţi, culcaţi-vă pe pământ şi rostogoliţi-vă;
- asupra persoanelor cărora li s-a aprins îmbrăcămintea puneţi o pătură sau orice altceva care-i poate acoperi etanş;
- în cazul stingerii incendiului, folosiţi stingătoare, apă, nisip, pământ etc.;
- dacă arde o suprafaţă verticală, apa se aruncă de sus în jos;
- lichidele incendiare se sting prin acoperire cu nisip, pământ, pături etc.;
- la incendiile ce afectează instalaţiile electrice se intervine numai după întreruperea sursei de energie;
- ieşiţi din zona incendiată în direcţia dinspre care bate vântul;
- aplicaţi pe părţile afectate pansament uscat şi curat şi prezentaţi-vă la punctele medicale.
CITEȘTE ȘI: Orologiul biologic al organismului: Ora cea mai probabilă de a face infarct
Ce trebuie să faci înainte de culcare
- Opriţi şi scoateţi din priză toate aparatele electrocasnice pe care nu le mai folosiţi (lăsaţi în priză doar aparatele care sunt destinate pentru a fi tot timpul în priză, de exemplu: frigidere, radio cu ceas, DVD player, video recorder şi alte aparate care au menţionat acest lucru în cartea tehnică).
- Verificaţi dacă este oprit aragazul şi nu-l utilizaţi pentru a încălzi apartamentul pe timpul nopţii. Funcţionarea nesupravegheată a acestuia precum şi a altor dispozitive de încălzire cu gaze pe întreg parcursul nopţii poate duce la consumarea oxigenului, existând riscul decesului prin asfixiere. Lipsa oxigenului duce la stingerea flăcării, la inundarea apartamentului cu gaz şi implicit la explozie dacă se aprinde un bec sau o ţigară, dacă se produce o scânteie electrică la sonerie, întreruptor, frigider etc.