Dacă suferi de afecțiuni renale, ar trebui să adopți un regim alimentar potrivit pentru rinichi, care să reducă riscul de complicații. Medicul curant îți va face recomandările necesare, însă poți cere și sfatul unui nutriționist legat de ce alimentație este mai potrivită în boli renale.
O dietă sănătoasă pentru rinichi conține o cantitate adecvată de nutrienți – proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase. Este, de asemenea, important să nu se consume sodiu și grăsimi animale în exces, pentru menținerea tensiunii arteriale în valorile normale. Pentru pacienții cu diabet este important să se mențină echilibrat nivelul de zahăr din sânge, pentru prevenirea complicațiilor bolilor renale de care aceștia suferă.
Regim alimentar pentru rinichi
Iată o serie de reguli alimentare dacă te numeri printre pacienții care suferă de afecțiuni renale:
Consumă alimente cu conținut redus de sodiu
Pentru menținerea tensiunii arteriale în valorile recomandate, e important ca alimentația zilnică să nu furnizeze mai mult de 2300 mg de sodiu. Pentru ca acest lucru să fie posibil, e indicat să se consume preponderent alimente proaspete, preparate acasă, nicidecum alimente semipreparate sau de tip fast-food. De asemenea, se înlocuiește sarea cu mirodenii și ierburi aromatice pentru a da gust mâncărurilor gătite. Alimentele la conservă trebuie evitate, întrucât conțin o cantitate mare de sodiu. Dacă, totuși, se cumpără astfel de alimente, e bine să se verifice eticheta pentru cantitatea de sodiu, recomandă doc.ro.
CITEȘTE ȘI: Medicii recomandă: Ce apă să bei pentru a nu îți îmbolnăvi rinichii
Consumă cantitatea corectă de proteine
Aportul de proteine face ca rinichii să funcționeze mai mult. Acest lucru înseamnă că un consum prea ridicat de proteine va suprasolicita rinichii, ceea ce nu e deloc indicat la pacienții cu boli renale. Așadar, recomandarea este să se consume porții mici de alimente care conțin proteine, iar de preferat ar fi să să se mănânce proteinele de proveniență animală (carne, lactate, ouă) și cele de proveniență vegetală (fasole, linte, năut, arahide, fistic etc.) la mese diferite.
Limitează consumul de alcool
Aportul de alcool cauzează probleme renale, mai ales dacă există deja o boală la nivelul rinichilor. Așadar, acest regim alimentar pentru rinichi nu permite consumul de alcool până la rezolvarea afecțiunilor de care suferi.
Consumă cantități reduse de alimente care conțin fosfor
Pentru protejarea vaselor de sânge și a oaselor, e indicat să se limiteze consumul de fosfor, care se poate depozita în sânge. Mezelurile și carnea de pui conțin cantități semnificative de fosfor, la fel și produsele lactate, lintea și nucile.
Consumă cantitatea recomandată de potasiu
În caz de boli renale, potasiul tinde să se depoziteze la nivelul vaselor de sânge, deoarece rinichii bolnavi nu pot filtra potasiul în exces. Un nivel prea ridicat de potasiu în organism poate cauza complicații cardiace serioase. Poți menține nivelul de potasiu sub control și prin alimentație. Alimentele la conservă conțin cantități ridicate de potasiu, la fel și portocalele, bananele, orezul, cartofii, roșiile, produsele lactate, nucile sau pastele.
Concentrează-ți atenția, mai degrabă, către fructe și legume sărace în potasiu precum: merele, merișoarele, fructele de pădure, căpșunile, prunele, ananasul, varza sau conopida. Citește întotdeauna cu atenție etichetele produselor alimentare ambalate, pentru a te asigura că nu conțin sodiu în exces.
De asemenea, este important să mănânci încet și să nu mănânci niciodată mai mult decât este nevoie, pentru a nu consuma mai multe calorii decât este necesar. În plus, alege întotdeauna legumele proaspete în locul celor la conservă sau congelate, dacă acest lucru este posibil.
Pentru a gestiona cât mai bine bolile renale, pe lângă un regim alimentar pentru rinichi este nevoie și de alte măsuri.
Ține sub control valorile tensiunii arteriale
Cel mai important pas pe care îl poți face pentru a trata bolile de rinichi este controlul tensiunii arteriale. Pentru majoritatea oamenilor, obiectivul de tensiune arterială este mai mic de 140/90 mmHg. Pașii pe care îi poți face pentru a avea o tensiune arterială bună pot include consumul de alimente sănătoase pentru inimă și cu conținut scăzut de sodiu (legume, fructe, grăsimi nesaturate), renunțarea la fumat, activitate fizică regulată, somn suficient și urmarea tratamentului medicamentos conform indicațiilor medicului.
Fii atent la medicamentele luate fără rețetă
Dacă iei medicamente fără rețetă sau medicamente eliberate pe bază de rețetă pentru dureri de cap, alte dureri, febră sau răceli, este posibil ca printre acestea să se numere și antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS). AINS-urile includ analgezice utilizate în mod obișnuit și medicamente pentru răceală – aspirină, ibuprofen, meloxicam etc. – care pot afecta rinichii și pot duce la leziuni renale acute, în special la pacienții cu boli renale, diabet și hipertensiune arterială.
CITEȘTE ȘI: 8 obiceiuri care îți afectează rinichii fără să îți dai seama
Caută să faci mișcare în mod regulat
Activitatea fizică este atât pentru persoanele sănătoase, cât și pentru cele cu boli cronice, în funcție de recomandările medicului. E necesar ca și pacienții cu boli renale să fie activi timp de 30 de minute sau mai mult în majoritatea zilelor. Activitatea fizică este de ajutor pe mai multe fronturi: poate contribui la reducerea stresului, la gestionarea greutății și la atingerea obiectivelor privind tensiunea arterială și glicemia. Excesul de greutate face ca rinichii să lucreze mai greu, de aceea e bine să ajungi la o greutate normală pentru înălțimea și vârsta ta.
Dacă nu ai mai făcut sport regulat, cere sfatul medicului despre tipurile și volumul de activitate fizică care ar fi mai potrivite pentru tine. La fel, dacă ai kilograme în plus și nu știi cum să slăbești sănătos, întreabă medicul.
Renunță la fumat
Fumul de țigară poate agrava bolile renale. Renunțarea la fumat te poate ajuta să îți îndeplinești obiectivele de tensiune arterială, ceea ce contribuie la o stare mai bună a rinichilor și îți poate reduce riscul de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Poate fi extrem de greu să te lași de fumat, mai ales dacă ești fumător înrăit, însă nu este imposibil, cu voință și cu ajutor. Cere sfatul medicului de familie, care îți poate face un plan prin care să te lași de fumat și îți poate prescrie anumite medicamente care să te ajute în demersul tău. De asemenea, e bine să întrebi și alte persoane care s-au lăsat de fumat ce au făcut pentru a reuși să scape de acest viciu.
Comentarii: