NUTRITIE SANATATE

Ce să mănânci dacă suferi de sinuzită: Alimentele care grăbesc vindecarea

Foto: Pinterest.com

Sinuzita este o inflamație a țesutului care căptușește sinusurile. Sinusurile sănătoase sunt umplute cu aer, însă când apare o alergie, o infecție bacteriană sau după o infecție virală (răceală, gripă) acestea se pot bloca. Știai, însă, că alimentele antiinflamatoare îți sunt de folos în caz de sinuzită?

Sinuzita este, practic, umflarea sinusurilor, care apare după o infecție virală sau cauzată de o infecție bacteriană. În unele cazuri, sinuzita dispare de la sine în două până la trei săptămâni, în altele, e nevoie de medicamente care să o combată. Această afecțiune apare în general după o răceală sau o gripă, simptomele incluzând durere, umflare și sensibilitate în jurul obrajilor, ochilor sau frunții, nas înfundat, un simț al mirosului redus, mucus nazal de culoare verde sau galben, o durere de cap sinusală și respirație urât mirositoare.

Cum tratezi sinuzita cu remedii la domiciliu?

  • Odihnește-te bine.
  • Bea multe lichide (apă simplă sau cu lămâie, ceai de plante cald, supe calde de legume).
  • Ia un paracetamol sau un ibuprofen.
  • Curăță-ți nasul cu o soluție de apă sărată pentru a ușura congestia.
  • Nu fuma.
  • Evită lactatele și produsele cu zahăr.

Alimente antiinflamatoare care te ajută să reduci simptomele sinuzitei

Există un anumit tip de alimentație care te poate ajuta să reduci simptomele sinuzitei, dar în același timp te face să te simți mai plin de energie și îți stimulează sistemul imunitar. O dietă bogată în nutrienți nu doar că poate să reducă inflamația din corp, ci poate să stimuleze și imunitatea pentru ca organismul să poată lupta contra bacteriilor care duc la infecții ale sinusurilor, potrivit doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Cum recunoști durerea de cap provocată de sinuzită: Semnele care trebuie să te trimită la doctor

Iată câteva alimente antiinflamatoare pe care le poți consuma când ai sinuzită:

Peștele

Peștele, cum ar fi somonul, codul și sardinele, este bogat în acizi grași Omega 3. Pentru beneficii crescute, poți să te bazezi pe administrarea de suplimente cu Omega 3, pe lângă aportul venit din alimentație.

Turmericul

Turmericul, un condiment extrem de îndrăgit, care este adesea folosit în bucătăria indiană, conține curcumină, care ajută la reducerea inflamației.

Avocadoul

Fructele de avocado sunt bogate în acizi grași Omega-3 și pot contribui la o mai bună funcționare a sistemului imunitar.

Ardeiul gras roșu

Ardeii grași roșii sunt bogați în vitamina C și acționează precum un antioxidant.

Legumele verzi

Legumele de culoare verde, precum broccoli-ul, sparanghelul, frunzoasele și altele conțin mari cantități de vitamina C și de calciu, ajutându-te să contracarezi histamina, substanță care contribuie la inflamație, la rinoree (scurgerile nazale abundente), la strănut și la alte simptome asociate.

Citricele

Fructele citrice, precum portocalele, grepfrutul și fructele de pădure sunt, de asemenea, bogate în vitamina C.

Ceaiurile de plante

Consumul de ceai verde dimineața și al altor ceaiuri de plante de-a lungul zilei (mușețel, soc, tei) poate să ajute la calmarea durerilor de cap care apar din cauza deshidratării cauzate de faptul că îți sufli nasul și la o respirație mai ușoară.

Ghimbirul și unele condimente

Alte alimente antiinflamatoare sunt ghimbirul, busuiocul și piperul cayenne; acestea sunt utile în sensul că subțiază mucusul și ajută la stimularea sinusurilor, contribuind în același timp la buna circulație a aerului. Ghimbirul, ardeii iuți și piperul negru conțin 6-gingerol, un ingredient bioactiv care are proprietăți antiinflamatoare.

Ce alte alimente sunt recomandate în caz de sinuzită?

Optează pentru alimentele bogate în vitamina C

Datorită proprietăților lor antioxidante, acestea pot face organismul să fie mai rezistent în fața bolilor și, în același timp, reduc simptomele și durata afecțiunii. Fructele, în special citricele (portocalele, lămâile și altele), legumele și mai ales legumele cu frunze de culoare verde închis (spanacul, sfecla elvețiană, varza Kale) sunt surse bogate de vitamina C.

Alimente bogate în vitamina A

Vitamina A sub forma beta-carotenului din vegetale are de asemenea proprietăți antioxidante. Întărește sistemul imunitar, ajutând la prevenirea instalării bolilor, în special când vine vorba de cele ale sistemului respirator, cum este și sinuzita. Legumele și fructele în culori precum oranjul, roșul sau galbenul, în special morcovii, ananasul și dovleacul, dar și altele precum năsturelul (numit și măcriș de baltă) sau limba mielului, sunt printre cele mai bogate alimente în vitamina A.

Alimente bogate în complexul de vitamine B

Și vitaminele B sunt un aliat al sistemului imunitar. Cerealele integrale sunt și ele bogate în ceea ce privește conținutul de vitamine. Alte surse sunt leguminoasele (soia, mazărea, lintea sau fasolea uscată) sau nucile de diverse tipuri (nucile românești, migdalele, alunele de pădure și altele).

Alimente bogate în vitamina E

Vitamina E este un alt antioxidant puternic, de care corpul nostru are nevoie. Această vitamină se găsește în uleiul de germeni de grâu, semințele de floarea-soarelui, alunele de pădure, uleiul de floarea-soarelui, migdalele și uleiul de măsline.
H2 Omega-3, un aliat pentru cei cu sinuzită

Cum spuneam mai sus, alimentele bogate în acizi grași Omega-3, precum peștele gras (tonul, macroul, sardinele, heringul, codul) sunt antiinflamatoare, deci utile în caz de sinuzită. Dacă ai un aport optim de acizi grași Omega 3 (fie din alimentație, fie din suplimentele recomandate de medic), poți contribui la scăderea inflamației asociată cu sinuzita.

CITEȘTE ȘI: Ceaiul care funcționează la fel ca un antinevralgic: Combate răceala și tusea, calmează durerile reumatice

Nu uita de alimentele cu rol descongestionant

Pe lângă alimentele antiinflamatoare contează și cele care deschid căile respiratorii. Printre acestea se numără usturoiul, ceapa și hreanul. Unele condimente, precum piperul cayenne, prin conținutul de capsaicină, ajută de asemenea la reducerea inflamației.

Când să contactezi medicul?

Regimul alimentar poate da rezultate în cazul unor pacienți cu sinuzită, însă cel mai bine ar fi să îți contactezi medicul dacă te confrunți cu simptome care durează mai mult de câteva zile sau dacă acestea sunt foarte grave. În aceste situații, ai putea avea nevoie de tratament medicamentos, după ce ți se pune diagnosticul.

Medicul de familie îți poate recomanda spray-uri sau picături nazale cu steroizi (pentru a reduce umflarea sinusurilor), antihistaminice (dacă simptomele sunt provocate de o alergie) sau antibiotice (dacă o infecție bacteriană cauzează simptomele și te simți foarte rău sau riști complicații. De cele mai multe ori, însă, antibioticele nu sunt necesare, deoarece multe persoane care fac sinuzită o fac din cauza unui virus. În orice caz, cu cât începi mai repede tratamentul, cu atât mai repede vei începe să te simți mai bine.

Comentarii: