SANATATE

Ce să nu bei înainte de a face analize de sânge: Poate afecta rezultatul acestora

jurnalgiurgiuvean.ro

Știi din auzite sau poate chiar direct de la medic că nu e bine să bei cafea înainte să faci analize de sânge.

Dar care este motivul? Cum anume influențează cafeaua rezultatele testelor de sânge? Și ce importanță are dacă mănânci sau nu înainte de a ți se recolta sânge? Dar fumatul… are vreo influență asupra rezultatelor? Află răspunsurile în articolul de mai jos.

De ce nu e bine să mănânci înainte să-ți faci anumite analize de sânge?

„Postul negru” cu 8 până la 12 ore înainte de analize – adică este permis doar consumul de apă – este recomandat pentru a asigura rezultatele corecte ale testelor de sânge utilizate pentru depistarea anumitor probleme de sănătate sau monitorizarea unora deja existente aflate sub tratament.

Alimentele conțin carbohidrați, proteine, grăsimi, minerale și vitamine, substanțe care sunt absorbite în fluxul sanguin și pot influența rezultatele de laborator.

De exemplu, în cazul testelor de determinare a glicemiei à jeun (pe nemâncate) din sângele venos, este obligatoriu să ții „post” înainte minimum 8 ore. În caz contrar, glicemia va fi mai crescută și rezultatele testelor de sânge vor fi irelevante, potrivit csid.ro.

Mai rău, dacă omiți să îi comunici personalului medical că ai mâncat înainte sau dacă intenționat ascunzi acest lucru, rezultatele analizelor de sânge pot duce spre un diagnostic greșit, de prediabet sau chiar diabet.

CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă: De ce e sănătos să bei cafeaua și ceaiul cu lapte – Are de-a face cu absorbția fierului

În cazul în care ai apucat deja să mănânci, cel mai bine reprogramezi recoltarea de sânge.

Alte analize de sânge în care este indicat „postul” de 8-12 ore sunt cele pentru evaluarea funcției renale sau hepatice (gamma-glutamil transferaza GGT), colesterolul, trigliceridele (profilul lipidic), analizele nutriționale (pentru identificarea carenței de vitamine și minerale).

Cafea înainte să faci analize de sânge? Nu! Nici alcool, sucuri, ceaiuri

În afară de apă, niciun alt lichid nu este indicat spre consum cu câteva ore înainte de recoltare. Adică nici lapte, nici alcool, nici suc, nici ceai. Toate acestea conțin de obicei zahăr adăugat care denaturează rezultatele analizelor de sânge.

În plus, cafeaua neagră, ceaiurile și sucurile cu cafeină au efect diuretic și te pot deshidrata, mai ales dacă nu bei suficientă apă.

Deshidratarea poate influența rezultatele anumitor analize de sânge (colesterol, electroliți, ureea nitrogen etc.). De aceea este important să te hidratezi foarte bine înainte de analize, chiar dacă nu mănânci nimic.

Pentru rezultate concludente, evită să consumi altceva decât apă cu o noapte înainte de a-ți face analizele de sânge.

Fără fumat și alergat înainte de analize!

Nici fumatul nu e indicat! Specialiștii spun că o singură țigară fumată chiar înainte de recoltare duce la creșterea cortizolului, adrenalinei și aldosteronului.

Iar dacă ești în criză de timp și fugi spre centrul de recoltare sau te gândești să dai o tură de jogging înainte, neapărat trage-ți sufletul măcar 30 de minute. De preferat să nu faci activități fizice intense înainte de recoltare, pentru că și acest aspect poate denatura rezultatele analizelor.

CITEȘTE ȘI: Cafeaua medicament: Ce să adaugi în cafea pentru echilibrarea glicemiei și stimularea metabolismului

Eritrocitele, leucocitele, trombocitele, albumina, imunoglobulina, transaminazele, lactatul, creatin-kinaza, trigliceridele, colesterolul și multe minerale pot avea valori mult mai crescute după activitatea fizică, deoarece asta determină o concentrare a sângelui ca urmare a presiunii de filtrare.

În concluzie, ține cont de aceste recomandări atunci când te pregătești pentru recoltarea analizelor, pentru a evita risipa de timp, de efort și de bani, precum și aplicarea unor tratamente stabilite pe baza unor diagnostice greșite.

Comentarii: