Pregătirea adecvată pentru analizele de sânge de laborator este esențială pentru obținerea unui rezultat fiabil. Cele mai multe îndoieli apar atunci când sunteți trimis pentru un test de sânge în timp ce țineți post.
Vă explicăm factorii care contribuie la rezultate nesigure.
Analizele de sânge regulate ne permit să monitorizăm starea organismului nostru în timp real, ceea ce reprezintă o condiție prealabilă pentru un diagnostic mai rapid și inițierea unui tratament adecvat sub îndrumarea unui specialist.
Pachetul celor mai frecvent efectuate teste, care trebuie abordate pe stomacul gol, include:
Pregătirea testului necesită un interval de 10 până la 12 ore între mese. Cina târzie sau gustările mâncate înainte de filmul de seară sunt excluse dacă mergeți dimineața la cabinet pentru recoltarea sângelui.
CITEȘTE ȘI: Analizele care te ajută să îți dai seama dacă ficatul tău e bolnav
Testele în post se fac cel mai bine între șapte și zece dimineața. Consumul de ceai îndulcit și cafea nu este, de asemenea, recomandat în această perioadă. Băuturile în general ar trebui să fie limitate.
Cu toate acestea, în dimineața dinaintea examinării, se recomandă să beți o cantitate mică (maximum o jumătate de pahar) de apă minerală fiartă sau plată. Deshidratarea excesivă poate cauza probleme la introducerea acului în venă și la prelevarea probei. Țineți cont de acest lucru, mai ales în zilele călduroase.
În decurs de una sau două săptămâni înainte de test, nu trebuie să faceți nicio schimbare drastică în dieta dumneavoastră. Cu toate acestea, în ziua de dinaintea testului, este mai bine să evitați alimentele grase, indigeste.
O atenție deosebită trebuie acordată meniului de la cină, care ar trebui să fie ultima masă ușor digerabilă înainte de a merge la laborator pentru prelevarea de sânge.
Dacă vă luptați cu o boală cronică, consultați medicul dumneavoastră cu privire la doza și frecvența de administrare a medicamentelor. De obicei, este recomandabil să nu le luați înainte de testul de sânge la post de dimineață și să o faceți după ce proba a fost prelevată în laborator.
Totuși, lăsați decizia finală în seama specialistului dumneavoastră. Același lucru este valabil și pentru suplimentele nutritive și plantele medicinale.
După cum puteți ghici cu ușurință, aceste tipuri de stimulente nu vor avea un efect favorabil asupra fiabilității testului. Alcoolul nu trebuie consumat în nicio cantitate cu 24 de ore înainte de vizita programată la unitatea medicală.
Dacă ați mers prea departe la o petrecere și ați consumat mult mai mult decât un pahar de vin, ar trebui să așteptați 48 de ore înainte de a vă prezenta pentru un test de sânge. Alcoolul este un factor care crește temporar nivelul globulelor roșii din sânge.
De asemenea, poate provoca fluctuații rapide ale zahărului. De asemenea, interferează cu diagnosticarea hormonilor verificați pentru cancerul hepatic și stază biliară.
Cel mai bine este să nu fumați mult în ziua precedentă. O regulă importantă este aceea de a nu fuma cu o oră înainte de testul de sânge. Dacă testul se face dimineața, încercați să vă abțineți complet de la „fumat”, permițându-vă să o faceți doar după ce procedura este finalizată.
Pe de o parte, auziți în mod constant că sportul este sănătate. Și există un motiv întemeiat pentru asta – exercițiile fizice regulate sunt bune pentru toate organele și vă ajută să vă mențineți în formă pentru anii următori.
CITEȘTE ȘI: Nivelul acidului uric la analize – Ce probleme de sănătate ar putea indica
Cu toate acestea, cu 48 de ore înainte de test, evitați exercițiile fizice excesive. Antrenamentul intens în sala de sport sau mutarea de mobilier greu afectează negativ fiabilitatea rezultatelor testului. Activitatea crescută poate aparent să scadă nivelul de glucoză, trigliceride și colesterol și să crească nivelul de hormoni, proteine și acid uric.
De asemenea, nu uitați să vă odihniți timp de 15 minute imediat înainte de testul propriu-zis. Mersul în pas vioi și fără suflare la intrarea în sala de proceduri nu va avea ca rezultat valori fiabile pentru parametrii studiați.