NUTRITIE

Ce să NU mănânci când ești foarte obosit: Alimentele care cresc nivelul de zahăr și de insulină din sânge

clickpoftabuna.ro

Este normal ca nivelul tău de energie să crească și să scadă ușor pe parcursul zilei. O varietate de factori pot afecta acest flux și reflux natural. Printre aceștia se numără nivelul de somn și de stres, nivelul de activitate fizică și alimentele pe care le consumi.

Cinci alimente care îți SCAD energia. Evită să le mai consumi
În general, luarea unei mese sau a unei gustări tinde să vă realimenteze rezervorul, ajutându-vă să vă simțiți mai energic. Cu toate acestea, unele alimente vă pot distruge energia.

Iată ce alimente au potențialul de a vă epuiza energia:

1. Pâinea albă, pastele și orezul

Cerealele sunt bogate în carbohidrați, care oferă organismului o sursă bună de energie. Cu toate acestea, cerealele procesate, cum ar fi cele care se găsesc în pâinea albă, pastele albe și orezul alb, pot provoca de fapt mai mult rău decât bine atunci când vine vorba de nivelul tău de energie.

Cerealele integrale reglează nivelul de zahăr din sânge

Din acest motiv, o masă sau o gustare bogată în cereale procesate creează, în general, o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge și de insulină, urmată de o scădere a energiei.

În schimb, cerealele integrale vă ajută să vă reglați nivelul de zahăr din sânge și vă ajută să vă mențineți energia constantă pe tot parcursul zilei.

Prin urmare, evitarea cerealelor procesate sau înlocuirea lor cu alternative din cereale integrale poate oferi organismului dumneavoastră mai mulți nutrienți și poate preveni vârfurile și căderile de energie.

CITEȘTE ȘI: Mămăliga: Deși îngrașă la fel ca pâinea, are grijă de stomacul tău și scade glicemia

2. Cerealele pentru micul dejun, iaurturile și alte alimente cu adaos de zaharuri

Multe alimente de pe piață au zahăr adăugat, care, atunci când sunt consumate prea frecvent, pot avea un impact negativ asupra nivelului de energie.

De exemplu, mulți oameni consideră că cerealele pentru micul dejun reprezintă o parte importantă a unei rutine sănătoase și energizante pentru micul dejun. Cu toate acestea, multe soiuri nu reușesc de fapt să ofere necesarul de fibre de care avem nevoie.

Acest lucru se datorează faptului că majoritatea cerealelor pentru micul dejun conțin foarte puține fibre, dar cantități semnificative de zaharuri adăugate. De fapt, zaharurile reprezintă până la 50% din totalul carbohidraților găsiți în multe dintre cerealele populare pentru micul dejun.

Această combinație de conținut ridicat de zahăr și conținut scăzut de fibre poate ridica nivelul de zahăr din sânge și de insulină, ceea ce duce la o creștere a energiei, urmată de o cădere bruscă.

Pentru a evita aceste cereale, optați pentru varietăți fără adaos de zahăr care conțin cel puțin 4-5 grame de fibre pe porție.

Alte alimente populare pentru micul dejun care tind să conțină niveluri ridicate de zaharuri adăugate includ iaurturile aromatizate, sucurile, brioșele și chiar unele tipuri de pâine.

3. Alcoolul

Alcoolul este cunoscut pentru efectul său relaxant. De fapt, mulți oameni raportează că a consuma puțin alcool la cină sau seara tinde să îi ajute să adoarmă mai ușor. Suna pozitiv, dar nu este neapărat așa.

Asta pentru că alcoolul poate reduce de fapt calitatea și durata somnului, ducând la un somn agitat.

Prin urmare, deși alcoolul vă poate ajuta să vă simțiți mai relaxat sau să adormiți mai ușor, în funcție de cantitatea pe care o consumați, acesta vă poate de fapt epuiza energia, făcându-vă să vă treziți a doua zi dimineața obosit.

Nivelurile scăzute sau moderate de consum de alcool nu par să aibă o influență prea mare asupra calității sau duratei somnului dumneavoastră. Doar cantitățile mari de alcool par să secătuiască energia în acest fel.

Prin urmare, pentru a evita efectele de consum de energie ale alcoolului, asigurați-vă că vă mențineți consumul în limite scăzute până la moderate.

Risc scăzut de a dezvolta boli neurodegenerative

4. Cafea

Atunci când este consumată cu moderație, cafeaua poate avea efecte fizice și mentale pozitive.

De exemplu, conform studiilor, cafeaua poate contribui la reducerea cu 26-34% a riscului de a dezvolta boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson.

Prea multă cofeină poate afecta
O analiză a 18 studii a raportat, de asemenea, că fiecare ceașcă de cafea pe care o consumă o persoană pe zi poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu până la 7%.

Cafeina, stimulentul din cafea, creează o creștere pe termen scurt a energiei și a funcției cerebrale, pe care mulți oameni se bazează atunci când se simt obosiți.

Prea multă cofeină poate afecta, de asemenea, în mod negativ calitatea somnului dumneavoastră, ceea ce vă poate reduce nivelul de energie pe termen lung.

Cei care consumă cafea ar trebui să își limiteze consumul la aproximativ patru cești pe zi.

CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă: Cum mănânci pâine ca să nu te îngrași

5. Băuturile energizante

Băuturile energizante vă pot oferi un impuls de energie pe termen scurt.

De fapt, mai multe studii arată că băuturile energizante pot stimula concentrarea și memoria cu aproximativ 24%, pe lângă faptul că reduc somnolența.

Producătorii de băuturi energizante includ în formulele lor un cocktail de ingrediente stimulante. Cu toate acestea, cercetătorii atribuie majoritatea efectelor de stimulare a energiei zahărului și cofeinei pe care le conțin aceste băuturi, potrivit healthline.com.

În ceea ce privește zahărul, multe băuturi energizante conțin cantități ridicole de mari – uneori chiar și 10 lingurițe (52 de grame) pe porție.

În plus, ca și în cazul cafelei, cei care consumă în mod regulat băuturi energizante pot dezvolta o toleranță la cofeina pe care o conțin. Acest lucru înseamnă că băutorul trebuie să consume cantități din ce în ce mai mari pentru a simți aceleași efecte de stimulare a energiei.

În plus, unele cercetări arată că băuturile energizante pot reduce durata și calitatea somnului. Dacă acest lucru se întâmplă prea frecvent, așteptați-vă să vă reducă nivelul de energie.

Comentarii: