Când ești răcit, unele alimente, cum ar fi cele bogate în vitamina C, te ajută să scurtezi durata răcelii, în timp ce pe altele, cum ar fi lactatele, e bine să le eviți.
O vorbă veche spune că mâncarea trebuie să fie medicament, iar medicamentul să fie mâncare. Cum răceala nu are un tratament și, practic, poți doar să-ți ușurezi simptomele până la dispariția virusului care a provocat-o, e bine să știi ce alimente te ajută și ce alimente nu sunt indicate în această perioadă.
Ce alimente sunt bune în răceală?
Unele alimente sunt mai indicate decât altele când te confrunți cu răceala, deoarece susțin corpul în lupta contra bolii și te ajută să scapi mai repede de simptome.
Supele calde și în special supa de pui
Supele sunt surse excelente de hidratare (răceala duce la deshidratare), au vitamine și minerale și poți adăuga în ele și o sursă de proteine (carne de pui sau boabe de fasole ori de năut), care ajută la combaterea simptomelor răcelii.
Un studiu a constatat că supa de pui este mai eficientă în eliminarea mucozităților nazale decât orice alt lichid studiat, ceea ce înseamnă că este un descongestionant natural puternic. Un alt motiv pentru acest efect este că puiul conține aminoacidul cisteină. N-acetil-cisteina, o formă de cisteină, „rupe” mucozitățile și are efecte anti-virale, antiinflamatorii și antioxidante.
Supa de pui inhibă, de asemenea, acțiunea neutrofilelor, care sunt celule albe din sânge care pot provoca simptome precum tuse și nas înfundat. Capacitatea supei de pui de a inhiba aceste celule ar putea explica parțial de ce este atât de eficientă împotriva unor simptome asociate cu răceala și gripa. Și alte supe calde acționează ca descongestionant și te ajută să rămâi hidratat, potrivit doc.ro.
Usturoiul
Usturoiul poate oferi tot felul de beneficii pentru sănătate, fiind folosit în scopuri medicinale de secole și demonstrând în urma cercetărilor efecte antibacteriene, antivirale și antifungice. De asemenea, usturoiul poate stimula sistemul imunitar.
Puține studii umane de înaltă calitate au explorat efectele usturoiului asupra răcelii obișnuite sau a gripei, dar unele au găsit rezultate promițătoare. Un studiu a constatat că persoanele care mănâncă frecvent usturoi se îmbolnăvesc mai rar și, dacă totuși răcesc, consumul de usturoi le ajută la scurtarea duratei răcelii.
Alte studii au arătat că suplimentele cu extract de usturoi pot îmbunătăți funcția imunitară și pot reduce severitatea răcelilor și a gripei. Adăugarea unui cățel de usturoi în supă poate nu doar să-i ofere aromă, ci o poate face și mai eficientă în combaterea simptomelor de răceală sau gripă.
Ceaiurile fierbinți
La fel ca supa, ceaiul fierbinte acționează ca un descongestionant natural, ajutând la eliminarea mucozităților din sinusuri. Ceaiul trebuie să fie fierbinte pentru a acționa ca un descongestionant, dar nu ar trebui să fie atât de fierbinte încât să îți irite gâtul. Această băutură conține polifenoli, substanțe naturale cu acțiune antioxidantă și antiinflamatoare, un polifenol numit tanin având și proprietăți antivirale.
Mai multe tipuri de ceaiuri fabricate special pentru atenuarea tusei sau a durerilor de gât s-au dovedit a fi eficiente în studiile clinice. Printre cele mai indicate ceaiuri în caz de răceală se numără ceaiul negru, o cană, dimineața, iar pentru restul zilei ceaiuri de plante precum flori de soc, tei, echinacea sau ghimbir.
Mierea
Mierea are proprietăți antibacteriene dovedite științific, iar unele dovezi sugerează că poate stimula și sistemul imunitar. Aceste calități fac din miere un aliment excelent de consumat atunci când este bolnav, mai ales dacă ai o durere în gât cauzată de o infecție bacteriană. Alte studii arată că mierea suprimă tusea la copii (însă nu trebuie administrată copiilor sub vârsta de un an).
Alimentele care au vitamina C
Probabil ai auzit de multe ori că vitamina C poate preveni răceala. Studiile arată că, în realitate, această vitamină este extrem de utilă în scurtarea duratei răcelii (în loc să fii răcit o săptămână, simptomele vor dispărea după mai puține zile). Cel mai bine este ca, imediat ce simți că apar simptome de răceală, să mănânci o cantitate mai mare decât de obicei de alimente care conțin vitamina C: portocale, lămâi, kiwi, măceșe, ardei gras, roșii, pătrunjel. Consumă-le în stare crudă, pentru a beneficia de cantitatea maximă de vitamina C (această vitamină tinde să dispară la prepararea termică).
Fructele de pădure
Antocianinele conținute de fructele de pădure fac din acestea alimente excelente de consumat în caz de răceală, deoarece au efecte puternic antiinflamatoare, antivirale și de stimulare a imunității. Mai multe studii au arătat că extractele de fructe de pădure pot inhiba atașarea virusurilor și bacteriilor comune în celule. De asemenea, stimulează răspunsul imunitar al organismului. Poți consuma aceste fructe (mure, fragi, zmeură) dimineața, adăugate într-un bol cu ovăz înmuiat în lapte de migdale sau de soia, alături de ghimbir ras și scorțișoară.
Ardeiul iute
Multe persoane spun că ardeiul iute (care conține o substanță numită capsaicină) în alimentație provoacă descongestionare și eliminarea secrețiilor nazale. În anumite studii, spray-urile cu capsaicină¹ nazală au fost utilizate cu rezultate bune pentru ușurarea congestiei și a mâncărimii.
Atenuarea tusei poate fi un alt beneficiu al capsaicinei. Un studiu a constatat că administrarea capsulelor de capsaicină a îmbunătățit simptomele la persoanele cu tuse cronică, făcându-le mai puțin sensibile la iritație.
Ce alimente e bine să eviți în răceală?
În timp ce unele alimente contribuie la scurtarea duratei răcelii și la ușurarea simptomelor, altele agravează boala.
Lactatele
Se recomandă ca lactatele să fie evitate în perioadele de răceală deoarece sporesc inflamația din corp și producția de mucozități. Iaurtul simplu, însă, pare să fie benefic în răceală, datorită probioticelor pe care le conține și care par să scurteze durata bolii.
CITEȘTE ȘI: Durere de cap, răceală sau febră? Medicamentele care nu trebuie să îți lipsească din casă
Cofeina și alcoolul
Deși ai nevoie de multe lichide când te confrunți cu o răceală, pentru hidratare, cafeaua are efect de deshidratare, așa că e bine să reduci consumul în perioada de boală. Și alcoolul are același efect deshidratant, așa că nu este recomandat a fi consumat în caz de răceală.
Zahărul, bomboanele, înghețata
Zahărul trebuie evitat când ești răcit, deoarece sporește inflamația din corp și dezechilibrează sistemul imunitar.
Pâinea, pastele, pizza
Consumul de făinoase sporește inflamația din corp, ceea ce crește producția de mucozități.
Comentarii: